Salut!

Dan sunt! Si revin cu o noua prezentare, specialitatea mea: machetele de macarale! Este vorba despre macheta  de automacara Liebherr LTM 1350-6.1.

Inainte de toate, cateva cuvine despre Liebherr si utilajul real. Liebherr este o companie germana de familie ce a luat nastere in 1949, avandu-l ca fondator pe Hans Liebherr. De la prima macara turn autoridicatoare (TK10 – modelul cu care si-a inceput activitatea noua companie a lui Hans Liebherr), pana la primul excavator hidraulic (in 1955) nu a fost decat un pas. Astazi, Liebherr este unul dintre cei mai mari producatori de utilaje de constructii si minerit, avand peste 35000 de angajati pe toate continentele.

Automacaraua LTM 1350-6.1 este o automacara cu brat telescopic ce poate poate ridica o sarcina maxima de 350 de tone la raza de 3 metri. LTM 1350 este o macara foarte versatila si poate fi configurata in foarte multe moduri: cu sau fara super-lift, cu sau fara prelungitor (iar prelungitorul poate avea felurite lungimi si alcatuiri). Este unul dintre cele mai vandute modele de la Liebhherr si, probabil, cea mai populara macara din clasa de 350 de tone din lume.

Automacara Liebherr LTM 1350-6.1

Automacara Liebherr LTM 1350-6.1 – fotografie de pe site-ul Liebherr.de

Macheta pe care o prezint in continuare este fabricata de WSI si este o opera de arta si maiestrie. Nu stiu din cate piese si subansamble este alcatuita, insa vorbim despre sute de piese asamblate manual. Si va pot spune ca este una dintre cele mai detaliate machete pe care am vazut-o vreodata. Combinat cu versatilitatea si dimensiunea impresionanta la care ajunge cu prelungitorul intreg, oMacheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu fotografia macaralei reale, si cateva date tehnice. La interior gasim, de fapt, doua cutii din polistiren: una ce contine macaraua si subansamblele ei si o a doua ce contine componentele prelungitorului zabrelit.

Macheta este insotita de mai multe pungute cu acesorii (balustrade, stifturi si sigrante pentru fixarea diferitelor subansmable, suruburi si piulite, etc). In cutie gasim si un porspect cu instructini pentru montajul diferitelor piese si accesorii, care permit montarea machetei in varii configuratii.

Macaraua are blocurile de contragreutati separate, la fel si bratele sistemului de tip „superlift” si alte accesorii (carlige, placi de calare, etc), care permit prezentarea macaralei impreuna cu convoiul de camioane care o insoteste pe santier.

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - impreuna cu un trailer pentru contargreutati

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – impreuna cu un trailer pentru contargreutati

Aproape toata macheta este metalica (99% as spune), existand foarte putine elemente din plastic, care sunt, insa foarte bine realizate si nu fac nota distonanta cu elementele metalice.

 O macheta reusita si impozanta, cu bratul masiv si complicat foarte bine realizat (macheta vine cu doa carlige, incredibil de bine reproduse si ele). La partea din fata, cabina este foarte detaliata, in stilul obisnuit TWH: faruri, semnalizatoare din plastic transparent, inscriptii impecabile, etc. Pe bara din fata este montat si un inel metalic pentru agatarea carligului pe timpul deplasarii.

La partea din spate intalnim triplele superb realizate, impreuna cu diversele detalii ale sasiului macaralei (capace de vizitare pentru service, etc). Suprastructura are prezenta, la partea din spate, grila radiatorului, impreuna cu o multime de alte detalii: lampi de lucru, girofaruri, etc.

Inscriptiile de pe intreaga macara impresioneaza prin finetea detaliilor. Atat sasiul macaralei cat si suprastructura abunda de detalii incredibile. E de mentionat ca macaraua este insotita de doua seturi de balustrade pentru suprastructura: unele care reproduc pozitia pliata, pentru deplasare, si unele in pozitia ridicata, pentru lucru.

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - detalii suprastructura

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – detalii suprastructura

In ccea ce priveste functionaliatea, macheta poate reproduce toate functiile utilajului real. Calele pot extinse si coborate (de remarcat ca talpile calelor sunt montate pe un suport ce le permite culisarea, astfel incat, in pozitie de transport sa fie pozitionate excentric, sa nu iasa din gabaritul macaralei), bratul este telescopic, cu sase tronsoane, iar cilindrul telescopic este prevazut cu un surub cu cap inbus, care-i permite reglarea in orice pozitie.
Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - directia functionala

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – directia functionala

In plus, asa cum scriam mai sus, contragreutatile sunt separate astfel incat macaraua poate fi expusa cum isi monteaza singura contragreutatile (ca utilajul real).

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - instalarea contragreutatilor

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – instalarea contragreutatilor

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - instalarea contragreutatilor

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – instalarea contragreutatilor

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - instalarea contragreutatilor

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – instalarea contragreutatilor

Toate tronsoanele de brat au posibilitatea de a fi fizate in trei pozitii de telescopare, cu ajutorul unor came cu arc situate in fiecare segment telescopic: 50%, 90% si 100%.

Sistemele suplimentare de sustinere a bratului („Y-suspension” ii spun cei de la Liebherr, „Superlift” cei de la Demag) pot fi montate pe bratul principal.

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - "superlift"-ul instalat pe brat

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – „superlift”-ul instalat pe brat

Macheta poate atinge o inaltime impresionanta, cu bratul telescopat la maxim.

Cu bratul telescopat la 50%.

Bratul telescopat si sistemul suplimentar de sustinere instalat. In poza, ultimul segment este telescopat doar 50%.

Mecanismul suplimentar de sustinere a bratului este, el insusi, foarte complex si o mare realizare „modelistica”.
Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - sistemul de suspendare a bratului

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – sistemul de suspendare a bratului

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - sistemul de suspendare a bratului

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – sistemul de suspendare a bratului – detalii si inscrpitii

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 - sistemul de suspendare a bratului

Macheta macara Liebherr LTM 1350-6.1 – sistemul de suspendare a bratului

 

 Macheta este insotita si de un prelungitor zabrelit, format din tronsoane metalice foarte bine realizate care permit foarte multe combinatii (imbinand diverse module se pot obtine toate configuratiile posibile in cazul macaralei reale). Trebuie avuta mare atentie atunci cand se instaleaza prelungitorul, pentru ca se poate deteriora, daca nu suntem atenti. Toate tronsoanele se imbina intre ele cu suruburi M1 (da, ati citit bine, suruburi si piulite metric 1 – 1mm diametru). Cu prelungitorul instalat, macheta depaseste 2 metri inaltime.
In plus, prelungitorul poate fi fi fixat la trei inclinatii diferite.

Ca o concluzie, pot doar sa spun ca este o macheta superba, deosebit de complexa, foarte detaliata, ce permite expunerea intr-o multitudine de variante, atat in pozitie de transport (de ce nu, impreuna cu un trailer, doua sau chiar trei, cu toate elementele demontate) cat si in pozitie de lucru, cu sau fara prelungitor. Poate ca nu este o macheta foarte ieftina, in valoare absoluta, insa are un raport excalaent intre pret si ce ofera (detalii, marime, configuratii posibile). O puteti gasi, disponibila la comanda, si in magazinul nostru on-line.

Spor la colectionat va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com
https://web.facebook.com/vitrinacumachete.ro/
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s