La multi ani, va urez de 1 Decembrie, dragi romani, colectionari sau nu. Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, in aceasta zi scriu o recenzie care are legatura cu noi, romanii, si, in masura in care se poate (si am astfel de machete), cu realizarile noastre in domeniul auto.

Astfel incat, iata, astazi va voi prezenta o macheta din colectia proprie, respectiv o autobasculanta Roman. Doar Roman, intrucat este produsa relativ recent, iar numele de Roman Diesel nu se mai foloseste de cca 20 de ani.

Este vorba despre macheta autobasculantei Roman VFK 38.410 8×4. Sasiul este produs la Roman SA, in timp ce suprastructura basculanta este produsa la UMM (Uzinele Mecanice Marsa).

Despre Roman, am vorbit in niste articole anterioare. Este una dintre putinele fabrici din industria auto care au supravietuit tranzitiei si, desi se confrunta cu numeroase dificultati, a reusit pana acum sa supravietuiasca si imi doresc sa se poata si dezvolta.

Uzinele Roman isi au originea in anii ’20, cand ia nastere Romloc – Fabrica de Locomotive si Vagoane. In 1948 isi schimba numele in „Steagul Rosu” si isi diversifica activitatea, astfel incat in 1954 produce primul camion romanesc, SR-101 (contruit pe baza camionului rusesc ZIS 130). Urmeaza camioanele Carpati, Bucegi, iar in 1971 se produce primul Roman Diesel, sub licenta MAN. Urmeaza DAC, in a nii’ 80, iar astazi uzina fabrica autocamioane, autobuze si tractoare echipate cu motoare indigene (tractoarele) si din import.

Uzinele Marsa au luat fiinta in 1939 si s-a specializat in productia de remorci, semiremorci si suprastructuri de camioane.

Basculanta Roman VFK 38.410 a fost produsa la sfarsitul anilor ’90 , este propulasta de un motor MAN 8×4 si inglobeaza tehnologie avansata preluata de la producatori consacrati de echipamente: frane  cu sistem ABS, aer conditionat, cutie de viteze cu 16 trepte ZF, etc.

Basculanta Roman VFK 30.410

Basculanta Roman VFK 38.410

Macheta este produsa la scara 1:50, integral din rasina, in serie limitata. Nu cunosc producatorul, insa cred ca este produsa in Romania (probabil la Ploiesti, unde sunt mai multi producatori de machete din rasina).

Macheta de basculanta Roman VFK 30.410

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410

Macheta este foarte detaliata si reproduce extrem de fidel basculanta reala. Este o adevarata opera de arta. Singurul compromis a fost facut la nivelul rotilor, care sunt ceva mai putin detaliate (sunt realizate dupa roti de Joal, care nu sunt extrem de detaliate).

La partea din fata remarcam, pe langa grila radiatorului in relief, farurile, proiectoarele si semnaliatoarele transparente, logo-ul „Autocamioane Brasov”, stergatoarele si un parasolar la partea de sus a cabinei.

Macheta de basculanta Roman VFK 30.410 - vedere din fata

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410 – vedere din fata

Partea din spate este si ea foarte detaliata, cu triple (vopsite), aripile ce imita foarte bine tabla striata, oblonul masiv al benei cu dispozitivele de blocare, etc.

Macheta de basculanta Roman VFK 30.410 - vedere din spate

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410 – vedere din spate

In spatele cabinei se afla rezervorul de ulei hidraulic, filtrul de aer si o scara de acces la partea superioara a benei. Bena basculeaza foarte putin (din cauza cilindrului hidraulic care este scurt), cabina se rabate (foarte putin), lasand sa se vada motorul, iar directia este functionala.

Macheta de basculanta Roman VFK 30.410

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410

Pusa alturi de o macheta NZG, (un frate MAN, ceva mai tanar), nu este cu nimic mai prejos!

Macheta de basculanta Roman VFK 30.410 cu basculanta MAN TGS 35.410

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410 cu basculanta MAN TGS 35.410

Macheta de basculanta Roman VFK 30.410 cu basculanta MAN TGS 35.410

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410 cu basculanta MAN TGS 35.410

Asadar, macheta de autobasculanta Roman VFK 38.410 8×4 este una dintre „perlele” colectiei mele si de-abia asteapta sa fie pusa la treaba (deocamdata impreuna cu un incarcator Liebherr, pe viitor, cine stie, cu o Wola sau un excavator Castor)!

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410 cu incarcator Liebherr

Macheta de basculanta Roman VFK 38.410 cu incarcator Liebherr 586

 

Spor la colectionat si un 1 Decembrie cu bine, va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s