Dragi prieteni colectionari si iubitori de utilaje,

Astazi va vom prezenta o macheta superba de automacara Terex Demag, pe care puteti gasi si in magazinul nostru online, www.vitrinacumachete.ro.

Este vorba despre macheta automacaralei Terex Demag AC100-4.

Inainte de toate, cateva cuvine despre DEMAG si automacaraua reala. Demag este un producator german de traditie, creat (sub denumirea Demag, care era o prescurtare de la Deutsche Maschinenfabrik AG) in 1910 in Dusburg, prin asocierea a trei producatori germani de macarale si poduri rulante, insa radacinile sale pornesc din 1819. In anul 1910, nou creata companie a proiectat si construit cea mai mare macara plutitoare din lume (la acea data), folosita la constructia Titanicului. Pe parcursul anilor, gama de produse Demag s-a diversificat, cuprinzand, pe langa macarale si utilaje terasiere (excavatoare, mai ales), utilaje pentru drumuri (finisoare de asfalt, cilindri compactori), compresoare, echipamente si utilaje pentru industria metalurgica, etc. In prezent, divizia de automacarale si macarale pe senile Demag este detinuta de grupul american Terex, unul dintre liderii mondiali ai pietei de utilaje pentru constructii.

Automacaraua Terex Demag AC100-4 este o macara tot-teren (all terrain), capabila sa atinga viteze ridicate pe sosea (viteza maxima este de 85 km/h), dar sa se descurce si pe terenul accidentat din santierele de constructii, pentru aceasta fiind prevazuta cu tractiune si directie integrala (8x8x8). Macaraua este cea mai compacta macara din clasa ei (automacarale peste 70 tone), fiind si automacaraua cu cea mai mare sarcina maxima (100T) si cel mai lung brat (59m) pe numai patru axe. Sasiul este propulsat de un motor de 455 CP, in timp ce suprastructura macaralei este prevazuta cu un motor de 175CP.

Macara Demag AC100-4

Macara Demag AC100-4

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de Conrad in Germania si dovedeste o mare atentie la detalii, atat cele estetice, cat si cele functionale.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific Terex, fiind protejata la interior de doua „tavi” din polistiren expandat.

Macheta macara Terex Demag in cutie

Macheta macara Terex Demag in cutie

Macheta vine asamblata in mare parte, fiind, insa, nevoie de cateva operatiuni de montaj din partea colectionarului: suportii prelungitorului, prelungitorul, carligul, oglinzile – toate acestea trebuie montate. De asemeni, in cutie se mai gasesc contragreutatile, suruburile pentru montarea contragreutatilor si bolturile din plastic folosite la fixarea prelungitorului pe brat, atunci cand se doreste utilizarea acestuia. Aproape intreaga macheta este metalica, singurele elemente din plastic fiind jantele, oglinzile, calele, suruburile contragreutatilor, scripetii si bolturile prelungitorului.

Macheta macara Demag piese

Macheta este foarte detaliata, incepand cu cabina, care are farurile din plastic transparent si este prevazuta cu oglinzi (acestea trebuiesc montate), trepte, girofaruri portocalii, interior detaliat (scaune, volan, tablou de bord) etc, continuand cu sasiul, care este acoperit cu tabla striata (foarte bine simulata) si terminand cu platforma si cabina macaralei, care sunt si ele foarte bine detaliate, cabina avand o mica pasarela in fata, realizata din tabla striata, si doua manere de-a lungul ei, iar platforma fiind prevazuta si cu o balustrada metalica fina, foarte realista. Interiorul cabinei macaralei este bine redat, cu scaunul operatorului, tabloul de bord si joystick-urile de comanda. Calele macaralei sunt realizate din plastic, insa culoarea lor este foarte apropiata de culoarea vopselei, astfel incat se pastreaza foarte bine realismul machetei. Rotile au jantele din plastic, avand toate detaliile (butuc, prezoane, etc) bine simulate, iar pneurile sunt din cauciuc, cu un profil similar celui real.

Bratul este metalic, cu un cilindru hidraulic masiv, iar pe laterala are posibilitatea de a i se monta un prelungitor zabrelit, de asemeni metalic. Macheta este prevazuta cu un singur troliu si un singur carlig.

Macheta macara Demag - vedere generala a sasiului

Macheta macara Demag - detaliu cabina

Macheta macara Demag detaliu platforma macaralei

In ceea ce priveste functionalitatea machetei, voi incepe cu sistemul de directie care este foarte corect reprodus, putandu-se simula aproape toate modurile de viraj (doua sau toate patru rotile, in cerc sau paralel – asa zis-ul mod crab, ce permite deplasarea macaralei in lateral, fara a-si schimba orientarea – un mod foarte util in spatii inguste, pentru a evita multe manevre).

Macheta macara Demag directie crab

 Calele sunt alcatuite, fiecare, din cate doua tronsoane telescopice, prevazute cu surub la capete. Contragreutatile sunt compuse din placi separate, intocmai ca la modelul real, si se fixeaza cu ajutorul a doua suruburi din plastic. In plus, macaraua este prevazuta  cu cate o contragreutate laterala pe fiecare parte, ce se fixeaza dupa ce toate placile sunt montate.

Bratul are cinci tronsoane telescopice si are un cilindru hidraulic care este destul de rigid pentru a-l mentine ridicat si telescopat la maxim. In capatul bratului se poate monta prelungitorul zabrelit, care este alcatuit din doua tronsoane pliabile si poate fi folosit atat in configuratia scurta (cu cel-de-al doilea tronson pliat) cat si in configuratia lunga, cu tronsonul al doilea fixat in prelungirea primului. Cand nu este utilizat, prelungitorul poate sta asezat pe lateralul bratului cu ajutorul celor trei bride ce se gasesc in cutie (ele se monteaza usor, insa identificarea pozitiei fiecareia este un pic mai complicata si necesita cateva incercari succesive, pana identificati care de unde este), iar fixarea pe capatul bratului se face cu ajutorul bolturilor de plastic furnizate. De asemeni, trebuie mentionat ca prelungitorul poate fi fixat si inclinat in doua pozitii, cu ajutorul unor tije reglabile ce se fixeaza, de asemeni, cu bolturi de plastic, atunci cand se doreste folositea acestuia in pozitie inclinata.

Macaraua este prevazuta cu un singur troliu, care se manevreza prin rotire cu degetul (are o margine zimtata), fiind prevazut cu o frana cu arc ce-i permite sa ramana in pozitia dorita, si un singur carlig.

Macheta macara Demag in pozitie de lucru

In incheiere, va pot spune ca aceasta macheta este o macheta foarte complexa, foarte detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa indispensabila pentru orice colectie de utilaje de constructii.

Macheta de automacara Terex Demag AC 100-4 o gasiti aici: http://www.vitrinacumachete.ro/machete-utilaje-de-constructii/machete-basculante-1/macheta-automacara-terex-ac1004-150

Spor la colectionat!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s