Salut!

Dan sunt! Si revin cu o noua prezentare, din nou, specialitatea mea: machetele de macarale! Este vorba despre macheta  de automacara demag AC 1000-9.

Inainte de toate, cateva cuvine despre Demag si utilajul real. Demag (Deutsche Maschinenbau-AG) este o companie germana ce a luat nastere in Duisburg in 1910, avandu-l ca fondator pe Wolfgang Andreas Reuter. Demag a fabricat o gama larga de masini, utilaje si echipamente (inclusiv blindate si armament in timpul celui de-al doilea razboi mondial).  In 1973 a fost preluata de grupul Mannesmann si multe subsidiare au fost vandute catre alte companii (divizia de excavatoare a fost vanduta catre Komatsu, parte din divizia de compresoare catre CompAir, etc). Dupa ce Mannesmann a fost preluat de Vodafone, divizia de macarale mobile a fost vanduta catre Terex in 2002. Terex, un alt gigant mondial in industria constructiilor, a pastrat brandul Demag (sub numele de Terex – Demag) pana in 2008, insa in 2016 Terex a introdus din nou brandul Demag. Dintre realizarile Demag, putem enumera: prima automacara cu brat telescopic in 1950, prima automacara tot-teren din lume in 1956, si recordurile pentru: cea mai puternica automacara cu brat telescopic in 1976 (160 tone), cea mai puternica automacara din lume in 1979 (800 de tone – brat cu zabrele), cea mai puternica automacara cu brat telescopic din lume in 1990 (500 tone) si in 1998 (650 tone), etc.

Automacaraua Demag AC 1000-9 este o automacara cu brat telescopic ce poate poate ridica o sarcina maxima teoretica de 1200 de tone la raza de 3 metri. AC 1000-9 este o macara foarte versatila si poate fi configurata in foarte multe moduri: cu sau fara super-lift, cu brat scurt sau cu brat lung, cu sau fara prelungitor (iar prelungitorul poate avea felurite lungimi si alcatuiri). Bratul telescopic poate ajunge la 100 de metri, iar cu prelungitor zabrelit poate ajunge pana la 163 de metri. Este una dintre cele mai mari automacarale din lume si concurentul direct al automacaralei Liebherr LTM 11200.

Automacara Demag AC 1000-9, fotografie de pe site-ul producatorului

Automacara Demag AC 1000-9, fotografie de pe site-ul Prangl.at

Automacara Demag AC 1000-9, fotografie de pe site-ul producatorului

Automacara Demag AC 1000-9, fotografie de pe site-ul producatorului

Macheta pe care o prezint in continuare este fabricata de Conrad, in culorile companiei austriece Prangl si este uimitoare. Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu fotografia macaralei reale, si cateva date tehnice. La interior, macaraua este protejata in doua tavi din polistiren expandat.

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - cutia

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – cutia

Macheta este insotita de mai multe pungute cu acesorii (oglinzi retrovizoare, balustrade, aripi, stifturi pentru fixarea diferitelor subansmable, etc). In cutie gasim si contragreutatile, carligele, mecanismul super-lift, etc.

Macaraua are blocurile de contragreutati separate, la fel si bratele sistemului de tip „superlift” si alte accesorii (carlige, placi de calare, etc), care permit prezentarea macaralei impreuna cu convoiul de camioane care o insoteste pe santier (in realitate ar fi nevoie de cel putin sapte-opt camioane cu trailer pentru a transporta toate componentele macaralei – eu m-am limitat la camioanele Prangl pe care le am in colectie).

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - un mini convoi

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – un mini convoi

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - un mini convoi

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – un mini convoi

Aproape toata macheta este metalica (99% as spune), existand foarte putine elemente din plastic, care sunt, insa foarte bine realizate si nu fac nota distonanta cu elementele metalice.

 O macheta robusta, in stilul specific Conrad, si, in mod sigur, impozanta, cu bratul masiv si complicat foarte bine realizat. La partea din fata, cabina este destul detaliata: faruri, semnalizatoare din plastic transparent, inscriptii impecabile, etc.
Macheta automacara Demag AC 1000-9 - un utilaj masiv

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – un utilaj masiv

Inscriptiile sunt foarte bine realizate, iar sasiul este plin de detalii. Jantele sunt si ele fidel reproduse, cu butuci diferiti pentru puntile motoare si cele nemotoare, iar anvelopele au un profil foarte realist.
Macheta automacara Demag AC 1000-9 - inscriptiile detaliate

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – inscriptiile detaliate

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - detalii pe sasiu

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – detalii pe sasiu

La partea din spate,gasim bara de protectie, triplele (vopsite) si o scara de acces (scara este separata si trebuie montata).

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - partea din spate

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – partea din spate

In ccea ce priveste functionaliatea, macheta poate reproduce toate functiile utilajului real. Directia este functionala pe toate cele 9 axe. Calele pot extinse si coborate, bratul este telescopic, cu 5+4 tronsoane, iar cilindrii telescopici sunt prevazuti cu un mecanism conic care permite blocarea acestora in orice pozitie. Cabina macaralei se roteste si se poate inclina. La partea din fata a cabinei se afla o scara rabatabila (functionala), iar pe laterala este o pasarela cu balustrade metalice.
Macheta automacara Demag AC 1000-9

Macheta automacara Demag AC 1000-9

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - cabina macaralei

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – cabina macaralei

 

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - detalii balustrade

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – detalii pasarele si balustrade

Macheta automacara Demag AC 1000-9

Macheta automacara Demag AC 1000-9

Cilindrii hidraulici pentru ridciarea bratului sunt din plastic si metal si au un sistem ingenios ce permite strangerea si blocarea lor in orice pozitie, Acest lucru se efectueaza cu o cheie (furnizata odata cu macheta).

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - cilindri hidraulici

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – cilindri hidraulici

Calele sunt telescopice si sunt realizate din metal. Cilindrul calei are filetul pe interior, astfel incat aspectul este foparte realist. Macaraua este insotita si de patru placi pentru cale, menite (in realitate) sa distribuie presiunea exercitat de cale pe o suprafata cat mai mare, astfel incat sa previna afundarea calelor si pierderea stabilitatii. Calele se pot si demonta pentru transport, ca sa usureze macaraua (aclo unde limita de greutate pe axa este limitata la o valoare mai mica).

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - calele masive

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – calele masive

Unul dintre lucrurile grozave la aceasta macheta este faptul ca poate fi montat si expusa intr-o multitudine de configuratii, intocmai ca si utilajul real. Bratul telescopic este alcatuit din doua piese principale, fiecare avand, la randul ei, mai multe tronsoane telescopice. Toate tronsoanele de brat au posibilitatea de a fi fixate, cu ajutorul unor came cu arc situate in fiecare segment telescopic doar in pozitia de telescopare maxima.

Cele doua bucati de brat sunt: una pentru sarcini mari, alcatuita din cinci tronsoane si prevazuta cu role pentru carligul cel mai mare (macaraua vine impreuna cu trei carlige: unul cu 9 roti canelate, altul cu 5 si ultimul cu 1 roat pentru cablu). In cazul in care macaraua este expusa doar cu bratul principal, in capatul acestuia se monteaza o placa care sa acopere golul in care intra partea a doua de brat.

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - bratul scurt

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – bratul scurt

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - bratul scurt

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – bratul scurt

Cu bratul principal, macheta atinge o inaltime de peste un metru.

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - bratul scurt telescopat la maxim

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – bratul scurt telescopat la maxim

A doua parte de brat poate fi montata in continuarea bratului principal si este alcatuita din alte patru tronsoane telescopice.

Macheta automacara Demag AC 1000-9

Macheta automacara Demag AC 1000-9

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - bratul combinat telescopat la maxim

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – bratul combinat telescopat la maxim

Sistemele suplimentare de sustinere a bratului („Superlift”, cum ii spun cei de la Demag) pot fi montate pe bratul principal. ele sunt metalice, dar tirantii sunt din plastic.

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - sistemul "Superlift"

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – sistemul „Superlift”

Daca la Liebherr, sistemul de suspendare poate fi atasat la extremitatea bratului (ultimul tronson), la Demag, el se ataseaza, ori la extremitatea bratului principal, ori la un tronson intermediar al bratului suplimentar. Piesele sunt realizate din plastic, insa este un sistem complex, foarte bine realizat. Tot aici exista si un sistem de ghidare a cablului pentru carlig, cu doua roti canelate minuscule, metalice!

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - sistemul "Superlift"

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – sistemul „Superlift”

Sistemul „Superlift” a fost introdus prima data de Demag cu cca 40 de ani in urma. In fpotografoa de mai jos, putem vedea doua generatii diferite (AC1000 alaturi de una dintre primele macarale cu superlift).

Macheta automacara Demag AC 1000-9 si Demag AC335 - sistemul "Superlift"

Macheta automacara Demag AC 1000-9 si Demag AC335 – sistemul „Superlift”

Insa „flexibilitatea” machetei nu se opreste aici. Din cauza reglementarilor diferite privitoare la greutatea maxima pe osie, si pentru a putea face fata si unor conditii si mai restrictive legate de greutate, macaraua reala permite varii configuratii in vederea transportului, toate acestea putiand fi replicate si de macheta, pornind de la cea mai grea varianta: cu superlift, brat principal si cale pana la cea mai usoara configuratie: cu brat principal si fara cale.

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - cu cale, superlift si brat complet

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – cu cale, superlift si brat complet

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - cu cale, si brat scurt

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – cu cale, si brat scurt

In cazul variantei celei mai usoare, calele se demonteaza si peste roti pot fi montate aripi (ce simuleaza tabla striata).

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - fara cale, si cu brat scurt

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – fara cale, si cu brat scurt

Macheta automacara Demag AC 1000-9 - calele demontate

Macheta automacara Demag AC 1000-9 – calele demontate

Din pacate, desi Conrad a prezentat in 2012, la Targul de jucarii de la Nuremberg si un prototip de prelungitor zabrelit pentru aceasta macheta, acesta nu a intrat niciodatya in productia de serie.

Ca o concluzie, pot doar sa spun ca este o macheta superba, deosebit de complexa, foarte detaliata, ce permite expunerea intr-o multitudine de variante, atat in pozitie de transport cat si in pozitie de lucru. Nu este o macheta foarte ieftina, in valoare absoluta, si nici atat de detaliata ca o macheta WSI, insa are un raport foarte bun intre pret si ce ofera (detalii, marime, configuratii posibile).

Spor la colectionat va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com
https://web.facebook.com/vitrinacumachete.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s