Salut,

Astazi am sa va vorbesc despre o macheta a unui utilaj destinat constructiei de drumuri. Este vorba despre un finisor de asfalt Dynapac SD2500CS.

Asa cum v-am obisnuit, voi incepe cu prezentarea producatorului si a utilajului real. Dynapac este o companie suedeza, nascuta in Stockholm, in 1934 sub numele de AB Vibro-Betong , fiind specializata, la inceput, in utilaje pentru vibrarea si compactarea betonului. In 1947 au produs prima placa vibro-compactoare din lume. In 1953 au scos pe piata primul cilindru vibro-compactor. In 1973 si-a schimbat numaele in Dynapac, iar in 1995 au intart pe piata finsioarelor de asfalt, dupa achizitia producatorului german Demag Schader. In momentul de fata, Dynapac este parte a concernului Atlas Copco si produce cilindri compactori, finisoare de asfalt si freze de asfalt.

Modelul pe care il prezint este un finisor pe senile Dynapac SD2500CS. Utilajul are o greutate de 18,5 tone si poate sa asfalteze pe o latime de pana la 10metri, cu o productivitate de maxumum 800 t/h.

Finisor Dynapac SD2500CS

Finisor Dynapac SD2500CS  -sursa: dynapac.com

Macheta de finisor Dynapac SD5000CS este produsa de NZG, la scara 1:50 si dovedeste aceeasi atentie la detalii, atat cele estetice, cat si cele functionale, cu care ne-a obisnuit NZG, fiind inca o macheta ce face deliciul oricarui colectionar.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu sigla producatorului si cu fotografii ale utilajului real, fiind protejata la interior de doua tavi din polistiren expandat.

Macheta este in intregime asamblata.

Macheta este deosebit de detaliata, atat la interior cat si la exterior. Plasticul este folosit cu zgarcenie, la cateva detalii mici, cum ar fi scaunele sau consola centrala.

La partea din fata, in fata buncarului, gasim rolele cu care utilajul impinge basculanta, pe timpul descracarii asfaltului, role care sunt perfect functionale.

La partea de dedesubt, sunt reproduse snecurile pentru repartizarea afsfaltului si este sumar simulata si banda transportoare ce transporta asfaltul din buncar la snecuri.

La ambele extremitati ale riglei vibratoare sunt foarte bine reproduse panourile de comanda, pe care putem distinge toate butoanele, impreuna cu afisajul central.

Macheta finisor Dynapac SD2500CS   -detaliu panou de comanda

Macheta finisor Dynapac SD2500CS -detaliu panou de comanda

Cabina utilaului poate culisa in stanga si dreapta, pentru a asigura o mai buna vizibilitate a operatoruului asupra frontului de lucru. De asemenea, consola centrala culiseaza si ea de la un capat la altul al cabinei. Pe comsola centrala, la fel ca si pe panourile de comanda laterale, sunt foarte clar figurate toate butoanele si afisajele de control, impreuna cu un joystick de comanda central.

Macheta finisor Dynapac SD2500CS   -detaliu consola centrala

Macheta finisor Dynapac SD2500CS -detaliu consola centrala

Acoperisul cabinei poate fi coborat, impreuna cu teava de esapament, permitand reducerea inaltimii pentru transport.

Lateralele buncarului pentru asfalt poti fi ridicate si coborate, pentru a permite impingerea asfaltului catre banda transportoare. In realitate, acest lucru se face cu ajutorul unor cilndri hidraulici, care, insa, nu se regasesc pe macheta.

Rigla vibratoare poate fi ridicata sau coborata cu ajutorul unor cilindri hidraulici, iar latimea ei este reglabila, cu ajutorul unor cilindri telescopici masivi. Deasupra riglei vibrante se afla doua butelii de gaz pentru arzatoarele care incalzesc rigla vibratoare.

Macheta finisor Dynapac SD2500CS  - rigla telescopata

Macheta finisor Dynapac SD2500CS – rigla telescopata

In incheiere, va spun ca aceasta macheta este o macheta complexa si foarte detaliata in acelasi timp, constituind o piesa foarte frumoasa pentru orice colectie de utilaje de constructii. Puteti gasi macheta de finsor Dybapac SD2500CS in magazinul nostru online: http://www.vitrinacumachete.ro/machete-utilaje-de-constructii/machete-utilaje-pentru-drumuri-1/macheta-finisor-asfalt-dynapac-sd2500cs

Spor la colectionat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s