Salut,

Dan sunt. Astazi va voi prezenta o macheta „de-a noastra”, de suflet si de aducere aminte.

Este vorba despre macheta unui autocar ONT Mercedes Irannational O302.

Despre Mercedes-Benz am mai vorbit in postarile anterioare, insa m-am axat pe productia lor de camioane.  Fondatorii Daimler Benz au produs autobuze inca din 1895, insa fiecare (Gotllieb Daimler si Karl Benz) fabricau propriile autobuze.

De-abia in 1926, dupa ce companiile celor doi pionieri ai automobilului au fuzionat, au aparut primele autobuze si autocare Mercedes-Benz. La inceput, acestea erau derivate din camioane si de-abia in 1951 a aparut primul autobuz construit de la zero, O6600H.

O302 a fost un model foarte popular de autocar, lansat in mai 1965 si a fost fabricat in Germania pana in 1974. Acest model a fost atat de bine primit, incat a fost fabricat sub licenta in Turcia (de catre Otomarsan) si in Iran (de catre Irannational). La sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ’70, datorita prieteniei stranse dintre Romania si Iran (si dintre conducatorii acestor doua tari), s-a hotarat importul autocarelor Irannational O302 in Romania, pentru ONT – Oficiul National de Turism.

Aceste autocare aveau intre 43 si 47 de locuri (inclusiv soferul si ghidul), motorul in spate, nu aveau aer conditionat si nici toaleta.  Ele au fost niste autocare foarte fiabile si cred ca foarte multi dintre cei care au trait in acei ani au calatorit macar odata cu aceste autocare (eu imi aduc aminte de excursiile pe care le faceam cu scoala cu aceste autocare) – ele au fost utilizate pana dupa 1989.

Inca mai sunt cateva in functiune (unul dintre ele a facut obiectul unei foarte vaste si meticuloase operatiuni de restaurare si a devenit celebru, putand fi admirat la diverse expozitii).

Autocar Irannational ONT

Autocar Irannational ONT

Autocar Irannational dupa 1989

Autocar Irannational dupa 1989

Macheta pe care o voi prezenta in continuare este fabricata de IXO Models la scara 1:43 si personalizata la noi. Macheta reproduce (cat de fidel s-a putut) un autocar ONT din anii ’70 (cu inscriptionarea specifica – au fost mai multe versiuni de inscriptionare, aceasta fiind cea mai des intalnita). Macheta este rezultatul unor multe ore de documentare, editare si productie, in echipa, impreuna cu niste prieteni, carora vreau sa le multumesc pentru ajutorul dat!. Personalizarea este facuta cu reazlizate la scara, dupa modelul real.

Macheta vine ambalata intr-o cutie din carton, nu are postament si nici vitrina/clopot si nu necesita nicio operatiune de asamblare.

 

 

Macheta este realizata din metal si plastic, acesta fiind vopsit, astfel incat rezultatul final este unul foarte reusit!

Macheta este detaliata, cu o suprafata vitrata generoasa si cu un interior ceva mai putin detaliat dar care are simulate scaunele pasagerilor (inclusiv husele detasabile din zona capului). Geamurile au chederul figurat pe contur, iar la partea din spate gasim si un ochi mobil ce facilita aerisirea.

La partea din fata, vedem grila de dimensiuni generoase, farurile dreptunghiulare si o pereche de faruri de ceata integrate in bara de protectie. Pe colturi sunt semnalizatoarele (vopsite) si sub bara doua lampi de pozitie. Sub sigla Mercedes intalnim si inscriptia IRANNATIONAL, intocmai ca la autocarul real.

Pe partea stanga este figurata masca radiatorului (motorul fiind instalat in partea din spate). Rotile au pneuri din caucicuc si jante detaliate ce imita capacele nichelate ale rotilor. La mijloc se afla inscriptia Romania Turist transport cu fonturi diferite (si cu inaltime variabila) ca la modelul real.

La partea din spate, pe langa stopuri (vopsite, din pacate), avem numarul de inmatriculare (autentic), teava de esapament, un carlig de remorcare in bara de protectie si logourile Mercedes si Irannational.

Ca incheiere, va spun ca aceasta macheta este o macheta deosebita prin faptul ca reproduce un model atat de popular si drag noua.

Si alte cateva poze, „de grup”.

Macheta autocar ONT Mercedes Irannational O302 - impreuna cu un Roman Diesel

Macheta autocar ONT Mercedes Irannational O302 – impreuna cu un Roman Diesel

Puteti gasi macheta aceasta pe site-ul nostru, aici.

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s