Salut,

Dan sunt! La inceput de an si sfarsit de vacanta (pentru unii) va prezint un model un pic diferit. Este vorba despre un camion Scania R730 cu container de deseuri reciclabile si macara Hiab. Modelul este produs de Emek Muovi la scara 1:25.

Despre Scania, motoarelele lor V8 si despre R-Series am mai vorbit, asa ca voi trece direct la Hiab. Hiab este un producator suedez de macarale articulate, cu o istorie de peste 70 de ani. In anii ’40, inventatorul si fabricantul suedez de schiuri Eric Sundin creaza o macara hidraulica pentru incarcarea si descarcarea lemnului pe care il folosea pentru productia de schiuri. In 1944 pune bazele companiei Hydrauliska Industri AB (Hiab), un nume ce va deveni sinonim cu macaralele articulate montate pe camion (foarte multi utilizatori le numesc macarale Hiab, indiferent de producatorul acestora). In zilele noastre, Hiab si-a diversificat gama de produse si, pe langa macaralele articulate, produce si tehnica pentru industria forestierea (macarale si utilaje mai complexe), precum si mecanisme de incarcat-descarcat containere pentru deseuri, obloane autoridicatoare pentru camioane si stivuitoare hidraulice pentru camioane.

Si pentru ca Emek nu este un nume foarte cunoscut la noi in tara, va voi spune cateva vorbe si despre acest producator finlandez. Emek Muovi produce in Finlanda machete de camioane la scara 1:25. Acestea pot fi gasite atat in magazinele de machete si in cele de jucarii din lumea intreaga dar si la reprezentantele producatorilor de camioane Scania, MAN si Volvo (acestea fiind marcile din portofoliul celor de la Emek).

Modelul prezentat in continuare este ambalat intr-o cutie MARE din carton cu o fereastra din acetofan si este fixat in cutie cu niste bride din plastic. Macheta vine asamblata aproape in intregime, singurele accesorii ce trebuie montate fiind oglinzile retrovizoare.

Macheta este mare si are multe elemente functionale, inclusiv axa liftanta spate, care coboara atunci cand containerul este incarcat.

Cabina este prevazuta la partea superioara cu cu o bara cu proiectoare, doua goarne si doua girofaruri. Pe parasolar sunt o serie de lampi si LED-uri realizate din vopsea.

Masca radiatorului este bine realziata, la fel si logo-urile Scania, V8 si inscrisul modelului, R 730. Farurile si proiectoarele sunt din plastic transparent si sunt foarte bine realizate. Treptele sunt prevazute cu gratare antiderapante.

Pe lateralele sasiului sunt montate diversele cutii si rezervoare. Macaraua se pliaza in spatele cabinei.

Calele sunt functionale, fiind extensibile, iar macaraua se poate ridica si telescopa, ultimul brat fiind format din trei segmente.

Macaraua este prevazuta cu un graifer pentru lemne. Macheta vine insotita si de trei busteni din plastic.

Mecanismul de incarcare-descarcare a containerului este si el functional. La partea din spate a sasiului sunt montate doua role de ghidaj, iar containerul are si el doua role, intocmai ca la modelul real.

Tot la partea din spate gasim bara de protectie si triplele din plastic.

Mecanismul permite descarcarea/incarcarea containerului dar si bascularea acestuia pentru descarcarea continutului. Pentru aceasta usile containerului se pot deschide.

In concluzie, machetel Emek sunt undeva intre jucarii si machete detaliate. Sunt din plastic, nu sunt foarte detaliate, insa stau foarte bine la capitolul functionalitate. De aceea, ele isi pot gasi usor locul atat in colectii de machete (utilaje 1:25 sau autoturisme 1:24) cat si in colectia juniorilor care sunt la inceput si au nevoie de ceva un pic mai rezistent. oriti,  Macheta se poate achizitiona si din magazinul nostru online!

Spor la colectionat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s