Salut,

Dan sunt, din nou!

Dupa o pauza ceva mai lunga, astazi am sa va prezint o macheta din colectia mea: macheta unei platforme autoridicatoare (nacela) Haulotte HA20PX., scara 1:50.

Pinguely-Haulotte este un nume legendar in lumea constructiilor, fiind cel mai mare producator european de nacele. Este o companie franceza, ce isi are originile in 1881 cand Alexandre Pinguely a intemeiat compania cu acelasi nume, specializata in productia de locomotive cu aburi. In 1932 a produs primul excavator. In paralel, in 1921 Arthur Haulotte pune bazele „Atelierelor de constructii Haulotte„, ce produceau utilaje pentru constructii (mai ales macarale). Ambele companii au fost cumparate la inceputul anilor ’80 de Creusot-Loire, care, in 1984 a intrat in faliment. Pinguely si Haulotte au fost cumparate de un antreprenor francez, Pierre Saubot care le-a unificat sub munele de Pinguely Haulotte si, din 2005, Haulotte Group. Astazi, Haulotte este lider de piata in Europa si are o fabrica in Romania, langa Pitesti.

Modelul HA20PX este o nacela cu brat articulat si telescopic ce permite o inaltime de lucuru de 20 metri. Nacela este prevazuta cu tractiune si directie integrala (4x4x4) si este propulsata de un motor diesel Deutz de 50 CP.

Platforma Haulotte HA20PX

Platforma Haulotte HA20PX

Nacela Haulotte HA20PX a fost reprodusa de NZG, in anii 2000, la scara 1:50. Macheta este realizata din metal si plastic (cosul nacelei, articulatia de la cosul nacelei, si alte cateva mici piese).  Macheta, chiar daca nu este atat de detaliata ca o macheta NZG de acum, este o macheta complexa, cu multe detalii functionale si, mai ales, robusta, asa cum erau machetele nemtesti cu 15-20 de ani in urma.

Macheta nacela Haulotte HA20PX

Macheta nacela Haulotte HA20PX

Sasiul nu este foarte detaliat, neavand modelate transmisia sau alte elemente mecanice.

Macheta nacela Haulotte HA20PX - sasiu

Macheta nacela Haulotte HA20PX – sasiu

In schimb pneurile au un profil foarte bine realizat si sunt montate pe jante metalice.

Haulotte HA 20 PX -  detaliu roti

Haulotte HA 20 PX – detaliu roti

Directia este functionala la ambele osii, intocmai ca la utilajul real.

Haulotte HA 20 PX -  directie functionala

Haulotte HA 20 PX – directie functionala

Paralelogramul bratului inferior este metalic si functioneaza foarte bine, fiind prevazut cu un cilindru hidraulic ce ridica bratul. Pe bratele paralelogramului sunt inscriptionate numele producatorului si modelul utilajului.

Haulotte HA 20 PX -  paralelogramul bratului inferior

Haulotte HA 20 PX – paralelogramul bratului inferior

La partea superioara, cosul este  atasat de bratul telescopic prin intermediul unui mecanism complex, bine reprodus, chiar daca este realizat din plastic (ca si cosul, de altfel). Mecanismul permite ridicarea, inclinarea si rotirea cosului si reproduce unghiurile atinse de utilajul real.

Haulotte HA 20 PX - detaliu cos

Haulotte HA 20 PX – detaliu cos

Din punct de vedere mecanic, functionalitatea utilajului este foarte bine reprodusa, macheta putand simula oricare dintre miscarile si pozitiile utilajului real si arata foarte bine, aatat pe un trailer cat si atunci cand este „pus la treaba”.

Haulotte HA 20 PX -  la lucru

Haulotte HA 20 PX – la lucru

In incheiere, va voi spune ca este o macheta foarte frumoasa, foarte interesanta, si la care tin mult (ca la toate machetele mele, dealtfel). In curand va voi prezenta si alte modele de machete Haulotte. Intre timp, va urez spor la colectionat!

Spor la colectionat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s