Dragi prieteni, astazi voi prezenta doua machete care ilustreaza un adevarat arc peste timp, doua machete deosebite si extrem de speciale pentru mine si pentru orice colectionar roman, doua machete care sunt strans legate intre ele, in ciuda nenumaratelor diferente.

Este vorba despre macheta Daciei 1300 de Militie, produsa de IST (Ixo Models) si Mitsubishi Lancer Evo 9 Ralliart de Politie, produsa de Vitesse.

Aceasta prezentare nu-si doreste sa prezinte antiteza dintre cele doua machete ale unor masini venite din epoci total diferite, ci doar sa le prezinte, asa cum sunt ele, si anume doua machete deosebite, singurele machete ” oficiale”  ale unor masini reprezentative pentru istoria noastra.

Prima macheta reprezinta aproape perfect o Dacia 1300 a Militiei, o masina aparuta in dotarea fortelor de ordine prin 1975 – 1976 (de dragul titlului voi presupune ca masina reprezentata este din 1979, ceea ce, cu siguranta, nu este gresit) , la foarte scurt timp dupa intrarea in fabricatie a acestui autoturism. Ea a existat, in diferite forme (cu unul sau doua girofaruri, in varianta 1300 sau 1310, berlina sau break, etc) in dotarea fortelor Ministerului Internelor (Militia, la inceput, iar apoi, dupa 1990, Politia Romana) pana in anii ’90.

Dacia 1300 Militia si Marina Voica - sursa ropolice.webs.com

Dacia 1300 Militia si Marina Voica – sursa ropolice.webs.com

Macheta este produsa la scara 1:43 de catre IST (marca sora cu Ist Models), specializata in fabricatia de machete de autovehicule din tarile foste comuniste. Macheta Dacia 1300 de Militie si a fost lansatat pe piata anul acesta, in 2013.

A doua macheta reprezina un Mitsubishi Lancer Evo X, Ralliart. Este o masina pusa la dispozitia Politiei Romane, pe o perioada limitata de timp, de catre un dealer Mitsubishi. Se intampla in anul 2009, la 40 de ani dupa Dacia 1300 Militia, prezentata anterior.

Mitsubishi Lancer Evo X - Politia Romana

Mitsubishi Lancer Evo X – Politia Romana

Macheta este produsa la scara 1:43 de catre Vitesse (unul dintre producatorii autorizati de machete Mitsubishi, editii de dealer, si este produsa intr-o serie limitata de 780 de exemplare.

Machetele vin ambalate in cutii din plastic transparent (de tip vitrina) si sunt montate pe cate un postament din plastic.

Postamentul Daciei este mat si este insotit (pe fundal) de o poza a bulevardului ” Victoria Socialismului”, vazuta de pe esplanada ” Casei Poporului” (si aici nu putem sa nu remarcam o mica inadvertenta istorica: Victoria Socialismului a fost realizat, in forma in care apare in fotografie, prin 1988).

Mitsubishi Lancer Politia Romana este montat pe un postament lucios si este insotit de un card care atesta numarul fiecarei machete.

Ambele machete sunt foarte atent realizate, cu o mare grija pentru detalii. Ceea ce este, insa, interesant, este faptul ca ambele masini au dimensiuni apropiate.

Asa cum spuneam mai sus, ambele machete sunt foarte bine realizate, cu o grija asupra acuratetii detaliilor. Ambele sunt detaliate la interior (Mitsubishi cu ceva mai multe detalii, inclusiv panoul de comanda a sistemului multifunctional de avertizare audio).

Detaliu bord Mitsubishi Lancer

Detaliu bord Mitsubishi Lancer

In acelasi timp, Dacia beneficiaza de rama cromata in jurul parbrizului, care, impreuna cu stergatoarele metalice fotodecupate contribuie la aerul general de realism al machetei

Dacia 1300 -detaliu parbriz

Dacia 1300 -detaliu parbriz

Nici Mitsu nu se lasa mai prejos, atragandu-ne cu un calandru perfect executat, ce lasa sa se vada radiatorul de dimensiuni generoase.

Mitsubishi Lancer - detaliu calandru

Mitsubishi Lancer – detaliu calandru

Ambele machete au inscriptionate la partea din spate, foarte detaliat, numele si modelul:

Dacia 1300 - detaliu sigla

Dacia 1300 – detaliu sigla

Mitsubishi Lancer - detaliu sigla

Mitsubishi Lancer – detaliu sigla

Un alt lucru de remarcat la macheta Mitsubishi Lancer Evo X Politia Romana sunt inscriptiile „Ralliart” – divizia de motorsport a lui Mitsubishi (preparator oficial).

In ceea ce priveste partea de desubt a machetelor, aceasta este ceva mai detaliata la Mitsubishi.

Dacia si Mitusbishi - sasiu

Dacia si Mitusbishi – sasiu

In incheiere, sper ca v-au placut aceste modele (si sumara lor prezentare), pe care le puteti gasi in magazinul nostru aici: http://www.vitrinacumachete.ro/machete-autoturisme/machete-autoturime-clasice/macheta-dacia-1300-militia-scara-143 si aici: http://www.vitrinacumachete.ro/machete-autoturisme/machete-autoturisme-de-interventie/macheta-mitsubishi-lancer-politia-romana

Spor la colectionat!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s