In continuare, am sa va prezint inca una dintre machetele din colectia personala. Este vorba despre macheta unei automacarale Grove TM800.

Grove este unul dintre cei mai mari producatori de automacarale din lume. Grove a luat fiinta in Statele Unite, creat de trei frati, Dwight, Wayne si John Grove,  sub denumirea de Grove Manufacturing Company in 1947 in Shady Grove. La inceput, compania producea remorci agricole. Din nevoia unei macarale cu care sa manipuleze materialele si subansamblele necesare, John a fabricat o macara hidraulica, care a starnit interesul altor producatori. Asa a inceput Grove, in anii ’50, productia primelor automacarale industriale hidraulice. Pe parcursul anilor, gama de produse Grove s-a diversificat, cuprinzand aproape toate tipurile de macarale pe pneuri: macarale uzinale, automacarale pe sasiu de camion conventional, automacarale de teren, etc. De-a lungul timpului, compania a facut cateva achizitii importante, ce au ajutat-o sa devina un lider mondial in domeniu. Astfel, in anul 1984 au cumparat producatorul englez Coles (cel mai mare producator european, la acea vreme), in 1995 au cumparat divizia de automacarale a nemtilor de la Krupp, iar in 2007 a achizitionat divizia de macarale industriale de la Shuttlelift, companie ce detinea suprematia pe piata de macarale industriale din Statele Unite. In prezent Grove este detinuta de grupul american Manitowoc Company, unul dintre liderii mondiali ai pietei de macarale (ce are in portofoliu, printre alte marci, si marca Potain, un nume in domeniul macaralelor turn).

Automacaraua Grove TM800 (TM inseamna „Truck Mounted” – automacara destinata deplasarilor pe drumuri amenajate) este o automacara cu brat telescopic si are o capacitate maxima de 75 tone, un brat ce atinge o inaltime de 34 metri, plus un prelungitor de 9,8 metri. Macaraua a fost produsa in anii ’70 in doua variante de sasiu: 8×4 pentru piata europeana si 12×6 pentru piata americana (cea prezentata aici), configuratie dictata de limitele mult mai stricte din anumite state americane in ceea ce masa maxima autorizata pe osie.

Automacara Grove TM800

Automacara Grove TM800

Automacaraua Grove TM800 a fost reprodusa de NZG, in anii ’70, la scara 1:55.

Macheta este realizata aproape in intregime din metal, singurele elemente din plastic fiind jantele rotilor.

Desi nu abunda in detalii, precum machetele din zilele de astazi, macheta nu este, totusi, lipsita de detalii si, la vremea acea, era una dintre machetele reprezentative produse de NZG. Data fiind varsta machetei, aceasta are, pe ici, pe colo, cateva mici zgarieturi si alte urme de trecere a vremii.

Macheta automacara Grove TM800

Macheta automacara Grove TM800

Sasiul are simulate zonele antiderapante, cu tabla striata. Tevile de esapament sunt, si ele, fidel reproduse. Jantele sunt din plastic si, pe fata, reproduc fidel jantele de tip Trilex cu care erau echipate aceste macarale, iar pe spate ele sunt jumelate si, ca sa fiu sincer, ele reprezinta un mare plus pentru aceasta macheta. Pneurile sunt din cauciuc si au un profil foarte realist.

Macheta automacara Grove TM800

Macheta automacara Grove TM800

Froma trapezoidata a bratului, specifica automacaralelor Grove din aceea epoca este bine realizata, iar inscriptiile, putine, ce-i drept, sunt foarte bine realizate.

Macheta automacara Grove TM800 - vedere fata

Macheta automacara Grove TM800 – vedere fata

Pe de alta parte, nici stopurile si nici farurile nu sunt foarte detaliate, ele fiind realizate din turnarea sasiului, fara alte detalieri, nefiind nici macar vopsite.

Macheta automacara Grove TM800 - vedere spate

Macheta automacara Grove TM800 – vedere spate

Bratele calelor sunt telescopice, dintr-un segment, iar calele sunt metalice, cu filet. Bratul este sustinut de doi cilindri telescopici masivi, suficient de rigizi, cat sa mentina cu usurinta bratul ridicat si telescopat la maxim. Bratul este format din patru segmente telescopice, bine realizate. Macheta vine insotita de un prelungitor zabrelit, ce are un sistem de fixare destul de primtiv si usor nesigur. Carligul este destul de simplu, nefiind prevazut cu role, insa are o forma realista. Sfoara ce reproduce cablul este prea groasa, si, din cauza varstei si a timpului indelungat cat a stat rulata pe troliu, nu se intinde foarte bine. Acest lucru, insa, poate fi foarte usor corectat prin inlocuirea acesteia cu una adecvata (am in plan acest lucru, pentru o foarte mare parte din machetele mele de macarale, ramane sa vedem cand voi avea timpul sa o fac). Troliul este prevazut cu o manivela (specifica tuturor macheteleor de macarale produse de NZG pana la inceputul anilor ’90), ceea ce strica un pic aspectul machetei.

Ultimul tronson al bratului telescopic este incrisptionat cu numele producatorului, Grove, folosind logoul Grove din acea perioada. Contragreutatea este telescopica, specifica automacarelor Grove din seria TM.

Macheta automacara Grove TM800

Macheta automacara Grove TM800

Macheta automacara Grove TM800

Macheta automacara Grove TM800

In incheiere, va voi spune ca este o macheta foarte frumoasa, in ciuda varstei inaintate!

Spor la colectionat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s