Dragi prieteni,

Va propun spre lectura o noua recenzie, cea a unei machete a unui camion DAF XF 105 cu trailer “gat de lebada”, cu o capacitate de 40 de tone.

Inainte de toate, cateva cuvine despre camionul real. DAF Trucks NV este un binecunoscut producator danez de camioane ce a luat fiinta in 1928 si care a produs, la inceput, remorci si semiremorci, primul sau camion fiind produs in 1949. DAF a produs, pentru o scurta perioada de timp, si autoturisme (in 1975, divizia de autoturisme a fost vanduta catre Volvo, DAF concentrandu-se pe productia de camioane).  In 1996, DAF devine parte a grupului american PACCAR. Modelul XF este un real succes al danezilor de la DAF, lansat in 1997 si distins cu premiul „International truck of the year” in 1998. A doua generatie DAf XF, XF105 a aparut in anul 2005 ca o continuare a modelului anterior, fiind la acel moment, camionul care oferea cabina cea mai mare de pe piata europeana. Urmand traditia predecesorului sau, XF 105 a primit si el premiul „International truck of the year” un an mai tarziu, 1n 2006.

DAF XF105, Camionul anului in 2007

DAF XF105, Camionul anului in 2007 – sursa: http://www.daf.com

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de Joal in Spania, la scara 1:50, si dovedeste aceeasi robustete cu care suntem obisnuiti de la Joal.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific Joal, fiind protejata, la interior, de un suport din polistiren expandat.

Macheta DAF XF105 cu trailer - cutie

Macheta DAF XF105 cu trailer – cutie

Macheta vine asamblata in intregime, singura operatiune de montaj din partea colectionarului fiind montarea oglinzilor pe cabina (acestea sunt fixate sub sasiu cu banda adeziva). Aproape intreaga macheta este metalica, singurele elemente din plastic fiind masca radiatorului, jantele, oglinzile, filtrul de aer si cateva ornamente.

Macheta este compusa din capul tractor si trailerul gat de lebada. Tot in cutie se afla si cteva semne de circulatie din plastic, cu postamente metalice, pentru o eventuala diorama.

Macheta DAF XF105 cu trailer

Macheta DAF XF105 cu trailer

Capul tractor este bine detaliat, cu grila radiatorului bine profilata, logo-ul DAF foarte vizibil pe calandru, sasiul detaliat, cu elemente ale transmisiei figurate (cardan, punti, etc), precum si alte detalii, cum ar fi rezervoarele de aer sau rezervorul de motorina. Atat farurile cat si proiectoarele de pe cabine sunt din plastic transparent. Interiorul este si el detaliat, mai sumar, e drept, putandu-se distinge scaunele si bordul, cu consola centrala si volanul. Capul tractor este carenat, acest lucru conferindu-i un aspect foarte placut.

Pneurile sunt din cauciuc, cu un profil simplu.

Ce este pacat, ca la mai toate modelele Joal, dealtfel, este ca oglinzile sunt negre si pe partea soferului (nu sunt prevazute cu un autocolant sau vopsea argintii).

Macheta DAF XF105 cu trailer

Macheta DAF XF105 cu trailer

Trailerul este prevazut cu trei axe cu roti duble si este alcatuit din gatul de lebada, cu sistemul de cuplare a trailerului si de ridicare/coborare a acestuia si din trailerul propriu-zis. Pe gatul de lebada sunt prezente doua perechi de roti de rezerva, iar trailerul are simulate pe laterale consolele pentru montarea unor extensii ce servesc la transportul unor utilaje sau echipamente agabaritice, insa acestea nu sunt functionale. Marca trailerului nu este precizata.

Macheta DAF XF105 cu trailer - gat de lebada

Macheta DAF XF105 cu trailer – gat de lebada

Rotile din fata ale capului tractor nu vireaza, din pacate, iar remorca este conectata la sasiu cu un mecanism de tip sa, realizat din plastic flexibil.

Sistemul de ridicare a trailerului consta intr-un numar de patru cilindri hidraulici, fixati pe gatul de lebada, functionali si destul de rigizi pentru a sustine greutatea trailerului si a unui utilaj. Platforma trailerului se cupleaza cu gatul de lebada prin clipsare.  La partea din fata, platforma trailerului are doua rampe care se rabat pentru a permite urcarea utilajelor, dupa ce gatul de lebada a fost decuplat.

Macheta DAF XF105 cu trailer - gat de lebada

Macheta DAF XF105 cu trailer – gat de lebada

In incheiere putem spune ca aceasta macheta este o macheta destul de complexa, detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa indispensabila pentru orice colectie de camioane si de utilaje de constructii, putand fi expusa impreuna cu un utilaj de constructii adecvat.

DAF XF 105 si Liebherr A314

DAF XF 105 si Liebherr A314

Macheta DAF XF 105 cu trailer poate fi gasita aici: http://www.vitrinacumachete.ro/machete-camioane-1/machete-camioane-2/macheta-camion-daf-xf105-cu-trailer-sca

Spor la colectionat!

Reclame
Comentarii
 1. Paul spune:

  In calitate de posesor al unei machete din aceasta serie pot spune ca este de o calitate superioara cu detalii atent conturate.
  Respectele mele pentru produsele calitative pe care le comercializati.
  Niste oameni deosebiti cu adevarat pasionati de ceea ce vand, nu doar simpli comercianti!!!
  ii vom sustine si promova oricand pe blogul nostru si pe site-urile pe care le administram
  http://nonstoptractari.ro/tractari_auto_bucuresti/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s