Salut,

Tot Dan sunt!  Astazi va prezint o macheta de  buldoexcavator militar JCB, la scara 1:50.

JCB este o companie britanica, lider in domeniul utilajelor pentru terasamente (in mod special buldoexcavatoare) si de ridicat (manipulatoare telescopice si stivuitoare), insa activeaza si in alte domenii (basculante articulate, tractoare agricole, generatoare de curent, ATV-uri militare, etc). Compania a luat fiinta in 1945 cand Joseph Cyril Bamford a inceput sa fabrice, intr-un garaj inchiriat, remorci basculabile pentru agricultura. In 1949 produce primul incaractor pentru agricultura, “Major Loader” (incarcatorul Major) montat pe un tractor Fordson Major. De aici si pana la primul buldoexcavator din lume nu a fost decat un pas. Astfel ia nastere, in 1952, buldoexcavatorul ” JCB Excavator MkI“ ce consta dintr-un echipament hidraulic de excavator, proiectat si realizat de JCB, montat la spatele unui tractor Fordson Major, si un echipament de incarcator Major Loader, in fata tractorului. Din acest moment, compania fondata de Joseph Cyril Bamford a luat un avant remarcabil ajungand astfel la 22 de uzine si peste 10.000 de angajati, cat numara astazi (ramanand, in continuare, o afacere de familie).

Buldoexcavatorul JCB HMEE (High Mobility Engineer Excavator) este un utilaj destinat fortelor armate, pentru executia diverselor lucrari de geniu (de la lucrarile necesare construtiei bazelor militare in teatrele de operatiuni, pana la saparea transeelor). Fiind dotat si cu furci de stivuitor, este folosit si la manipularea materialelor sau echipamentelor. Buldoexcavatorul este prevazut cu tractiunie si directie pe toate rotilor, 4x4x4, pentru o cat mai buna manevrabilitate si tractiune in conditii extreme. Este prevazut, ca orice buldoexcavator, cu o cupa de incarcator in fata si un brat de excavator la partea din spate. Diferenta fata de un utilaj civil este facuta de diversele protectii si echipamente auxiliare care il fac sa reziste conditiilor de lupta.

 

Macheta pe care o prezentam in continuare este o macheta produsa de Motorart (Suedia) la scara 1:50, cunoscuti atat pentru machetele Volvo, cat si JCB sau Kalmar. Macheta reprezinta varianta destinata armatei americane, in culoarea kaki.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton cu vitrina, cu un design simplu, fiind protejata la interior de doua “tavi” din polietilena transparenta termoformata. In putie gasim si un set de furci de stivuitor care pot fi montate in locul cupei de incarcator.

Macheta vine asamblata in totalitate, nefiind necesare nici un fel de operatiuni de montaj din partea colectionarului.

Macheta este realizata in mare parte din metal, avand si cateva elemente din plastic: jantele, masca radiatorului, aparatul de climatizare, etc. Este o macheta foarte detaliata, incepand cu jantele, care sunt bine desenate, si terminand cu interiorul, unde se pot vedea in bord locasurile diverselor indicatoare, scaunul detaliat si diversele manete si joystick-uri. Rotile au jantele din plastic, avand toate detaliile (butuc, prezoane, etc) bine simulate, iar pneurile sunt din cauciuc, cu un profil identic cu cel real. la partea din fata gasim si filtrul de aer si toba de esapament, bine detaliate. Pe bratul din dreapta al echipamentului de incarcator este reprodusa o rola cu furtune hidraulice folosite pentru cuplarea diverselor echipamente optionale. De remarcat si inscriptiile de siguranta, foarte bine reproduse.

La partea din spate sunt de remarcat cutiile de depozitare, aparatul de aer conditionat de pe cabina, prevazut cu doua ventilatoare, atent reproduse, precum si variatele inscriptii.

Farurilr pe care le gasim in lateralele si la partea superioara a cabinei sunt vopsite (din pacate, nu au lentile din plastic), iar tot la partea superioara a cabinei gasim trei lampi de gabarit.

Partea de desubt nu a fost nici ea neglijata, fiind destul de detaliata, cu bratele puntilor bine reprezentate.

Macheta buldoexcavator JCB HMEE  -detalii sasiu

Macheta buldoexcavator JCB HMEE -detalii sasiu

Calele pot fi coborate, iar echipamentele de excavator si incarcator pot reproduce aproape intocmai orice pozitie a utilajului real.

Macheta buldoexcavator JCB HMEE - la lucru

Macheta buldoexcavator JCB HMEE – la lucru

Capota motorului este alcatuita din doua bucati mobile. Astfel, partea frontala, cu masca radiatorului, se rabate spre fata, iar capota principala se ridica.

Macheta buldoexcavator JCB HMEE - capota motor

Macheta buldoexcavator JCB HMEE – capota motor

Capota, odata deschisa, lasa sa se vada motorul. Galeria de evacuare, vopsita cu argintiu este un alt detaliu placut.

La partea din fata, cupa poate fi inlocuita cu furca de stivuitor pentru a manipula diverse materiale sau, de exemplu, pentru a descarca ceva dintr-un camion Oshkosh HEMTT, un alt soldat de nadejde al armatei americane si nu numai.

Macheta este produsa si in varianta militara europeana, in culoarea bej (si fara furci de stivuitor). De asemeni, aceste machete sunt produse si la scara 1:87 si va ssigur ca sunt foarte bine realizate chiar si o scara atat de mica.

In incheiere nu pot decat sa va spun ca aceste machete sunt niste machete inedite prin tema pe care o abordeaza: utilaje militare si vi le recomand cu incredere. Machetele de buldoexcavator JCB HMEE la scara 1:50 si 1:87 pot fi gaste pe site-ul nostru, urmand link-ul urmator: http://www.vitrinacumachete.ro/rezultatele-cautarii-shop/vrs/kw/hmee

 

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s