Salut!

Dan sunt! Dupa cum stiti, pasiunea mea sunt, in primul rand, machetele de macarale! Acum ceva vreme, am adaugat coletiei o macheta superba dar, din lipsa de timp, nu am apucat sa o fotografiez, ca sa v-o prezint. Acum, in sfarsit, a venit si vremea ei! Este vorba despre macheta  de automacara Grove GMK 5130-2.

Inainte de toate, cateva cuvine despre Grove si automacaraua reala, chiar daca despre Grove am mai vorbit, acum ceva vreme. Grove este unul dintre cei mai mari producatori de automacarale din lume. Grove a luat fiinta in Statele Unite, creat de trei frati, Dwight, Wayne si John Grove,  sub denumirea de Grove Manufacturing Company in 1947 in Shady Grove. La inceput, compania producea remorci agricole. Din nevoia unei macarale cu care sa manipuleze materialele si subansamblele necesare, John a fabricat o macara hidraulica, care a starnit interesul altor producatori. Asa a inceput Grove, in anii ’50, productia primelor automacarale industriale hidraulice. Pe parcursul anilor, gama de produse Grove s-a diversificat, cuprinzand aproape toate tipurile de macarale pe pneuri: macarale uzinale, automacarale pe sasiu de camion conventional, automacarale de teren, etc. De-a lungul timpului, compania a facut cateva achizitii importante, ce au ajutat-o sa devina un lider mondial in domeniu. Astfel, in anul 1984 au cumparat producatorul englez Coles (cel mai mare producator european, la acea vreme), in 1995 au cumparat divizia de automacarale a nemtilor de la Krupp (unde sunt fcbricate o parte din macaralele din seria GMK), iar in 2007 a achizitionat divizia de macarale industriale de la Shuttlelift, companie ce detinea suprematia pe piata de macarale industriale din Statele Unite. In prezent Grove este detinuta de grupul american Manitowoc Company, unul dintre liderii mondiali ai pietei de macarale (ce are in portofoliu, printre alte marci, si marca Potain, un nume celebru in domeniul macaralelor turn).

Automacaraua Grove GMK 5130-2 (GMK, se pare ca vine de la Grove MobilKran – asa cum macaralele Krupp se numeau KMK) este o macara „all terrain”, cea ce insemana ca poate sa circule si pe drumurile mai putin amenajate ale santierelor. Macaraua are o capacitate maxima de 135 de tone, un brat ce atinge o inaltime de 68 metri, plus un prelungitor de 18 metri si este propulsata de un motor Mercedes Benz de 517CP, in timp ce suprastructura este actionata tot de un motor Mercedes Benz, de 175CP.

Automacara Grove GMK 5130-2 Energomontal - fotografie de pe site-ul energomontaj.ro

Automacara Grove GMK 5130-2 Energomontal – fotografie de pe site-ul energomontaj.ro

Macheta pe care o prezin in continuare este in culorile companiei germane Hermann Paule.

Macheta este fabricata de TWH (astazi disparuta din peisajul producatorilor de machete, insa, din fericire, o parte din matritele lor au fost preluate de alti producatori de machete: WSI, Sword, Drake). Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu fotografia macaralei reale, si cateva date tehnice, macheta fiind protejata la interior de doua „tavi” din polistiren expandat.

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta este insotita de mai multe pungute cu acesorii (oglinzi, cateva stifturi pentru fizarea prelungitorului, etc). In cutie intalnim si un prospect al macaralei reale, precum si o unealta folista la deschiderea compartimentului pentru scule.

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Aproape toata macheta este metalica, existand foarte putine elemente din plastic, care sunt, insa foarte bine realizate si nu fac nota distonanta cu elementele metalice.

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta macara Grove GMK 5130-2

O macheta reusita si impozanta, cu bratul masiv si carligul bine realizat (macheta vine cu un singur carlig, cre este un pic cam mare pentru folosirea impreuna cu prelungitorul zabrelit – era perfect daca mai avea un carlig mai mic). La partea din fata, cabina este deosebit de bine reprodusa, in stilul obisnuit TWH: faruri, semnalizatoare din plastic transparent, inscriptii impecabile, etc. Pe bara din fata este montat si un inel metalic pentru agatarea carligului pe timpul deplasarii.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - vedere din fata

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – vedere din fata

Inscriptiile de pe cabina si de pe bara impresioneaza prin finetea detaliilor. Surprinzator, insa, lipeste placuta cu numarul de inmatriculare. Pe cabina este un girofar din plastic transparent.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - cabina detaliata

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – cabina detaliata

Detalii continua in spate, unde triplele au profilul bine reprezentat. Tot aici gasim roata de rezerva, precum si doua scari (montate pe suprastructura) si doua cale pentru blocarea rotilor. Placuta cu numarul de inmatriculare lipseste si de aici. Pe suprastructura observam doua girofaruri si doua lampi mici de gabarit.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - vedere spate

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – vedere spate

Sasiul este fidel reprodus cu elementele franeor (butelii, cilindri, furtune), suspensiei si transmisiei. Directia este functionala pe osiile 1,2,4 si 5 si toate acestea functioneaza independent. Toate osiile au suspensie functionala (cu arcuri).

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - sasiu

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – sasiu

In spatele cabinei sasiului, este detaliat foarte bine compartimentul motor: grile de aerisire, esapamentul, rezervorul de motorina, cabluri, furtune, etc. Plus tabla striata antiderapanta peste tot.

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Tot acolo se afla si o lada de scule care se poate deschide.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - lada de scule

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – lada de scule

Toata platforma macaralei este prevazuta cu tabla striata antiderapanta. Suprastructura macaralei este plina de detalii: furtune hidraulice, capace si usite de vizitare, manere, balustrade, etc. Ca sa nu mai vorbesc despre inscriptiile de pe cabina si turela: inscriptii de siguranta, logo-ul celor de la Paule si numele modelului macaralei.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - suprastructura

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – suprastructura

Cabina se poate inclina, iar interiorul acesteia este prezentat in cele mai mici detalii: joysticuri de comanda, consola centrala cu ecranul multifunctional, etc. La exterior gasim doua proiectiare, un stergatior de parbriz, pasraela din tabla striata si manrele metalice de sustinere.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - cabina macaralei

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – cabina macaralei

 

Calele sunt foarte bine detaliate dar prezinta un mic compromis. Desi in realitate, calele macralaei sunt din doua elemente telescopice, macheta le are realizate dintr-un singur tronson, dar care imita, totusi, din turnare, cele doua segmente (practic, macaraua poate fi expusa cu calele extinse la un maxim de cca 50-60% din lungimea lor reala). Ele au filetul invizibil ascuns in interiorul tijei calei si au inscriptii fin realizate.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - calele

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – calele

In ccea ce priveste functionaliatea, macheta poate reproduce toate functiile utilajului real. Calele pot extinse si coborate, bratul este telescopic, cu sase tronsoane.

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Macheta macara Grove GMK 5130-2

Un alt compromis sunt contragreutatile, care, desi sunt din elemente separat, nu pot fi demontate usor (necesita desurubarea unor suruburi pe dedesubt). Elementele de colt triunghiulare, insa, pot fi demontate foarte usor. Si, nu, oglinda nu este rupta. ea este prezentata in pozitia de transport, pliata.

Macheta macara Grove GMK 5130-2 - contragreutati

Macheta macara Grove GMK 5130-2 – contragreutati

Bratul poate fi telescopat, blocandu-se in pozitia maxima cu niste clipsuri cu arc, montate in interiorul tronsoanelor de brat. Bratul are un profil foarte bun si reproduce fidel utilajul real. Pe tronsonul principal observam gaurile de blocare ale sistemului „Twinlock” care permite blocarea bratului in doua pozitii posibile. Tot pe primul tronson sunt simulate si rola furtunelor hidraulice pentru comanda cilindrului de inclinare a prelungitorului zabrelit si rola cablurilor electrice pentru limitatorul de cursa.

Macheta automacara Grove GMK 5130-2

Macheta automacara Grove GMK 5130-2

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - bratul telescopat la maxim

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – bratul telescopat la maxim

Prelungitorul este format din trei piese: prima parte, („runner” ii spun englezii, n-am stiut cum sa-i spun in romana) cea care se fixeaza pe bratul telescopic, este un prelungitor „scurt”, ce poate fi folosit atunci cand se lucreaza sub un acoperis sau pod si este nevoie de inaltime cat mai mare sub crlig. Restul prelungitorului este format din doua alte tronsoane plite. Prelungitorul poate fi montat in continuarea bratului telescopic pliat sau la lungime maxima. Se fixeaza de capatul bratului telescopic cu doua bolturi metalice. Din pacate, macheta este prevazuta dora cu un troliu si un singur carlig (un pic cam mare pentru utilizarea cu prelungitorul) si care necesita un pic de munca pentru a-l putea utiliza cu prelungitorul (firul este lipit de piesa de capat si necesita o prelucrare pentru a-l putea desface si innoda din nou). Asa ca in poze, nu am apucat sa pun si carlgul asa cum ar fi trebuit. Promit, insa, ca revin cu poze, atunci cand  voi avea un pic de timp sa fac modificarea. Prelungitorul poate fi inclinat cu ajutorul unui cilindru hidraulic.

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - prelungitor "scurt"

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – prelungitor pliat

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - prelungitorul la lungime maxima

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – prelungitorul la lungime maxima

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - prelungitorul inlcinat

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – prelungitorul inlcinat

Aici o putem vedea cu prelungitorul „scurt”.

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - prelungitorul scurt

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – prelungitorul scurt

Si o poza de detaliu, ca sa vedeti cat este de complex si de bine realizat.

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - prelungitorul scurt

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – prelungitorul scurt

Si, la sfarsit, am pus-o un pic si la lucru.

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - cu un incarcator New Holland in carlog

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – cu un incarcator New Holland in carlig

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 - descarcand un incarcator New Holland

Macheta automacara Grove GMK 5130-2 – descarcand un incarcator New Holland

Ce sa va spun?! Este o macheta superba, complexa, foarte detaliata si solida in acelasi timp, iar personalizarea este extraordinara!

Spor la colectionat va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/
https://web.facebook.com/vitrinacumachete.ro/
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s