Salut,

Va propun spre lectura o noua recenzie, cea a unei machete a unui camion DAF XF 95 cu trailer “gat de lebada”, cu o capacitate de 40 de tone.

Inainte de toate, cateva cuvine despre camionul real. DAF Trucks NV este un binecunoscut producator danez de camioane ce a luat fiinta in 1928 si care a produs, la inceput, remorci si semiremorci, primul sau camion fiind produs in 1949. DAF a produs, pentru o scurta perioada de timp, si autoturisme (in 1975, divizia de autoturisme a fost vanduta catre Volvo, DAF concentrandu-se pe productia de camioane).  In 1996, DAF devine parte a grupului american PACCAR. Modelul XF este un real succes al danezilor de la DAF, lansat in 1997 si distins cu premiul “International truck of the year” in 1998.

DAF XF95 cu trailer - poza de pe www.hansebubeforum.de

DAF XF95 cu trailer – poza preluata de pe http://www.hansebubeforum.de

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de Joal in Spania, la scara 1:50, si dovedeste aceeasi robustete cu care suntem obisnuiti de la Joal.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific Joal, fiind protejata, la interior, de un suport din polistiren expandat.

Macheta DAF XF95 cu trailer - cutie

Macheta DAF XF95 cu trailer – cutie

Macheta vine asamblata in intregime, nefiind necesara nicio operatiune de montaj din partea colectionarului. Aproape intreaga macheta este metalica, singurele elemente din plastic fiind masca radiatorului, jantele, oglinzile, filtrul de aer si cateva ornamente.Macheta este compusa din capul tractor si trailerul gat de lebada.

Capul tractor este bine detaliat, cu grila radiatorului bine profilata, logo-ul DAF foarte vizibil pe calandru si numele modelului inscriptionat pe usi.

Macheta DAF XF95 cu trailer - detaliu model

Macheta DAF XF95 cu trailer – detaliu model

Sasiul capului tractor este detaliat, cu elemente ale transmisiei figurate (cardan, punti, etc), precum si alte detalii, cum ar fi rezervoarele de aer sau rezervorul de motorina, in timp ce trailerul este reprodus destul de simplist pe dedesubt.
Farurile sunt din plastic transparent. Interiorul este si el detaliat, mai sumar, e drept, putandu-se distinge scaunele si bordul, cu consola centrala si volanul. Capul tractor este carenat, acest lucru conferindu-i un aspect foarte placut.Pneurile sunt din cauciuc, cu un profil simplu.

Trailerul este prevazut cu trei axe cu roti duble si este alcatuit din gatul de lebada, cu sistemul de cuplare a trailerului si de ridicare/coborare a acestuia si din trailerul propriu-zis. Pe gatul de lebada sunt prezente doua perechi de roti de rezerva, iar trailerul are simulate pe laterale consolele pentru montarea unor extensii ce servesc la transportul unor utilaje sau echipamente agabaritice, insa acestea nu sunt functionale. Marca trailerului nu este precizata.

Macheta DAF XF95 cu trailer - gat de lebada

Macheta DAF XF95 cu trailer – gat de lebada

Macheta DAF XF95 cu trailer - gatul de lebada

Macheta DAF XF95 cu trailer – gatul de lebada

Rotile din fata ale capului tractor vireaza, iar remorca este conectata la sasiu cu un mecanism de tip sa, realizat din plastic flexibil.

Sistemul de ridicare a trailerului consta intr-un numar de patru cilindri hidraulici, fixati pe gatul de lebada, functionali si destul de rigizi pentru a sustine greutatea trailerului si a unui utilaj. Platforma trailerului se cupleaza cu gatul de lebada prin clipsare.  La partea din fata, platforma trailerului are doua rampe care se rabat pentru a permite urcarea utilajelor, dupa ce gatul de lebada a fost decuplat.

In incheiere putem spune ca aceasta macheta este o macheta destul de complexa, detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa frumoasa pentru orice colectie de camioane si de utilaje de constructii, putand fi expusa impreuna cu un utilaj de constructii adecvat.

Macheta DAF XF 95 cu trailer poate fi gasita aici.

 

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s