Salut!

Dan Sunt! Si de curand am facut o noua achizitie pentru colectia personala! Este vorba despre macheta  de automacara XCMG QY70K. Este o recenzie inedita din mai multe puncte de vedere: prima recenzie a unei machete a unui utilaj chinezesc (trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu ele, vor incepe sa-si faca tot mai simtita prezenta pe santierele din tara), prima recenzie unde fotografiile au fost facute afara si prima recenzie unde fotografiile au fost facute cu telefonul (cand m-am apucat de sesiunea foto, s-au descarcat acumulatorii de la aparatul foto).

Inainte de toate, cateva cuvine despre XCMG si automacaraua reala. XCMG este un gigant industrial chinez, cu activitati in constructia de masini si in productia utilajelor de constructii. Desi in forma actuala, compania exista doar din 1989, radacinile ei dateaza din 1943, cand a luat fiinta turnatoria Huaxing Iron Factory.  Cu timpul, compania si-a extins activitatea in domeniul utilajelor de constructii, astfel incat in 1957 producea prima sa macara turn, in 1963 prima automacara (prima autimacara de 5t din China), in 1976 prima automacara hidraulica din China. In 1989, compoania se restructureaza si ia numele de XCMG Construction Machinery Co. Ltd., parte a grupului XCMG.  In 2011 era considerat al cincilea producator de utilaje de constructii din lume, iar in 2012 cumpara compania germana Schwing Stetter.

Automacaraua XCMG QY70K este o automacara cu o sarcina maxima de 70 tone, capabila sa atinga viteze ridicate pe soseasi este montat pe un sasiu 8×4.

Automacara XCMG-QY70K

Automacara XCMG-QY70K

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu fotografia macaralei reale, macheta fiind protejata la interior de doua „tavi” din polistiren expandat.

 

Macheta XCMG QY70K - cutie

Macheta XCMG QY70K – cutie

Macheta XCMG QY70K - cutie

Macheta XCMG QY70K – cutie

Macheta este insotita de o foaie cu instructiuni (cred) scrise in limba chineza.

Macheta XCMG QY70K - instructiuni

Macheta XCMG QY70K – instructiuni

Macheta vine asamblata aproape in totalitate, nefiind nevoie operatiuni de montaj din partea colectionarului. In cutie se mai gasesc si prelungitorul zabrelit si bolturile de fixare a acestuia.

Macheta XCMG QY70K

Macheta XCMG QY70K

Aproape toata macheta este metalica, existand foarte putine elemente din plastic (jantele si elementele transparente), care sunt, insa foarte bine realizate si nu fac nota distonanta cu elementele metalice. De remarcat, insa ca, desi este metalic, culoarea prelungitorul (prima parte – cea care se fixeaza de bratul macaralei) difera un pic de culoarea machetei.

Macheta XCMG QY70K

Macheta XCMG QY70K

Sasiul este foarte detaliat. Suprafata sa imita tabla striata, iar in spatele cabinei este capota motorului, impreuna cu filtrul de aer, esapamentul si roata de rezerva.

 

Macheta macara XCMG QY70K

Macheta macara XCMG QY70K – detalii sasiu

In spatele cabinei, pe parapetii laterali sunt inscriptionate numele macaralei, impreuna cu o placuta de identificare a macaralei.

Macheta macara XCMG QY70K

Macheta macara XCMG QY70K

Cabina macaralei este detaliata si ea, cu diverse inscriptii, inclusiv placuta de identificare a macaralei.

Macheta macara XCMG QY70K

Macheta macara XCMG QY70K – cabina macaralei

In spatele cabinei se gaseste un radiator de ulei foarte bine realizat din plastic. Singurele lucuri care arata un pic nelalocul lor sunt niturile cromate de fixare a bratului si troliilor, care sunt prea stralucitoare.

Macheta macara XCMG QY70K - radiator ulei

Macheta macara XCMG QY70K – radiator ulei

Pe partea opusa a platformei macaralei, gasim motorul hidraulic pentru rotire si motoarele hidraulce ale troliilor (care au gauri pentru furtunele hidraulice, insa acestea nu sunt reproduse).

Macheta macara XCMG QY70K - motor rotire

Macheta macara XCMG QY70K – motor rotire

La partea din fata vedem farurile, cu lentile transparente si becurile frumos reproduse si semnalizatoarele vopsite. Carligul nu este foarte bine realizat, insa este acceptabil.

Macheta macara XCMG QY70K - vedere fata

Macheta macara XCMG QY70K – vedere fata

In spoate, stopurile au lentile din plastic transparent si nu arata rau.

Macheta macara XCMG QY70K - vedere spate

Macheta macara XCMG QY70K – vedere spate

Sasiul propriu-zis nu a fost uitat nici el. Transmisia este si ea figurata, impeuna cu pernele de aer ale suspensiei, iar la partea din fata este o cala suplimentara ce mareste raza de actiune pe fata.

Macheta macara XCMG QY70K - vedere sasiu

Macheta macara XCMG QY70K – vedere sasiu

Interiorul cabinei asiului este destul de simplu cu doua scaune, un volan un npoic cam gros si un schimbator de viteze cu o maciulie considerabila (ceva mai mare decat o mingie de tenis, daca e sa pastram proportiile scarii machetei). Deasupra cabinei se gaseste un grilaj, ce seamana cu un portbagaj.

Macheta macara XCMG QY70K - interior cabina

Macheta macara XCMG QY70K – interior cabina

Interiorul cabinei macaralei este si el destul de sumar repordus, ns asunt de remarcaht chederele negre de la geamuri, ceea ce contribuie la realismul machetei.

Macheta macara XCMG QY70K - interior cabina macaralei

Macheta macara XCMG QY70K – interior cabina macaralei

In ccea ce priveste functionaliatea, macheta poate reproduce toate functiile utilajului real. Calele sunt telescopice si pot fi coborate (sunt prevazute cu filet vizibil), bratul este telescopic, cu cinic tronsoane, iar cilindrul hidraulic al bratului este suficient de tare cat sa poata sustine bratul telescopat la maxim.

In schimb, troliul pentru carlig nu are niciun sistem de franare si nu poate sa sustina o sarcina in carlig.

Macheta macara XCMG QY70K

Macheta macara XCMG QY70K

Prelungitorul poate fi si el montat si, desi are simulat si un sistem de reglare a inclinatiei, acesta nu este functional.

Macheta macara XCMG QY70K

Macheta macara XCMG QY70K

Prelungitorul este format din doua tronsoane, in fotografia de mai jos, punand vedea inaltimea maxima a bratului.

Macheta macara XCMG QY70K

Macheta macara XCMG QY70K

Bratul este foarte drept si arata foarte realist cand este extins la maxim.

Macheta macara XCMG QY70K

Macheta macara XCMG QY70K

 

Ce sa va spun?! Este o macheta inedita, complexa, foarte detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa indispensabila pentru orice colectie de utilaje de constructii.

Spor la colectionat va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame
Comentarii
  1. Johann spune:

    Alta viata cu pozele intr un cadru natural.:)

    Interesanta macheta, nu este asa detaliata dar este prezentabila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s