Salut,

Astazi va voi prezenta o recenzie „colectiva”, a catorva machete din colectia mea: este vorba despre cateva machete ale unor automalaxoare cu pompa de beton, Putzmeister, „Pumi”. Automalaxoarele (sau betonierele, mai pe scurt) sunt cunoscute pe santierele noastre si sub denumirea de „cife” (de la producatorul italian Cifa a carui licenta a stat la baza primelor malaxoare romanesti, de unde si denumirea de Cifarom data malaxoarelor romanesti produse la Brasov, instalate initial pe sasiuri Bucegi, dupa care, pe sasiurile Roman Diesel).

Machetele pe care le voi prezenta sunt produse, toate, de Conrad in Germania, la scara 1:50, in anii ’80 – 2.000.

Putzmeister este un nume legendar in lumea constructiilor. Putzmeister este liderul de necontestat in domeniul pompelor de beton, mortar si pompe industriale pentru aplicatii speciale. Este o companie germana, fondata in 1958 de catre Karl Schlecht, si are la activ mai multe recorduri mondiale in domeniul pomparii betonului. Pana in 2012 a fost o companie de familie, insa, din pacate, in 2012, familia fondatorului companiei a vandut compania Putzmeister catre concernul chinez Sany.

Modelele „Pumi”  au aparut la sfarsitul anilor ’70 in incercarea de a crea o pompa de beton flexibila, destinata lucrarilor mai mici. Astfel, pentru volume mici, PUMI este solutia perfecta, intrucat ea poate transporta si turna betonul, fara a fi nevoie de o alta betoniera, un alt operator, etc. Astfel, se pot reduce semnificativ cheltuielile in santierele mici.

Aceste utilaje sunt compuse din trei elemente proncipale: malaxorul de beton, pompa de beton propriu-zisa si bratul distribuitor, toate acestea instalate pe un sasiu de camion comrecial. Pompele instalate pe PUMI sunt de doua feluri: pompe cu piston, montate transversal si pompe cu rotor, tehnologia Wibau, firma concurenta, achizitionata de Putzmeister in 1989.

Putzmeister PUMI cu brat de 16 metri

Putzmeister PUMI cu brat de 16 metri

Machetele pe care le prezint astazi sunt produse de Conrad in anii ’80 – 2000, in Germania, la scara 1:50. Toate machetele PUMI din colectia mea sunt montate pe sasiuri Mercedes Benz (SK si Actros).

Prima macheta este un PUMI cu brat de 16 metri, cu pompa cu pistoane, pe sasiu Mercedes Benz SK (Schwere Klasse) 6×4 si este cea mai veche dintre ele. A fost produsa in anii ’80 si este a doua macheta de Pumi produsa de Conrad pentru Putzmeister (primul model era identic din punct de vedere al suprastructurii, insa era montata pe un sasiu Mercedes Benz NG – Neue Generation). Macheta este destul de simpla, din punct de vedere a detaliilor, insa este foarte bine realizata din punct de vedere functional.

Macheta PUMi 16m 6x4

Macheta PUMI 16m 6×4

Macheta are ceva mai multe parti din plastic, fata de machetele Putzmeister moderne. Astfel, toba betonierei, bratul distribuitor si pompa propriu-zisa sunt din plastic, restul fiind din metal (sasiul, cabina, suportul tobei si al bratului). Toba este din plastic colorat in masa si, din pacate, culoarea nu este intocmai ce cea a restului utilajului. Toba este inscriptionata cu autocolante cu numele „Pumi”.

Macheta PUMI 16m 6x4

Macheta PUMI 16m 6×4

In fata, remarcam logo-ul cromat pe masca radiatorului si farurile transparente, bine realizate.

Macheta PUMI 16m 6x4 - fata

Macheta PUMI 16m 6×4 – fata

La partea din spate putem observa jgheabul betonierei si pompa de beton cu pistoane, cu buncarul si grilajul de protectie.

Macheta PUMI 16m 6x4 - spate

Macheta PUMI 16m 6×4 – spate

Sasiul este bine detaliat, cu transmisia conpleta: diferentiale, cutie de viteze, cardane. De remarcat pneurile cu profil „agresiv”, ce ne duc cu gandul la o tractiune 6×6, insa puntea din fata contrazice acest lucru. Tot in aceasta vedere putem vedea cei doi cilindri ai pompei de beton, montata transversal.

Macheta PUMI 16m 6x4 - sasiu

Macheta PUMI 16m 6×4 – sasiu

Macheta are directia functionala, iar cabina se rabate. Calele nu sunt telescopice, sunt fixe (ca la utilajul real) si se pot cobori (sunt prevazute cu filet ce simuleaza cilindri hidraulici). Bratul distribuitor de 16 metri este format din trei segmente si poate reproduce toate miscarile utilajului real, cu ajutorul unor cilindri hidraulici. La capatul bratului este un furtun de cauciuc.

Macheta PUMI 16m 6x4 - bratul distribuitor

Macheta PUMI 16m 6×4 – bratul distribuitor

Pompa de beton se poate alimenta cu beton singura (ca in fotografia de mai sus) sau poate fi alimentata dintr-o alta betoniera.

Macheta PUMI 16m 6x4 cu o alta betoniera

Macheta PUMI 16m 6×4 cu o alta betoniera

A doua macheta este un PUMI cu brat de 21 metri, cu pompa cu rotor (Wibau), tot pe sasiu Mercedes Benz SK (Schwere Klasse) 8×4, de data aceasta. A fost produsa la inceputul anilor ’90 si este a treia macheta de Pumi produsa de Conrad pentru Putzmeister. Macheta este asemanatoare cu modelul precedent din punct de vedere al functionalitatii si a detaliilor.

Macheta PUMI 8x4

Macheta PUMI 21m 8×4

Ca si la macheta precedenta, toba betonierei, bratul distribuitor si pompa propiru-zisa sunt din plastic (ami putin tamburul, care este metalic), restul fiind din metal (sasiul, cabina, suportul tobei si al bratului). Toba este din plastic colorat in masa insa, de data aceasta culoarea este mai apropiata de cea a restului utilajului. Toba este inscriptionata prin vopsire cu numele „Pumi”.

Macheta PUMI 21m 8x4

Macheta PUMI 21m 8×4

Cabina este identica cu cea a modelului anterior.

Macheta PUMI 21m 8x4

Macheta PUMI 21m 8×4

La partea din spate putem observa jgheabul betonierei si pompa de beton cu rotor, cu buncarul care, de data aceasta nu are reprodus si grilajul de protectie.

Macheta PUMI 21m 8x4 - vedere spate

Macheta PUMI 21m 8×4 – vedere spate

Macheta are directia functionala, iar cabina se rabate. Calele sunt telescopice, (ca la utilajul real) si se pot cobori (sunt prevazute cu filet ce simuleaza cilindri hidraulici). Bratul distribuitor de 21 metri este format din trei segmente si poate reproduce toate miscarile utilajului real, cu ajutorul unor cilindri hidraulici. La capatul bratului este un furtun de cauciuc. De fapt, bratul este identic cu cel de 16 metri de la modelul anterior, insa pe cutie, modelul este descris ca fiind cel cu brat de 21 metri (de unde si calele telescopice, menite sa aduca suportul necesar unui brat mai lung).

Macheta PUMI 21m 8x4

Macheta PUMI 21m 8×4

Macheta PUMI 21m 8x4

Macheta PUMI 21m 8×4

Pompa de beton se poate alimenta cu beton singura (ca in fotografia de mai sus), poate fi alimentata de o alta betoniera sau poate alimenta chiar ea o alta pompa (caz mai rar intalnit si mai putin economic, insa trebuie sa recunoastei ca arata bine 🙂 ).

Doua PUMI, lucrand in echipa

Doua PUMI, lucrand in echipa

A treia macheta este un PUMI cu brat de 21 metri, cu pompa cu rotor, pe sasiu Mercedes Benz Actros 8×4. A fost produsa la sfarsitul anilor ’90 si este a patra macheta de Pumi produsa de Conrad pentru Putzmeister. Macheta este asemanatoare cu modelul precedent din punct de vedere al functionalitatii insa este mai detaliata la nivelul sasiului (inclusiv jantele si cabina).In acelasi timp, ea preia si modificarile constructive aduse modelului real (remarcati conducta de beton de la pompa pana la bratul distribuitor, precum si rezervorul de apa mai mare).

Cele doua PUMI 21m

Cele doua PUMI 21m

Cele doua PUMI 21m

Cele doua PUMI 21m

Spre deosebire de modelele anterioare, cabina este prevazuta si cu oglinzi retrovizoare. Suprastructura este asemanatoare cu cea a modelului anterior, cu exceptia bratului, si a tobei betonierei, care sunt metalice.

Macheta PUMI 21m 8x4

Macheta PUMI 21m 8×4

Sasiul este bine detaliat, cu transmisia conpleta: diferentiale, cutie de viteze, cardane.

Macheta PUMI 21m - sasiu

Macheta PUMI 21m – sasiu

Cabina este rabatabila si directia este functionala.

Pumi 21m Actros - cabina rabatabila

Pumi 21m Actros – cabina rabatabila

In incheiere le-am surprins pe cele trei PUMI, impreuna cu o betoniera Liebherr pe sasiu MAN (betoniera ce va face obiectul unei recenzii viitoare).

Cele trei PUMI, impreuna cu o betoniera Liebherr

Cele trei PUMI, impreuna cu o betoniera Liebherr

Sper ca ati avut rabdare sa cititi aceasta recenzie si ca v-a placut!

Spor la colectionat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

 

 

Reclame
Comentarii
  1. Johann Nunweiller spune:

    Frumoase!
    Am avut cu ce sa ma delectez in pauza de lucru!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s