Salut, Dan sunt!

Astazi va voi prezenta o macheta a unei masini de teren, o masina a carei nume este atat de reprezentativ si legendar incat este utilizat (in mod incorect, ca sa fim sinceri) pentru a descrie orice masina de teren. Este vorba despre macheta unui  autoturism Jeep. Un Jeep Wrangler Unlimited, mai exact, intr-o versiune limitata: Oskar Mike „Freedom Edition”.

Asa cum fac de obicei, voi incepe cu cateva cuvinte despre Jeep si masina reala. Despre Jeep as putea vorbi/scrie pagini intregi si, poate tot n-ar fi destul Poate si pentru ca, a doua mea pasiune, pe langa machete, este off-road-ul, iar ca masina de off-road am un Jeep Wrangler TJ (si tocmai ce m-am intors dintr-o „iesire” in zona muntilor Buzaului – „Luana Off-Road Fest”, editia a XVII-a). Asa ca voi incerca sa ma limitez doar la cateva randuri, ca sa nu va plictisesc. Jeep este cea mai veche marca de autoturisme de teren si a luat nastere in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand armata americana cauta un vehicul versatil cu o mobilitate sporita pentru actiunile de recunoastere. Astfel, in 1940 a fost organizata o licitatie la care au fost invitati mai multi producatori auto din SUA (135, mai exact), dar la care, din cauza timpului foarte scurt in care trebuia prezentata oferta si prototipul, si anume 49 de zile, numai doua companii s-au inscris: American Bantam si Willys Overland. Castigatorul a fost American Bantam, o companie mica, aflata in insolventa.

BRC - Bantam Reconnaissance Car

BRC 40 – Bantam Reconnaissance Car

Intrucat oficialii armatei americane au considerat ca Bantam nu ar avea capacitatea necesara sa produca numarul necesar de masini, au pus proiectul celor de la Bantam la dispozitia lui Ford si Willys, cu mentiunea ca fiecare companie putea aduce imbuntatiri proiectului. Asa au luat nastere, pe langa Bantam BRC 40, Ford GP si Willys MA. Dupa ce cateva sute de exemplare din fiecare model au fost produse si testate intensiv, armata a decis ca cel mai reusit model a fost cel propus de Willys, astfel incat Willys MA (mai tarziu MB) a devenit vehiculul „standard”, urmand sa fie produs in paralel si de Bantam si de Ford, conform specificatiilor Willys. ce este interesant este ca masca radiatorului cu fantele verticale, realizata din tabla ambutisata (intocmai ca si la Wranglerul modern) a fost preluata de catre armata din proiectul Ford. Si astfel s-a nascut o legenda, un vehicul multifunctional, rezistent, care putea ajunge oriunde si care a avut un rol hotarator in castigarea razboilui de catre aliati.

De unde numele Jeep? Desi exista mai multe varinate, nimeni nu stie care este cea reala. Cea mai plauzibila pare aceea a initialelor GP (General Purpose) care, citite impreuna, suna apropiat de „jeep„.

Marca Jeep a avut mai multi proprietari, de-a lungul timpului. Imediat dupa razboi, Willys a produs primul Jeep Civil (CJ – Civilian Jeep), in 1945, iar in 1950 a primit dreptul de a inregistra marca Jeep. In 1952 Willys a fost cumparat de Kaiser Motors, care a devenit Kaiser Jeep in 1963. American Motors Corportaion (AMC) a cumparat in 1970 divizia Jeep de la Kaiser.In 1975, Renault devine actionar al AMC, dar in 1987 Chrysler Corporation cumpara integral AMC, in mod special pentru brandul Jeep. De atunci Jeep a ramas in portofoliul Chrysler (care a fuzionat in 1998 cu Daimler-Benz iar in 2014 a fost cumparat de Fiat, dupa ce Daimler a iesit din companie in 2007).

Numele de Wrangler a aparut in 1986, odata cu modelul YJ (pana atunci modelele Jeep derivate din Willys-ul militar au purtat numele de CJ, de la CJ2A pana la CJ7). De atunci, modelele Wrangler au purtat si initialele care diferentiau generatiile intre ele: YJ, TJ, JK. In plus, modelele Wrangler sunt insotite si de numele versiunii de echipare (Sahara, Laredo, Renegade, Sport, Rubicon, Islander, Freedom, etc).

JK este modelul produs (cu foarte mici modificari) din 2007 pana in prezent, ar Unlimited este versiunea cu patru usi a Wranglerului JK (a exista si un TJ unlimited carea avea, insa, tot doua usi, dar beneficiind de un portbagaj de dimenisuni ceva mai mari), primul Wrangler cu patru usi produs vreodata.

Modelul prezentat in continuare este un Jeep Wrangler (JK) Unlimited  2014 cu soft-top, in versiune „Freedom Edition”, o editie limitata ce face trimitere la radacinile militare ale lui Wrangler (a se vedea steaua de pe capota, simbolul armatei americane si ericheta „Oscar Mike” de pe laterala, Oskar Mike insemand „On the Move” in jargonul militar american).

Jeep Wrangler Unlimited Freedom edition

Jeep Wrangler Unlimited Freedom edition

Macheta prezentata in continuare este produsa de Greenlight la scara 1:43 si face parte dintr-o lunga serie de machete de JK (Island Edition, Mountain Edition, Army Edition, etc) produse de Greenlight si este prima macheta de Jeep Unlimited. Macheta a aparut in 2015.

Macheta este montata pe un postament din plastic, protejata de un capac (vitrina) din plastic transparent. este ambalata intr-o cutie din carton cu poza masinii reale si cu o scurta poveste a acestei editii.

 

Macheta este foarte atent realizata, ca toate machetele Greenlight si prezinta foarte multe detalii: manerele usilor vopsite in negru, pragurile laterale, clemele de fixare a capotei.

La partea din fata remarcam masca radiatorului in culoarea argintie (specifica editiei Freedom), proiectoarele de ceata in pozitie centrala si steua militara de pe capota motorului.

 

Nici rotile nu sunt de neglijat: profilul pneurilor este foarte reusit si el.

la partea din spate gasim roata de rezerva, stopurile specifice Wranglerului (aplicate), suportul de numar si bara de protectie cu partea centrala argintie, un alt atribut al editiei limitate Freedom.

Macheta are un soft-top detasabil, realizat din plastic ce imita materialul textil al masinii originale. Softopul si geamurile portierelor din spate sunt fumurii (optiuni specifice editiei Freedom).

Cu soft-topul inlaturat desoperim roll-cage-ul, difuzoarele din spate (soundbar), parasolarele (care, din pacate, din motive functionale – pentru fixarea soft-topului – au gauri in ele, ceea ce le strica un pic aspectul), precum si tot interiorul: bord, scaune, etc.

Pe lateralul aripilor sunt inscriptionate numele modelului, „Wrangler Unlimited” si eticheta „Oskar Mike”:

Ca urmare, pot spune ca este o macheta foarte frumoasa, de calitate, cu multe detalii, asa cum sunt toate machetele Greenlight. Cu siguranta ca merita niste fotografii „in mediul ei”, dar las asta pentru o recenzie viitoare. Macheta poate fi gasita si pe site-ul nostru.

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s