Dragi prieteni,

Astazi va voi vorbi despre una dintre noile achizitii din colectia mea, o macheta pe care am luat-o de la Bauma. Este o macheta a unui utilaj vechi, de-a dreptul istoric, pe care nu il mai putem vedea „pe viu” in niciun santier din lume, avand in vedere varsta sa foarte inaintata.

Este vorba despre macheta unui scraper LP Carryall, tractat de un tractor Tournapull Super C, ambele fabricate de Le Tourneau.

Inainte de toate, cateva cuvine despre utilajul real. Le Tourneau este un producator american de utilaje terasiere, fondat in 1921 de catre Robert Gilmour Le Tourneau, un pionier american in domeniul utilajelor pentru lucrarile de terasamente. Le Tourneau este asociat cu un numar impresionant (cateva sute!) de patente si inventii din domeniul utilajelor de constructii. Demn de mentionat este faptul ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, 70% dintre utilajele de constructii si de geniu utilizate de Aliati erau fabricate de Le Tourneau. Tournapull a dat nastere notiunii de autoscreper. A fost pentru prima data cand un tractor cu doua roti a fost atasat unui scraper, ambele legate printr-o articulatie, astfel nascandu-se autoscraperul, un utilaj fara de care nu putem concepe, in zilele de astazi, un santier de constructii pentru drumuri, autostrazi, canale fluviale, etc.

Tractorul Tournapull Super C a fost introdus in anul 1941, fiind, cel mai frecvent, cuplat cu scraperul Caryall LP, produs tot de Le Tourneau.

Autoscraper Le Tourneau

Autoscraper Le Tourneau – imagine preluata de pe site-ul imcdb.org

Macheta pe care o prezint astazi este produsa de SpecCast (SUA), la scara 1:50.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, protejata de doua „tavi” de celuloid transparent.

Macheta scraper Le Tourneau - cutia

Macheta scraper Le Tourneau – cutia

Macheta vine asamblata in totalitate, nefiind necesare nici un fel de operatiuni de montaj din partea colectionarului.

Macheta scraper Le Tourneau

Macheta scraper Le Tourneau

Macheta este realizata din metal si plastic (majoritatea partlor mari: sasiul tractorului, corpul scraperului, oblonul scraperului sunt realizate din metal, partle mai mici si foarte detaliate sunt realizate din plastic). Este o macheta superba, foarte detaliata, incepand cu jantele, care sunt fidel realizate, pana la ultimul prezon, continuand cu tractorul, unde putem gasi un motor complet, realizat intr-un mod foarte realist si terminand cu inscriptiile realizate cu mare maiestrie. Singurele minusuri pe care le pot gasi la aceasta macheta sunt cablurile de actionare ale scraperului, unde sfoara folosita este un pic prea groasa pentru scara machetei si manetele din cabina tractorului care, pe langa faptul ca sunt prea inalte in raport cu pozitia scaunului, maciuliile din capetele lor sunt exagerat de mari, la scara reala fiind echivalente cu niste fructe de grapefruit.

Macheta scraper Le Tourneau - interior cabina

Macheta scraper Le Tourneau – interior cabina

Macheta scraper Le Tourneau - detalii motor

Macheta scraper Le Tourneau – detalii motor

Macheta scraper Le Tourneau - detalii motor

Macheta scraper Le Tourneau – detalii motor

Macheta este compusa, practic, din doua utilaje distincte: tractorul Torunapull Super C si scraperul Carryall LP. Cele doua utilaje sunt legate intre ele printr-o articulatie centrala.

Macheta Le Tourneau - tractorul Tournapull Super C

Macheta Le Tourneau – tractorul Tournapull Super C

Macheta Le Tourneau - scraperul Carryall LP

Macheta Le Tourneau – scraperul Carryall LP

Comanda scraperului se face mecanic, folosind niste trolii ce se gasesc pe tractor. Acest lucru este reprezentat si pe macheta, din troliile de la spatele tractorului putandu-se comanda ridicarea/coborarea screperului si ridicarea/coborarea oblonului benei screperului. Ejectorul poate fi deplasat cu mana, mecanismul lui, destul de complex in realitate, nefiind reprodus si pe macheta.

Macheta Le Tourneau - trolii pentru manevrarea screperului

Macheta Le Tourneau – trolii pentru manevrarea screperului

acheta Le Tourneau - cu scraperul coborat sicapacul benei ridicat, gata de lucru

Macheta Le Tourneau – cu scraperul coborat si oblonul benei ridicat, gata de lucru

Macheta Le Tourneau - ejectorul in pozitia de descarcare

Macheta Le Tourneau – ejectorul in pozitia de descarcare

Macheta de autoscraper Le Tourneau este o macheta foarte frumoasa, foarte detaliata a unui utilaj legendar. Puteti citi mai multe despre utilajul real si istoria sa, urmand link-ul: http://www.contrafedpublishing.co.nz/Contractor/June+2010/The+LeTourneau+Model+C+and+Super+C+Tournapull.html

Spor la colectionat si o seara buna!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s