Salut, Dan sunt!

Astazi am sa va povestesc despre o macheta extraordinara (probabil cea mai spectaculaosa macheta din colectia personala): macheta automacaralei Liebherr LTM 11200-9.1, cea mai mare automacara cu brat telescopic (produsa in serie) din lume.

Dupa ce cititi articolul de azi, sper sa fiti de acord cu mine ca macaralele sunt utilaje uimitoare, iar machetele lor asemenea!

Inainte de toate, cateva cuvine despre Liebherr si utilajul real. Liebherr este o companie germana de familie ce a luat nastere in 1949, avandu-l ca fondator pe Hans Liebherr. De la prima macara turn autoridicatoare (TK10 – modelul cu care si-a inceput activitatea noua companie a lui Hans Liebherr), pana la primul excavator hidraulic (in 1955) nu a fost decat un pas. Astazi, Liebherr este unul dintre cei mai mari producatori de utilaje de constructii si minerit, avand peste 35000 de angajati pe toate continentele.

Automacaraua LTM 11200-9.1 este o automacara cu brat telescopic si a fost lansata pe piata in 2007. De la lansare si pana acum este cea mai mare automacara cu brat telescopic din lume si poate ridica o sarcina maxima de 1.200 de tone la raza de 3 metri. LTM 11200 are avantajul, pe langa srcina maxima impresionanta, unui brat lung (inaltimea bratului telescopic este de peste 100 de metri) si posibilitatea multor configuratii (cu sau fara prelungitor, acesta din urma putand avea felurite lungimi si alcatuiri). Este o macara care este folosita in mod special in constructia turbinelor eoliene care, pe zi ce trece, devin din ce in ce mai inalte si grele. Una peste alta, este o realizare remarcabila din punct de vedere ingineresc, p[e care nu a resuit, inca, sa o egaleze sau sa o depaseasca nimeni. Exista o singura automacara mai mare, produsa de Zoomlion, in China, o automacara de 2000 de tone care, insa, nu a depasit faza de prototip din varii motive (majoritatea legate de fiabilitate si de aspecte practice).

Liebherr LTM 11200

Liebherr LTM 11200

Liebherr LTM 11200

Liebherr LTM 11200

Liebherr LTM 11200

Liebherr LTM 11200

Liebherr LTM 11200

Liebherr LTM 11200

Macheta pe care o prezint astazi este produsa de NZG  la scara 1:50,  si dovedeste aceeasi extraordinara atentie la detalii, atat cele estetice, cat si cele functionale, cu care suntem familiarizati! Este o macheta unica, ce face deliciul oricarui colectionar si va constitui piesa de rezistenta a oricarei colectii.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton cu design-ul specific machetelor Liebherr, avand tiparite pe o parte o fotografie a machetei si pe partea opusa o fotografie a unei automacarale Liebherr LTM 11200 in actiune.

Macheta este solida si grea, cantarind aproape 8 kilograme. Este ambalata, la interior, in trei tavi din plistiren expandat ce contin piesele componente ale machetei. Macheta este insotita si de un set de instructiuni de montaj, prezentand, in acelasi timp, si configuratiile posibile.

Macheta Liebherr LTM 11200 - tava inferioara

Macheta Liebherr LTM 11200 – tava inferioara

Macheta Liebherr LTM 11200 - tava superioara

Macheta Liebherr LTM 11200 – tava superioara

Asa cum v-ati dat seama, daca avem instructiuni, inseamna ca avem si de montat. Montajul nu este tocmai complicat insa necesita rabdare si un pic de indemanare. In plus, pe langa componentele macaralei (brat, contragreutati, prelungitor, cale, etc), piesele necesare montajului (cateva accesorii: balustrade, placi de calare, etc) mai gasim si cateva piese de rezerva binevenite, intrucat unele dintre piese sunt foarte mici sau fragile. Tot in pachet sunt incluse si niste scule ajutatoare: chei pentru suruburile si piulitele minuscule, o scobitoare si un dispozitiv pentru introducerea cablului pe canalele scripetilor carligelor. Acestea din urma se vor dovedi foarte utile la montajul carligelor.

Pentru ca suntem la carlige, maheta vine insotita de trei carlige: un carlig simplu, cu un fir, un carlig cu 3 scripeti si unul cu 11 scripeti.

Macheta Liebehrr LTM 11200 - cele trei carlige

Macheta Liebehrr LTM 11200 – cele trei carlige

Macaraua reala calatoreste pe drumurile publice fara brat, din cauza greutatii maxime admise pe osie. Cu bratul montat aceasta depaseste cu mult greutatea maxima admisa si ar deteriora drumurile. Ca urmare, bratul „calatoreste” separat, pe un trailer special proiectat pentru acest lucru sau, pur si miplu, pe un trailer cu un suficient numar de osii (7-8, de obicei, in functie si de legislatia referitoare la sarcinile maxime admise pe osie, specifica fiecarei tari).

Acest lucru a fost reprodus si la macheta, bratul fiind prevazut cu cale ce-i permit ridicarea acestuia pana la nivelul in care poate fi cuplat la macara. In plus, WSI a produs o macheta de trailer special pentru brat, in diverse culori. Mai jos puteti vedea un astfel de trailer in culorile companiei germane Grohmann.

Liebherr LTM 11200 - bratul pe un trailer special

Macheta Liebherr LTM 11200 – bratul pe un trailer special de la WSI

Liebherr LTM 11200 - bratul pe un trailer special

Macheta Liebherr LTM 11200 – bratul pe un trailer special – ridicat pe cale

Liebherr LTM 11200 - montajul bratului

Macheta Liebherr LTM 11200 – montajul bratului

Liebherr LTM 11200 - bratul montat

Macheta Liebherr LTM 11200 – bratul montat

Un foarte mare avantaj al acesti machete este ca poate fi prezentata in diverse combinatii (ca macaraua reala): brat scurt sau brat lung, cu „super lift” (de fapt Superlift este denumirea oficiala a unui sistem asemanantor produs de Terex, insa, pentru simplificare, voi folosi in continuare acest termen, fiind mai simpa decat „sitemul Y de suspendare a bratului)  sau fara, cu prelungitor sau fara, etc. In plus, NZG produce si accesorii pentru aceasta macheta: prelungitor de 54 de metri, extensie suplimentara de 36 metri pentru prelungitorul de 54 de metri, etc. Parte din elementele setului de extensie de 36 metri (doua elemente din cele patru) pot fi folosite si cu prelungitorul standard livrat impreuna cu macheta.

Mai jos va voi prezenta cateva dintre configuratiile posibile. Incepem cu T3, adica brat telescopic cu 3 elemente active – configuratia care permite ridicarea unor sarcini mari.

Configuratia T3Y – 3 segmente maxim ctive si „superlift” – sistemul suplimentar de suspendare a bratului pentru reducerea sagetii bratului (imi cer scuze pentru calitatea slaba a catorva dintre fotografiile urmatoare, insa, din motive necunoscute mie, aparatul meu foto a refuzat sa-si faca treaba asa cum ar fi trebuit; cu toate acestea am simtit ca este necesar sa pun si aceste poze ca sa va faceti o idee a configuratiilor posibile).

T7, adica brat telescopic cu 7 elemente active – astfel macheta poate atinge o inaltime de peste 2 metri (din pacate, spatiul limitat nu mi-a permis sa-i fac fotografii la inaltimea maxima).

T7Y – 7 segmente si sistemul „super lift”.

Cu prelungitor cu ajustarea hidraulica a unghiului (versiune numita T7TVENZF). La fel, din motive de inaltime, bratul nu are decat un singur segment telescopat.

Aici, deja suna a parola de Wi-Fi de la Vodafone: T7YVEV2NZF – adica 7 segmente telescopice cu superlift si prelungitorul ajustabil cu doua segmente suplimentare. In aceasta configuratie, macheta depaseste 2,50 metri inaltime.

Desigur ca si alte configuratii pot fi obtinute (prelungitorul este alcatuit din segmente ce pot fi combinate intr-o multitudine de variante).

In ceea ce priveste detaliile acestea se ridica la inaltimea functionalitatii.

Capul bratului, in versiunea T3 este superb realizat, cu aproape toate detaliile pe care le gasim pe utilajul real, inclusiv o scara de acces. Acesta se fizeaza cu patru susruburi si piulite minuscule de cel de-al treilea segment al bratului telescopic.

Prelungitorul zabrelit este o alta piesa de arta fiind alcatuit din 5 elemente montate cu aceleasi suruburi si piulitie minuscule.

Sistemul „superlift” este si el o mostra de inginerie perfecta: cei patru cilindri hidraulici permit ridicarea si desfacerea sistemului.

Liebherr LTM 11200 - sistemul superlift

Macheta Liebherr LTM 11200 – sistemul de tip „superlift”

Intreg bratul este extrem de detaliat, pe langa „superlift”, avand si cele patru cale, cate doua pe fiecare parte – foarte bine realizate si 100% functionale.

Liebherr LTM 11200 - bratul detaliat

Macheta Liebherr LTM 11200 – bratul detaliat

Troliile mecanismului superlift au frana si pot fi actionate cu cheia din dotare. Cablurile argintii care conecteaza bratele superliftului de bratul principal sunt din metal.

Liebherr LTM 11200 - detalii superlift

Macheta Liebherr LTM 11200 – detalii superlift

Contragreutatile (blocuri de cate 10 tone, in cazul macaralei reale) sunt asezate in module de cate patru, cate doua seturi pe fiecare parte a macaralei (16 contrageutati, in total). Ele sunt asezate pe o placa metalica fizata de platforma rotitoare a macaralei. Numele Liebherr este fidel reprodus pe fiecare bloc in parte.

Macheta Liebherr LTM 11200 - contragreutati

Macheta Liebherr LTM 11200 – contragreutati

Cabina macaralei este montata pe un brat articulat ce-i permite rotirea, ridiarea si inclinarea pentru un acces usor si o vizibilitate optima. Acest lucru este reprodus intocmai la macheta.

Macheta Liebherr LTM 11200 - cabina macaralei

Macheta Liebherr LTM 11200 – cabina macaralei

Cabina este detaliata, cu stergatoare, balustrade, si un interior destul de detaliat, unde putem vedea scaunul deserventului, joystick-urile de comanda si monitoarele calculatorului de bord.

Macheta Liebherr LTM 11200 - cabina macaralei

Macheta Liebherr LTM 11200 – cabina macaralei

Macheta Liebherr LTM 11200 - cabina macaralei

Macheta Liebherr LTM 11200 – cabina macaralei

Calele sunt un alt element masiv si bine realizat, ele trebuind sa suporte intreaga greutate a macaralei. Calele au surubul in interiorul pistonului, dand, astfel, un aspect foarte realist machetei. Macheta vine insotita si de patru placi masive de calare, menite sa distribuie greutatea pe o suprafata mai mare, asigurand o mai buna stabilitate a macarei si evitand scufundarea calelor in pamant, ceea ce ar duce la reasturnarea macaralei.

La partea din spate, bratele calelor sunt prevazute cu cutii de depozitare pentru diverse accesorii. Tot la partea din spate, pe sasiu, gasim doua scari: una de acces pe platforma sasiului si cealalta, o scara dubla, telescopica pentru accesul in diverse puncte ale macaralei. Aceasta din urma nu este functionala.

Macheta Liebherr LTM 11200 - calele din spate

Macheta Liebherr LTM 11200 – calele din spate

Tot aici, avem si o placuta de inmatriculare foarte bine realizata si triplele din platic transparent.

Continuand cu sasiul, trebuie sa mentiobnez ca toate rotile au directia functionala, iar la partea inferioara remarcam cateva detalii ale transmisiei si suspensiei.

In plus, rotile au suspensia functionala.

Macheta Liebherr LTM 11200 - suspensia functionala

Macheta Liebherr LTM 11200 – suspensia functionala

La partea din fata, cabina este si ea bine realizata, cu stergatoare, oglinzi, faruri, chiar si faruri de ceata. Pe cabina avem si doua girofaruri.

Pneurile au inscriptionate pe talon producatorul si modelul.

In spatele cabinei se afla compartimentul motor, cu filtrele de aer, teava de esapament si doua radiatoare cu ventlatoarele lor.

Ca sa va dati seama de dimensiunile machetei, o puteti vedea in comparatie cu un Liebherr LTM 1050 (de la WSI):

Sau langa un Volkswagen Transporter, tot de la WSI:

In incheiere, tot ce va mai pot spune este ca aceasta macheta este cea mai complexa macheta din colectia personala (si una dintre cele mai mari si complexe machete de acest fel disponibile pe piata), constituind o piesa unica si extraordinara pentru orice colectie de utilaje de constructii. Macheta este produsa de NZG atat in culorile originale Liebherr (si o puteti gasi si pe site-ul nostru, aici: http://www.vitrinacumachete.ro/machete-utilaje-de-constructii/machete-basculante-1/macheta-automacara-liebherr-ltm11200-9-1-1 ) cat si in diverse serii limitate in culorile unor companii internationale recunoscute.

Sperand ca am reusit sa va tin aproape si nu v-am plictisit, va urez spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame
Comentarii
  1. Johann spune:

    Fara cuvinte!
    Multumesc pentru aceasta prezentare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s