Salut!

Dan sunt, din nou! Dupa o pauza mai indelungata, acum ca a venit toamna, intre doua borcane de muraturi si un pahar de must, va voi prezenta o macheta a unei automacarale „de epoca”, un model rusesc de acum peste 60 de ani de ani, si anume, automacaraua K51, pe sasiu MAZ 200.

Sa o luam cu inceputul, ca de obicei! K51 a fost o macara care a fost produsa in anii ’50 la Fabrica de macarale din Ivanovo. Fabrica  a luat fiinta in anul 1954 in orasul Ivanovo din Rusia si primul model fabricat a fost macaraua K-51, cu o sarcina maxima de 5 tone. Fabrica exista si astazi si produce in continuare suprastructuri pentru automacarale.

MAZ (Minski Avtomobilnii Zavod – Uzina de automobile din Minsk) este un producator bielorus (fost „sovietic”) de traditie. Fabrica a fost construita, ca foarte multe alte fabrici din URSS, imediat dupa terminarea razboiului in Minsk (in republica Sovietica Socialista Bielorusia, parte din URSS, la acea vreme). Primul model produs a fost MAZ 200 – un model de conceptie proprie, propulsat de un motor in doi timpi, de inspiratie General Motors. In anii ’80 MAZ era cel mai mare producator rus de camioane. MAZ continua sa produca si astazi camioane pentru paiata Rusa dar si pentru alte piete din Europa.

Macaraua KC-51 a fost conceputa in anii ’40 la uzina mecanica din Odessa, iar fabrica din Ivaonovo a fost construita pentru productia de serie a macaralei K51. A fost o macara foarte populara pe teritoriul USSR, fiind prezenta pe foarte multe santiere de constructii.

Macara K51 pe sasiu MAZ 200

Macara K51 pe sasiu MAZ 200 – in orasul Ivanovo

Macheta pe care o prezint astazi este produsa de SSM, Start Scale Models – un producator rus relativ nou, la scara 1:43. SSM este un producator de machete premium, si acest lucru se vede in modul in care este realizata macheta. Macheta prezentata face parte din colectia personala (care incepe sa se dezvolte si la scara 1:43, acum ca au inceput sa apara si utilaje la aceasta scara), dar poate fi adusa si la comanda prin vitrinacumachete.ro, alaturi de multe alte machete produse de SSM, Avto Historia, Soviet Avtobus sau Nash Avtoprom.

Macheta este ambalata intr-o cutie din plastic transparent (tip vitrina) si este montata pe un postament din plastic inscriptionat cu denumirea modelului.

Macheta macara K-51 - cutia

Macheta macara K-51 – cutia

In cutie intalnim si o punguta cu cateva accesorii (ce se pot pierde foarte repede 🙂 ) – talpile calelor, bolturi de fixare a calelor (macaraua are gauri doar pentru fixarea calelor in pozitie verticala, pe timpul transportului, nu si pentru pozitia de lucru, din pacate), cheie pentru manevrarea troliilor.

Macheta macara K-51 - vitrina si accesoriile

Macheta macara K-51 – vitrina si accesoriile

Macheta de automacara K-51 este foarte  detaliata, dar trebuie manipoulata cu grija, deaorece este fragila. Macheta este realizata din metal si plastic (mai mult plastic decat metal) dar este foarte detaliata, toate piesele sunt vopsite si nu se vede diferenta dintre piesele din plastic si cele din metal.

Macheta macara K-51

Macheta macara K-51

La partea din fata, cabina este foarte detaliata si plina de detalii: stergatoare fotodecupate, masca detaliata, faruri, semnalizatoare, carlige pe bara de protectie, etc.

Macheta macara K-51

Macheta macara K-51

Cabina are oglinda doar pe partea sofgerului (pe vremea aceea, oglinda pe dreapta nu prea era cunoscuta 🙂  ). Manerul usii este bine realizat, iar in spatele acesteia se afla un alt maner. Pe capota motorului este vopsit bizonul specific camioanelor MAZ. Rezervorul de motorina este montat in spatele cabinei. Pneurile sunt un alt element superb realizat: au un profil realist (foarte agresiv, specifice vremurilor in care drumurile asfaltate erau un lux) si sunt inscriptionate in relief.

Macheta macara K-51 -cabina

Macheta macara K-51 -cabina

Din profil, silueta macaralei este una clasica si simpla, cu cabina MAZ-ului cu botul scurt si robust si o suprastructura impozanta a macaralei (cabina mare a macaralei adaposteste atat locul macaragiului cat si toate mecanismele macaralei (trolii, reductoare, etc).

Macheta macara K-51

Macheta macara K-51

La partea din spate macheta (ca si macaraua reala) este relativ simpla, dar putinele detalii (mai ales in zona sasiului) au fost capturate cu mare fidelitate.

Macheta macara K-51 - vedere spate

Macheta macara K-51 – vedere spate

Sasiul nu a fost lasat nici el deoparte si este foarte detaliat.

Macheta macara K51 - sasiu Maz

Macheta macara K51 – sasiu Maz 200

 

Platforma macaralei este realizata din plastic si este vopsita. Ea este foarte detaliata, atat la exterior, unde sunt cateva inscriptii de siguranta, un proiector, manerul usii si o usita prin care iese cablul carligului, dar si la interior unde sunt reproduse toate comenzile excavatorului (manete mecanice, care traverseaza podeaua cabinei si se continua pe dedesubt pana la compartimentul mecanic).

Macheta macara K-51 - turela macaralei

Macheta macara K-51 – turela macaralei

Bratul este o alta piesa extrem de bine realizata chiar daca este tot din plastic, si reproduce foarte bine structura bratului macaralei originale. La partea superioara sunt reproduse fidel rotile cablurilor carligului si cablurilor ce ridica bratul.

Macheta macara K-51 - bratul

Macheta macara K-51 – bratul

Carligul este acceptabil (din punct de vedere estetic arata bine, insa rola de cablu nu este separata). Din pacate, rola scripetelui nu este mobila si, din cauza ca acesta este tot din plastic si, prin urmare, usor, nu culiseaza sub greutatea proprie.

Macheta macara K-51 - carligul

Macheta macara K-51 – carligul

Calele sunt tot din plastic si sunt mobile, putand fi fixate in pozitie ridicata cu ajutorul unor boturi mici din plastic (si care se pot pierede foarte usor, daca nu sunteti atenti). Din pacate, calele nu au gauri si pentru blocarea acestora in pozitie coborata (asa cum este la macaraua originala – acelasi sistem ca la binecunoscutele macarale romanesti AM-5 pe sasiu de Bucegi, pentru cine isi mai aduce aminte). Calele au si talpi separate.

Macheta macara K-51 - calata, gata de lucru

Macheta macara K-51 – calata, gata de lucru

Bratul si carligul sunt mobile, troliile lor fiind actionate cu o cheita, dupa ce se inlatura un panou ornamental ce mascheaza gaurile pentru cheita. Astfel macaraua poate fi expusa in orice pozitie de lucru si este capabila sa mentina o mica greutate in carlig (cum ar fi un container de 5 tone, tot de la SSM).

Macheta macara K-51 - ridicand un container

Macheta macara K-51 – ridicand un container

Macheta este foarte potrivita pentru a fi expusa impreuna cu alte camioane sau utilaje rusesti (din aceeasi epoca sau un pic mai noi, avand in vedere faptul ca aceasta macara a fost produsa pana al sfarsitul anilor ’60 si folosita multi ani dupa aceea).

 

Macheta macara K-51 - cu un camion GAZ 3309

Macheta macara K-51 – cu un camion GAZ 3309

Macheta macara K-51 - cu un camion GAZ 3309

Macheta macara K-51 – cu un camion GAZ 3309, in pozitie de mars

In incheiere, va pot spune ca aceasta macheta este o macheta excelenta, atat prin prisma utilajului (nu sunt multe machete de macarale la scara 1:43) cat si prin gradul de detaliere. Eu am adaugat-o la colectia proprie, ceea ce puteti face si voi, comandand-o la urmatorul import de machete SSM si Auto Historia!

Spor la colectionat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s