Salut,

Astazi va propun o noua recenzie, cea a unei machete a unui camion Mack Granite cu trailer “gat de lebada” Talbert, cu o capacitate de 40 de tone.

Inainte de toate, cateva cuvine despre camionul real. Mack Trucks Inc. este un legendar producator american de camioane ce a luat fiinta in 1900 si care a produs, la inceput, autobuze, tramvaie si locomotive, primul sau camion fiind produs in 1907. Camioanele Mack sunt inconfundabile datorita buldogului ce le orneaza capota, acesta fiind introdus in 1932.  In 1990, Mack devine parte a Renault Vehicules Industriels, care, la randul sau, in 2001 (impreuna cu Mack) devine parte a Volvo AB. Seria Granite, lansata in 2001, este destinata in mod special industriei constructiilor.

Talbert Manufacturing Inc. este un producator american traditional, specializat in trailere si remorci speciale, cu o istorie ce incepe in 1938. Printre inovatiile Talbert (folosite acm la trailere din intreaga lume) se numara: primul trailer cu „gat de lebada” detasabil, primul trailer cu suspensii pneumatice si primul trailer cu roti care vireaza singure.

Mack Granite cu trailer

Mack Granite cu trailer

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de First Gear, producator american de machete premium, la scara 1:64, si este realizata in mod exemplar pentru o macheta la scara 1:64
Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific First Gear, fiind protejata, la interior, de un suport din polistiren expandat.

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert – cutia

Macheta vine asamblata in intregime, nefiind necesara nicio operatiune de montaj din partea colectionarului. Aproape intreaga macheta este metalica, singurele elemente din plastic fiind masca radiatorului, jantele, oglinzile, filtrul de aer si cateva ornamente. Macheta este compusa din capul tractor si trailerul gat de lebada.

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert

Capul tractor este superb realizat, cu grila radiatorului bine profilata, buldogule pe capota, logo-ul MACK foarte vizibil pe calandru, farurile transparente si semnalizatoarele colorate. Stergatoarele nu sunt piese sepratae, insa sunt bine reproduse in relief pe parbriz si vopsite cu negru. De asemeni trebuie remarcate chederele negre din jurul parbrizului si geamurilor portierelor. In rest, gasim toate elemenetele cormate atat de obisnuite la camioanele americane: lampi de gabarit pe cabina, claxoane, oglinzi, etc.

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert - cabina detaliata

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert – cabina detaliata

La partea din spate a capului tractor intalnim stopurile si semnlaizatoarele in stilul tipic american cu lampile montate central pe sasiu.
Macheta Mack Granite - detaliu spate

Macheta Mack Granite – detaliu spate

Si trailerul este foarte bine realizat la partea din spate, cu stopuri, semnalizatoare, lampi de pozitie, elemente reflectorizante, etc.
Macheta trailer Talbert - detaliu spate

Macheta trailer Talbert – detaliu spate

Sasiul capului tractor este detaliat, cu elemente ale transmisiei figurate (cutie de viteze, cardan, punti, etc), precum si alte detalii, cum ar fi rezervoarele de aer sau rezervorul de motorina.
Structura trailerului este bine detaliata pe dedesubt, o atentie sporita fiind acordata puntilor si suspensiei pneumatice.
Macheta trailer Talbert - vedere de dedesubt

Macheta trailer Talbert – vedere de dedesubt

Interiorul este si el detaliat, putandu-se distinge scaunele si bordul (cu ceasurile de bord), pedalele si volanul – detalii de apreciat, data fiind scara mica a machetei.
Rotile din fata ale capului tractor vireaza,  iar usile cabinei si capota motorului se pot deschide, lasand sa se vada un motor foarte detaliat. Toate acestea sunt elemente mai rara intalnite la o macheta scara 1:64.
Macheta Mack Granite - usile si capota motorului se deschid

Macheta Mack Granite – usile si capota motorului se deschid

Trailerul este prevazut cu trei axe cu roti duble si este alcatuit din gatul de lebada, cu sistemul de cuplare a trailerului si de ridicare/coborare a acestuia si din trailerul propriu-zis. Trailerul are simulate pe laterale consolele pentru montarea unor extensii ce servesc la transportul unor utilaje sau echipamente agabaritice, insa acestea nu sunt functionale. Sistemul de ridicare a trailerului nu este functional, insa este simulat. Platforma trailerului se cupleaza cu gatul de lebada cu un clips, prevazut cu arc.

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert - trailerul decuplat

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert – trailerul decuplat

La partea din fata, platforma trailerului are doua rampe care se rabat pentru a permite urcarea utilajelor, dupa ce gatul de lebada a fost decuplat.

In incheiere putem spune ca aceasta macheta este o macheta destul de complexa, detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa frumoasa pentru orice colectie de camioane si de utilaje de constructii, putand fi expusa impreuna cu un utilaj de constructii adecvat, la scara 1:64 (si aici ma gandesc si la machetele Amercom aparute la noi in seria ” Masini de Constructii”).

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert si un incarcator frontal

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert si un incarcator frontal

Macheta Mack Granite cu trailer Talbert poate fi gasita aici.

 

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s