Astazi voi prezenta un „trio” de machete din colectia proprie. Este vorba despre trei machete JCB, la scara 1:25, produse de doi producatori diferiti: Joal si Ertl Britains.

JCB este o companie britanica, lider in domeniul utilajelor pentru terasamente (in mod special buldoexcavatoare) si de ridicat (manipulatoare telescopice si stivuitoare), insa activeaza si in alte domenii (basculante articulate, tractoare agricole, generatoare de curent, ATV-uri militare, etc). Compania a luat fiinta in 1945 cand Joseph Cyril Bamford a inceput sa fabrice, intr-un garaj inchiriat, remorci basculabile pentru agricultura. In 1949 produce primul incaractor pentru agricultura, „Major Loader” (incarcatorul Major) montat pe un tractor Fordson Major. De aici si pana la primul buldoexcavator din lume nu a fost decat un pas. Astfel ia nastere, in 1952, buldoexcavatorul ” JCB Excavator MkI” ce consta dintr-un echipament hidraulic de excavator, proiectat si realizat de JCB, montat la spatele unui tractor Fordson Major, si un echipament de incarcator Major Loader, in fata tractorului. Din acest moment, compania fondata de Joseph Cyril Bamford a luat un avant remarcabil ajungand astfel la 22 de uzine si peste 10.000 de angajati, cat numara astazi (ramanand, in continuare, o afacere de familie).

JCB Mk 1, primul buldoexcavator produs de JCB

Buldoexcavatorul JCB Mk1

Machetele pe care le voi prezenta sunt produse de Joal – un producator spaniol de machete cu o istorie de peste 60 de ani (compania a fost fondata in 1949, cand a incept sa produca jucarii din plastic), despre care am mai vorbit in articolele precedente si de Britains, producator britanic de jucarii si machete, cu o istorie ce dateaza din 1893 (cand au inceput prin a fabrica soldatei din pumb), insa care, din pacate, a disparut din peisajul producatorilor de machete (compania a fost cumparat in 1995 de catre Ertil, din SUA, care , la randul ei, a fost cumparata de Racing Champions, o alta companie americana si, astfel, brandul Britain a disparut).

Prima macheta este, ce altceva, daca nu un buldoexcavator. Este vorba despre buldoexcavatorul JCB 217S, varianta americana a binecunoscutului JCB 4CX, din Europa. Macheta este produsa de Joal in Spania si este o macheta solida, produsa aproape integral din metal. Este bine realizata, replicand in intregime functionalitatea utilajului real, si cu un nivel de detaliere mediu, mai ridicat la interior.

Macheta buldoexcavator JCB 217S

Macheta buldoexcavator JCB 217S

Buldoexcavatorul JCB 217S este un buldoexcavator mare, 4x4x4 (tractiune pe patru roti, directie pe patru roti), prevazuta cu o cupa 4in1 in fata (cupa de incarcat, lama de buldozer, graifer si furci de stivuitor – din pacate, nereprezentate pe macheta, ceea ce este pacat) si un echipament de excavator montat pe un pivot central, specific pietei americane, spre deosebire de piata europeana unde, de mult, nu se mai utilizeaza decat echipamente cu brat translatabil.

Macheta buldoexcavator JCB 217S cu cupele  ridicate

Macheta buldoexcavator JCB 217S cu cupele ridicate

Dupa cum spuneam, macheta reda in intregime miscarile utilajului real: cupa din fata poate fi ridicata, basculata si deschisa, bratul de excavator se poate roti si este telescopic, calele sunt functionale (de remarcat, din nou, sistemul de cale pivotante, specific pietei americane; in Europa fiind utilizate calele telescopice), directia functioneaza pe cele doua axe, iar axa din fata este pivotanta, exact ca si in cazul utilajului real.

Macheta buldoexcavator JCB 217S calat

Macheta buldoexcavator JCB 217S calat

Cea de-a doua macheta este o macheta de excavator, JCB JS200W, cel mai des intalnit excavator de la JCB, datorita combinatiei optime de putere, dimensiuni si versatilitate. Macheta este realizata de Britain in China, nu este extrem de detaliata si are destul de mult plastic in componenta, insa, in ansamblu, este o macheta reusita.

Macheta excavator JCB JS200W

Macheta excavator JCB JS200W

Macheta reproduce destul de bine functionalitatea utilajului real. astfel, bratul se poate misca si este prevazut cu cilindri hidraulici functionali (destul de rigizi, ca sa poata sustine bratul in pozitie ridicata), platforma excavatorului se poate roti, calele sunt functionale, la fel si lama de budozer din fata.

 

Macheta excavator JCB JS200W cu bratul ridicat

Macheta excavator JCB JS200W cu bratul ridicat

 

Din pacate, insa, directia nu este functionala si nici puntile nu sunt oscilante. In plus, bratul, fiind din plastic, s-a decolorat de la soare (macheta sta intr-o vitrina in care mai ajung si razele soarelui). Cu toate acestea, insa, este o macheta pe care ma bucur sa o am in colectie.

Macheta excavator JCB JS200W inclinat

Macheta excavator JCB JS200W inclinat

 

A treia macheta este tot o macheta produsa de Joal (si tot in Spania), si anume incarcatorul frontal JCB 456B, un incarcator de dimensiuni medii, utilizat pe larg pe santiere si nu numai. Macheta este aproape integral metalica si reproduce, ca si macheta de buldoexcavator, toate miscarile utilajului real.

Macheta incarcator JCB 456B

Macheta incarcator JCB 456B

Bratul se poate ridica, cupa poate fi basculata, iar directia este functionala, articulatia cu pivot fiind prevazuta cu cilindri hidraulici functionali.

Macheta incarcator JCB 456B descarca

Macheta incarcator JCB 456B descarca

 

Si la final, chiar daca pana acum au evoluat separat, cei trei membri ai triou-lui ne-au oferit si o poza de grup.

Trio machete JCB 1:25

Trio machete JCB 1:25

In final, va invit sa vizitati si site-ul JCB, unde puteti vedea si o scurta istorie a companiei: http://www.jcb.co.uk/About/Who-we-are.aspx.

Si daca sunteti colectionari la randul vostru, machetele va asteapta frumos randuite pe www.vitrinacumachete.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s