Salut!

Dan sunt! Anul trecut, am primit de la Mosu’ o macheta foarte frumoasa, pe care vreau sa v-o prezint. Este vorba despre macheta  de automacara Tadano GR 1450-EX (sau GR1600-XL, cum se numeste in SUA).

Despre Tadano am mai vorbit si cu alte ocazii. Tadano este o un grup de companii japonez, a carui istorie dateaza din 1918 cand Masuo Tadano a infiintat un mic atelier de sudura. In 1945 ia nastere Tadano Iron Works Co in Takamatsu, unde isi are sediul central si astazi. In 1955 produce prima automacara hidraulica, cu o sarcina de doua tone. In acest moment este unul dintre cei mai mari producatori de automacarale din lume.

Automacaraua Tadano GR 1450-EX este o automacara de teren (RT sau „Rough Terrain”) cu o sarcina maxima de 145 tone, cea mai mare automacara de acest gen din lume.

Automacara Tadano GR 1450-EX - poza de la Bauma 2016.

Automacara Tadano GR 1450-EX – poza de la Bauma 2016.

Macheta este fabricata de Replicars, exclusiv pentru Tadano. Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu un desen al macaralei reale, macheta fiind protejata la interior de doua „tavi” din polistiren expandat.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - cutia

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – cutia

Macheta este insotita de mai multe pungute cu acesorii (contragreutatile, cheia pentru trolii, placile suplimentare pentru calare, etc). In cutie se mai gasesc si prelungitorul zabrelit si bolturile de fixare a acestuia. Macheta este insotita de un pliant cu instructiuni ce explica destinatia fiecarei piese si o descriere a tuturor pieselor mobile ale machetei. Macaraua este insotita de trei carlige, ceea ce este excelent.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - cutia

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – cutia

Aproape toata macheta este metalica, existand foarte putine elemente din plastic (cabina, interiorul acesteia si cateva mici piese de detaliu), care sunt, insa foarte bine realizate si nu fac nota distonanta cu elementele metalice. Avand in vedere dimensiunile machetei, aceasta este destul de grea.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX

O macheta reusita si impozanta, cu bratul masiv si carligul bine realizat. La partea din fata, sunt figurate farurile si semnalizatoarele (vopsite), dar gasim si un inel pentru agatarea carligului si o scara de acces pe platforma, a carei parte inferioara se pliaza. Tot aici exista si un suport pentru carligul cel mai mic (macheta vine cu trei carlige de dimensiuni diferite).

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - vedere din fata

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – vedere din fata

Macheta este robust realizata, insa, asa cum se vede nu este saraca in detalii. Rotile sunt si ele un punct forte ale machetei. Ele sunt masive dar detaliate, iar cauciucurile au un profil foarte realist.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX

Detaliile continua in spate, unde triplele sunt realizate destul de simplu, dar regasim aceeasi scara cu treapta de jos ce se pliaza. Grila radiatorului este destul de bine realizata, cu un logo Tadano foarte mic, dar lizibil. Contragreutatile adauga la realism. Ele sunt realizate din elemente independente si sunt prevazute cu urechi pentru ridicare.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - vedere din spate

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – vedere din spate

Pentru a facilita transportul (utilizarea unui trailer mai mic), calele din fata si din spate sunt demontabile. Dupa demontarea ansamblului calelor, gasim alte detalii interesante, cum ar fi o pereche de oglinzi retrovizoare „ascunse” in spatele calelor, ce pivoteaza si pot fi ridicate.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - fara cale

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – fara cale

La partea din spate, prin inlaturarea calelor, putem avea o vedere mai buna a radiatorului. De remarcat din nou logoul minuscul de pe radiator (perfect realizat).

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - fara cale

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – fara cale

Pe platforma macaralei, pe ambele parti, se afla niste scari ce se rotesc si pot fi coborate pentru a facilita accesul pe platforma.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - scari rabatabile

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – scari rabatabile

Interiorul cabinei este detaliat (joysticuri de comanda, consola centrala cu ecranul multifunctional, etc). La exterior, geamurile par un pic cam mici (desi, si la macaraua reala ele sunt mici) si nu au chederele vopsite, ca la machetele mai detaliate de la alti producatori premium (WSI, IMC, NZG, etc). Cabina se poate inclina, cu ajutorul unui cilindru hidraulic, iar pasarela laterala este plianta.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - cabina se inclina

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – cabina se inclina

 

Calele sunt destul de simple, dar robuste. Din pacate, filetul este vizibil, spre deosebire de machetele de ultima generatie de la aceiasi producatori premium mentionati mai devreme.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - pregatita sa isi monteze contragreutatile

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – pregatita sa isi monteze contragreutatile

In ccea ce priveste functionaliatea, pe langa cele mentionate mai sus (oglinzi pliante, scari rabatabile, cale demontabile, etc) macheta poate reproduce toate functiile utilajului real. Calele sunt telescopice si pot fi coborate, bratul este telescopic, cu cinci tronsoane. Contragreutatile sunt detasabile, constituind piese interesante pentru un transport agabaritic de insotire, iar macaraua poate fi pozata instalandu-si singura contragreutatile (in viata reala nu le-ar ridica asa de sus, dar am avut o problema cu toate sforile de pe carlig care, la un moment dat, s-au incurcat si nu am mai avut rabdare sa le descurc, astfel incat sa pot cobori carligul – oricum, operatia de instalare a carligului cel mai mare cere un efort de vointa si o rabdare mare 🙂  ).

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - calata, instalandu-si contragreutatile

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – calata, instalandu-si contragreutatile

Cam asa arata capul bratului si carligul mare, de 80 de tone. Pe brat se afla si o rola pentru cablu, folosita la interior, impreuna cu carligul mic, pentru a castiga inaltime sub planseu.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - carlige

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – carlige

Bratul are sase tronsoane si poate fi telescopat, blocandu-se in pozitia maxima cu niste clipsuri cu arc, montate in interiorul tronsoanelor de brat. Bratul este extraordinar de bine realizat, cu role de cablu si de furtun hidraulic simulate.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - bratul telescopat la maxim

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – bratul telescopat la maxim

Prelungitorul este fixat pe bratul principal cu ajutorul unui bolt, dar se poate monta in continuarea bratului telescopic.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - prelungitorul zabrelit

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – prelungitorul zabrelit

Prelungitorul este format din doua segmente si poate fi montat atat pliat, cat si extins la maximum. Prelungitorul este prevazut cu o rola de ghidaj, care iese din corpul sau si cu un cilindru telescopic pentru reglarea inclinatiei.

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - prelungitorul zabrelit

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – prelungitorul zabrelit

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - prelungitor scurt, inclinat

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – prelungitor scurt, inclinat

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - prelungitor la lungime maxima si inclinat

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – prelungitor la lungime maxima si inclinat

Bratul este foarte drept si arata foarte realist cand este extins la maxim, iar inaltimea maxima este de cca 160 cm!

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - inaltimea maxima

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – inaltimea maxima

Si pentru ca am mai multe machete de Tadano (sper sa se mareasca familia in continuare), le-am facut cateva poze de grup.

Tadano family, cu un membru nou

Tadano family, cu un membru nou

Impreuna cu un camion auxiliar, pentru transportul componentelor (de notat faptul ca, in realitate, macaraua nu poate rula pe drumuri normale, din cauza greutatii pe osie, cu mult mai mare decat cea permisa in oricare stat european).

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX - cu camionul cu "piese"

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX – cu camionul cu „piese”

Si, la final, impreuna cu un alt „gigant” din clasa macaralelor „de teren”, Terex RT130, cu o capacitate de ridicare de 118 tone (destul de apropiat de Tadano).

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX, impreuna cu Terex RT130

Macheta automacara Tadano GR 1450-EX, impreuna cu Terex RT130

Ce sa va spun in incheiere?! Chiar daca nu este cea mai detaliata macheta de macara este o macheta superba, complexa si solida in acelasi timp, constituind o piesa de dorit pentru orice colectie de utilaje de constructii.

Spor la colectionat va doresc!

Dan

 

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s