Dragi prieteni colectionari si iubitori de utilaje,

Astazi va vom prezenta o macheta deosebita, a unui utilaj deosebit: o masina de torcretat pe care puteti gasi si in magazinul nostru online, vitrinacumachete.ro.

Este vorba despre macheta pompei de torcretat Putzmeister Sika PM500.

Inainte de toate, cateva cuvine despre Sika, Putzmeister si utilajul real. Sika este o companie elvetiana, fondata in 1910 de catre austriacul Kaspar Winkler. In cativa ani a reusit sa se impuna pe piata aditivilor pentru constructii, primul succes remarcabil fiind inregistrat in 1918 cand unul dintre produsele inventate si produse de el, Sika-1, a fost folosit la impermeabilizarea betonului pentru tunelul Gothard – cea mai importata realizarea inginereasca din Europa inceputului de secol 20.  In acest moment, Sika este o companie multinationala, care acopera, cu produsele si solutiile oferite, o multitudine de sectoare economice, de la constructii, pana la industria aeronautica.

In 1989 Sika a intrat pe piata masinilor de torcretat, prin achizitia companiei Aliva, in Germania, companie cu experienta de 50 de ani in proiectarea si productia echipamentelor de torcretat si injectat. Putzmeister este un alt nume legendar din lumea constructiilor. Este o companie germana, fondata in 1958 de catre Karl Schelcht, specializata in productia pompelor de beton si mortar, precum si a pompelor pentru diferite aplicatii industriale. In 2000, Sika si Putzmeister au fact o alianta pentru dezvoltarea impreuna a unui echipament de torcretat performant. asa s-a nascut gama de pompe de torcretat Putzmeister Sika.

Utilajul Putzmeister Sika PM 500 este un utilaj destinat torcretarii (proiectarii cu presiune a betonului pe peretii tunelurilor, de exemplu, pentru a forma un perete continuu din beton) tunelurilor cu dimensiuni mari. Are o capacitate de 30 mc de beton pe ora si poate proiecta betonul pana la 14 metri distanta, gratie bratului telescopic articulat. Utilajul este format, in mare, dintr-o pompa de beton cu piston, un compresor de aer, bratul distribuitor si instalatii de dozare a aditivilor, etc.

Putzmeister Sika PM 500 in noul tunel Gothard

Putzmeister Sika PM 500 in Spania

Putzmeister Sika PM 500 in Spania

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de Conrad in Germania si dovedeste o mare atentie la detalii, atat cele estetice, cat si cele functionale, fiind una dintre cele mai detaliate machete produse de Conrad.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific Putzmeister, fiind protejata la interior de o folie de carton prevazuta cu burete.

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 in cutie

Macheta vine asamblata in mare parte, fiind insa nevoie de cateva operatiuni de montaj din partea colectionarului: rama buncarului de alimentare cu beton, grilajul buncarului si teava de beton, de la pompa pana la bratul distribuitor.

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - piese

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 – piese

Macheta Putzmeister Sika PM 500 este extrem de detaliata si, in acelasi timp, destul de solida. Metalul este folosit cu generozitate, singurele detalii din plastic fiind jantele, rezervoarele, ultimul tronson al bratului distribuitor, impreuna cu duza de pulverizare. Bratul distribuitor este prevazut cu furtunele de aer, aditivi si ulei hidraulic, in timp ce pe sasiul utilajului sunt montate doua rezervoare de apa si adtivi, foarte bine realizate. Atat compresorul de aer cat si tabloul de comanda si control sunt foarte bine detaliate, grafica fiind extrem de realista – nu au fost uitate nici un buton, lampa sau cadran indicator.

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - in pozitie de transport

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 – in pozitie de transport

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - in pozitie de lucru

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 – in pozitie de lucru

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - detaliu compresor de aer

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 – detaliu compresor de aer

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - detaliu tablou de comanda

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 – detaliu tablou de comanda

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - rezervoare de apa si aditivi

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 – rezervoare de apa si aditivi

Macheta poate reproduce cu fidelitate toate miscarile utilajului real. Directia este functionala, pe ambele osii, acestea avand si un mic joc in plan vertical, pentru a se putea deplasa pe teren accidentat, intocmai ca utilajul real. Calele sunt telescopice, in timp ce bratul este alcatuit din doua tronsoane telescopice, legate printr-o articulatie foarte complicata, reprodusa cu fidelitate de catre macheta. Toate miscarile bratului sunt controlate de cilindri hidraulici, suficient de rigizi cat sa mentina bratul in orice pozitie. La capatul bratului distribuitor se afla duza de pulverizare, legata de utilaj printr-o serie de conducte prin care circula aer, beton, apa, si aditivi.

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - cu bratul extins

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - detaliu brat

Macheta Putzmesiter Sika PM 500 - detaliu articulatie

In incheiere, va pot spune ca aceasta macheta este o macheta foarte complexa, foarte detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa extraordinara pentru orice colectie de utilaje de constructii.

Spor la colectionat!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s