Salut!

Dan sunt, din nou! Si astazi am sa va spun mai multe despre o macheta de basculanta, pe care o puteti gasi si in magazinul nostru online, www.vitrinacumachete.ro.

Este vorba despre macheta unei basculante americane istorice, White WC-22.

Asa cum fac de obicei, ar trebui sa spun cateva cuvinte despre camionul real.

White Motor Company a fost o companie americana, cu o lunga istorie. Fondata in 1900 de catre fratii White, la inceput a produs autoturisme, fiind unul dintre primii fabricanti de automobile din SUA. Dupa primul razboi mondial, au reuntat la productia de autoturisme, in favoarea celei de camioane, in cativa ani ajungand sa produca 10% din camioanele produse in Statele Unite. De-a lungul timpului, White s-a dezvoltat, achizitionanad firme prestigioase, precum Reo, Sterling, Diamon T sau Autocar. Din pacate, in 1980, White a intrat in insolventa si a fost cumparata de catre Volvo, iar la sfarsitul anilor ’90 a renuntat la marca White, camioanele fiind vandute numai sub marca Volvo.

WC-22 a fost fabricat dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si pana la inceputul anilor ’60 in mai multe variante de sasiu (4×2, 6×4, chiar si 6×2) si cabina (cabina simpla, cbina dormitor, etc), cu diferite destinatii: camion, basculanta, cisterna, betoniera, macara, excavator, cap tractor, etc.

Camion White WC 22 1951

Camion White WC 22 1951

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de SpecCast, la scara 1:50 si este o macheta forate bine realizata.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton cu vitrina, cu un design simplu, fiind protejata la interior de doua „tavi” din polietilena termoformata.

 

Macheta vine asamblata in totalitate, nefiind necesare nici un fel de operatiuni de montaj din partea colectionarului.

Macheta este realizata aproape in intregime din metal, cu cateva exceptii: masca radiatorului, lateralele benei, jante, etc si este foarte detaliata, incepand cu cabina, care are farurile si semnalizatoarele din plastic transparent si este prevazuta cu oglinzi, trepte, claxoane, etc, iar interiorul este si el foarte detaliat (scaune, volan, tablou de bord, fetele usilor) etc. La partea din fata, cabina este detaliata, cu masca radiatorului bine reprodusa, in timp ce sub pe capota este un clut, simbolul marcii White in acel timp. Inscrisurile sunt si ele excelent reproduse (pe masca radoatorului si pe grilele laterale de pe capota motorului). pe cabina sunt figurate traditionalele lampi de gabarit (realizate din turnarea cabinei, vopsite) si doua claxoane pneumatice (de tip „goarna”).

Detaliile continua la sasiu, unde sunt prezente toate buteliile de aer, rezervorul de motorina, cardanele, etc, in timp ce la partea din spate avem un stop central si doua lampi de semnalizare laterale, ca si la camionul real. Tot in spate, bena are „presuri” anti-praf din cauciuc. Rotile au jantele din plastic, fiind detaliate, iar pneurile sunt din cauciuc, cu un profil realist. Oblonul benei are lanturi de siguranta.

Macheta basculanta White WC 22

Macheta basculanta White WC 22 – vedere din spate

 Sasiul este destul de simplu, avand principalele elemente ale suspensiilor si transmisiei: arcuri, cutie de viteze, cardan, etc.

Directia machetei este functionala, iar rotile bracheaza la un unghi rezonabil.

Macheta basculanta White WC 22 - directie functionala

Macheta basculanta White WC 22 – directie functionala

Bena metalica are doua inaltatoare din plasic, cu o structura ce imita lemnul. Bena machetei basculeaza cu ajutorul unui cilindru hidraulic suficient de rigid cat sa poata sustine bena in orice pozitie, in timp ce oblonul din spate se deschide.

Macheta basculanta White WC 22 - bena basculeaza

Macheta basculanta White WC 22 – bena basculeaza

Usile cabinei se deschid, lasand sa se vada interiorul destul de detaliat: tablou de bord, volan, schimbatorul de viteze, fetele de usi.

Macheta basculanta White WC 22 - interiorul cabinei

Macheta basculanta White WC 22 – interiorul cabinei

Capota motorului se deschide pe fiecare latura, fiind facuta din cate doua piese articulate. Sub capota gasim un motor foarte detaliat.

Macheta basculanta White WC 22 - capota se deschide

Macheta basculanta White WC 22 – capota se deschide

Oblonul benei se deschide.

 In incheiere, va spun ca aceasta macheta este o macheta complexa,  detaliata, constituind o piesa superba in orice colectie de camioane sau utilaje (pentru exemplificare, mai jos, o puteti vedea „la lucru”, alaturi de un mini-incarcator New Holland L175).
Macheta basculanta White WC 22 cu un minincarcator New Holland

Macheta basculanta White WC 22 cu un minincarcator New Holland

Macheta de basculanta White WC22 o puteti gasiti aici. Sper sa va placa!

Spor la colectionat si o saptamana frumoasa!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s