Salut,

Dan sunt! Acum cateva saptamani am vazut niste machete de camioane Hotchikiss fabricate de Eligor, care mi-au placut la nebunie! Si le-am adus si pentru magazinul nostru online!

Astazi am sa va povestesc despre una dintre ele: macheta unui camion Hotckiss PL50 cu platforma ridicatoare (nacela, sau PRB) EGI.

Inainte de toate, cateva cuvine despre camionul real. Hotchkiss a fost un producator francez de automobile (autoturisme, camioane, Jeep-uri – sub licenta, etc) ce a luat fiinta in 1871 in Franta, ca filiala a uzinelor de aramament ale industriasului american Benjamin Berkeley Hotchkiss. La inceput a produs munitie si piese de artilerie insa, ca urmare a unei perioade de pace in Europa, si-a diversificat productia, trecand, in 1903, la productia de automobile, primul model fiind inspirat din Mercedesul lui Daimler. De-a lungul timpului, Hotchkiss a trecut prin mai multi proprietari si asocieri. Peugeot a fost unul dintre actionarii Hotchkiss, urmat de  fuziune cu Delahaye, fuziune ce a dus la incetarea productiei de autoturisme si orientarea care productia de camioane. Un alt capitol important din istoria Hotchkiss a fost productia, sub licenta a Jeep-urilor militare (versiunea Hotchkiss se numea M201 si era foarte apropiata de modelele Willys sau Ford). In total, peste 27.000 de M201 au fost priduse, majoritatea pentru armata franceza, ultimele iesind din serviciu in 2001.

Camionul Hotckiss PL50 a fost lansat in fabricatie in anul 1956. era propulsat de un motor de 2.300 cmc pe benzina cu patru cilindri in linie, ce dezvolta 62CP. Camionul a fost echipat cu diverse surpastructuri, una dintre ecaestea fiind platforma elevatoare (PRB sau „nacela”), construita special pentru EDF (Electricite de France) pentru lucrarile de intretinere la retelele electrice sau la iluminatul public.

EGI este un producator francez, specializat in platforme ridicatoare, furnizor de traditie pentru EDF. Acum EGI face  parte din grupul Gimaex, un gigant european in industria utilajelor si echipamentelor pentru interventie la dezastre sau incendii.

Camion Hotchkiss PL50

Camion Hotchkiss PL50

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de Eligor, producator francez de machete, la scara 1:43, si este realizata cu ajutorul Clubului Hotchkiss, o asociatie de entuziasti ai marcii.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific Eligor, fiind protejata, la interior, de un suport din celuloid. Pe cutie este specificat ca este un model in serie limitata la 528 de exemplare. In cutie gasim si o fotografie de epoca a camionului original (echipat cu nacela, bineinteles).

Macheta este fixata pe un postament din plastic negru, inscriptionat cu numele modelului.

Macheta Hotchkiss PL50 EDF - pe postament

Macheta Hotchkiss PL50 EDF – pe postament

Macheta vine asamblata in intregime, nefiind necesara nicio operatiune de montaj din partea colectionarului. Foarte mare parte a machetei este metalica, singurele elemente din plastic fiind jantele, oglinzile, calele, cosul si bratul platformei.

Cabina este fidel realizata, cu faruri transparente, oglinzi retrovizoare, msca detaliata si logo-ul foarte lizibil. Pe bara de protectie gasim placuta cu numarul de inmatriculare si placuta cu departamentul in care este inmatriculat autovehiculul.

Pe usile cabinei este extraordinar de bine inscriptionat numele companiei („Electricite de France”) si al departamentului (iluminat public). Pe capota motorului se poate citi numele producatorului: Hotchkiss.

Macheta Hotchkiss PL50 EDF - inscriptiile de pe usi

Macheta Hotchkiss PL50 EDF – inscriptiile de pe usi

Macheta Hotchkiss PL50 EDF - cabina

Macheta Hotchkiss PL50 EDF – cabina

Stergatoarele sunt, si ele, foarte detaliate, fiind metalice, realizate prin fotodecupare.

Macheta Hotchkiss PL50 EDF - stergatoare

Macheta Hotchkiss PL50 EDF – stergatoare

La partea din spate gasim stopurile si semnalizatoarele, impreuna cu placuta cu numarul de inmatriculare. Pe cosul platformei este scris numele producatorului suprastructurii, Egi.
Sasiul este detaliat, cu elemente ale transmisiei figurate (cutie de viteze, cardan, punti, etc), fiind realizat integral din metal.
In ceea ce priveste functionalitatea, calele se pot cobori, iar bratul nacelei se poate ridica si roti, fiind prevazut cu cilindri hidraulici din plastic.
Si ce sa va mai spun? Este o  macheta inedita, detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa frumoasa pentru orice colectie de camioane la scara 1:43. Asa ca, nu o ratati!
Macheta de camion Hotchkiss cu platforma EGI poate fi gasita aici, impreuna cu alte modele de camioane Hotchkiss.

 

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s