Salut!

Dan sunt! La inceput de an, revin cu o noua prezentare a unei machete extraordinare, asa cum imi doresc sa fie si anul 2019 pentru noi toti, colectionari sau nu! Si de data aceasta, tot preferatele mele: machetele de macarale! Este vorba despre macheta  de automacara Liebherr LG 1750.

Inainte de toate, cateva cuvine despre utilajul real. Despre Liebherr am tot povestit, asa ca nu va voi mai plictisi. Voi vorbi doar despre utilajul real.

Automacaraua Liebherr LG1750 este o automacara cu brat zabrelit, ce poate poate ridica o sarcina maxima teoretica de 750 de tone la raza de 7 metri, fiind cea mai mare automacara cu brat cu zabrele din lume. LG1750 este o macara foarte versatila si poate fi configurata in foarte multe moduri: cu sau fara derric, cu brat scurt sau cu brat lung, cu sau fara prelungitor (iar prelungitorul poate avea felurite lungimi si alcatuiri), cu sau fara contragreutati suplimentare. Bratul, cu prelungitor poate ajunge la 193 de metri.

Este folosita in varii industrii, de la constructia de nave, pana la constructia de poduri, rafinarii sau turbine eoliene.

Liebherr LG1750

Liebherr LG1750 – fotografie de pe site-ul oficial Liebherr

Nordic Crane Group a fost o companie ce opera in Norvegia si Suedia, cu radacini incepand din 1946. In 2016, grupul s-a separat in doua entitati cu zone geografice de operare diferite: Crane Norway Group si Kynningsrud Nordic Crane (care a preluat in flota si LG 1750 din dotarea Nordic Crane Group).

Liebherr LG1750 Nordic Crane

Liebherr LG1750 Nordic Crane – fotografie de pe site-ul companiei, nckynningsrud.com

Macheta pe care o prezint in continuare este fabricata de Conrad, in culorile companiei norvegiene Nordic Crane si este grozava. Este una dintre cele mai mari machete de macarale facute vreodata (si cea mai mare din colectia mea). In plus, combinatia de culori specifica Nordic Crane este diferita fata de galbenul sau rosul intalnite la majoritatea celorlalti operatori.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu fotografia macaralei reale. La interior, macaraua este protejata in trei tavi din polistiren expandat, care contin piesele componente. Cutia are o greutate de cca 10 kg, ceea ce ne da o idee despre ce sa ne asteptam la interior.

Macheta macara Liebherr LG1750 - piesele componente

Macheta macara Liebherr LG1750 – piesele componente

Macheta este insotita de un set de instructiuni ce descriu, mai mult sau mai putin detaliat, etapele de montaj si destinatia fiecarei piese din cutie. In cutie, pe langa piesele majore (sasiul, platforma macaralei, tronsoanele de brat, contragreutatile, diverse platforme metalice, etc), se mai afla trei carlige (cel mai mare este modular si poate fi demontat in mai multe piese si configurat in mai multe variante) si mai multe pungute cu accesorii (oglinzi retrovizoare, role cu sfoara, stifturi pentru fixarea diferitelor subansmable, etc).

Macaraua are blocurile de contragreutati separate, la fel si tronsoanele de brat, care permit prezentarea macaralei impreuna cu convoiul de camioane care o insoteste pe santier (in realitate ar fi nevoie de pana la 15-20 de camioane cu trailer pentru a transporta toate componentele macaralei – eu m-am limitat la un camion Prangl pe care il am in colectie si era la indemana de la o recenzie anterioara).

Macheta macara Liebherr LG1750 - piesele principale

Macheta macara Liebherr LG1750 – piesele principale

Aproape toata macheta este metalica (99% as spune), existand foarte putine elemente din plastic, care sunt, insa foarte bine realizate si nu fac nota distonanta cu elementele metalice.

 O macheta robusta, in stilul specific Conrad, si, in mod sigur, impozanta, cu bratele masive si complicate, impreuna cu sistemul de contragreutati foarte bine realizate. La partea din fata, cabina nu este foarte detaliata: faruri si semnalizatoare din plastic transparent, stergatoare vopsite, doua girofaruri, oglinzi (detasabile), insa inscriptiile si grafica sunt impecabile, iar macheta este impozanta.
Macheta macara Liebherr LG1750 - cu suprastructura instalata

Macheta macara Liebherr LG1750 – cu suprastructura instalata

Jantele sunt metalice, cu butuci diferiti pentru puntile motoare si cele nemotoare, iar anvelopele sunt masive si au un profil foarte realist, asemenea macaralei reale. Sasiul nu este foarte detaliat, accentul fiind pus pe functionalitate. Detalierea vine in mod deosebit la suprastructura.
Asa cum am mai spus, faptul ca toata macheta este compusa din piese separate, permite configurarea acesteia intr-o multitudine de variante, ca si in cazul macaralei reale. Poate fi expusa in curs de montaj, de exemplu:
Macheta macara Liebherr LG1750 - montajul suprastructurii

Macheta macara Liebherr LG1750 – montajul suprastructurii

sau poate fi expusa in cea mai simpla configuratie, S (Schwer) – cu brat principal, doar tronosanele mari (pentru greutati mari). Si aceasta configuratie poate fi reprodusa in diverse lungimi ale bratului (piesele din cutie permit instalarea de la unul pana la sase tronsoane, inclsuiv configuratia SL – Schwer/Leicht prin combinarea unor tronsoane mari cu altele mai mici, cele de la prelungitor, intr-un singur brat cu o inaltime de aproape 2 metri).

Macheta macara Liebherr LG1750 - SL (doar brat rpincipal).

Macheta macara Liebherr LG1750 – S (doar brat principal)

Macheta macara Liebherr LG1750 - o silueta impresionanta

Macheta macara Liebherr LG1750 – o silueta impresionanta

 

Macheta macara Liebherr LG1750 comparata cu Sennebogen Starlifter 5500

Macheta macara Liebherr LG1750 comparata cu Sennebogen Starlifter 5500

Fata de Liebherr LG1750, aproape orice alta automacara pare pitica.

Macheta macara Liebherr LG1750 cu Liebherr LTM 1050

Macheta macara Liebherr LG1750 cu Liebherr LTM 1050

In ccea ce priveste functionaliatea, macheta poate reproduce toate functiile utilajului real. Directia este functionala pe toate cele 8 axe. Calele pot extinse si coborate, troliile sunt functionale (atat troliile de pe platforma macaralei, cat si cele de pe brate). Cabina macaralei se roteste si se poate inclina. Pe laterale sunt pasarele cu balustrade metalice. Calele sunt telescopice si sunt realizate din metal. Cilindrul calei are filetul pe interior, astfel incat aspectul este foarte realist. Calele se pot si demonta pentru transport, ca sa usureze macaraua (acolo unde limita de greutate pe axa este stabilita la o valoare mai mica de 10 tone/axa).
Macheta macara Liebherr LG1750 - pasarele metalice de jur-imprejur

Macheta macara Liebherr LG1750 – pasarele metalice de jur-imprejur

Macheta macara Liebherr LG1750 - sistem de scripeti pentru ridicarea bratului principal

Macheta macara Liebherr LG1750 – sistem de scripeti pentru ridicarea bratului principal

Macheta macara Liebherr LG1750 - pasarele si motoarele hidraulice pentru rotire

Macheta macara Liebherr LG1750 – pasarele si motoarele hidraulice pentru rotire

Macheta macara Liebherr LG1750 - masiva si mare

Macheta macara Liebherr LG1750 – masiva si mare

Carligele sunt extraordinar de bine detaliate (demontabile si cu greutati detasabile).

Macheta macara Liebherr LG1750 - carligul modular de 750 de tone

Macheta macara Liebherr LG1750 – carligul modular de 750 de tone

Macheta macara Liebherr LG1750 - carligul de 350 de tone

Macheta macara Liebherr LG1750 – carligul de 350 de tone

Intrucat toata actionarea macaralei se face cu cabluri, montarea machetei constituie o mare provocare, avand in vedere multitudinea de scripeti si artificiile necesare astfel incat sforile sa stea acolo unde le-am pus. Astfel, am utilizat felurite benzi elastice care sa mentina tensiunea in anumite subansamble, ca sa stea sforile intinse, Patafix sau BlueTack (un fel de plastelina pentru fixarea afiselor sau fotografiilor) pentru a tine sforile la locul lor pe scripeti, bucatele de carton, scobitori si foarte, foarte multa rabdare (cumulat, am avut nevoie de peste 10 ore de lucru pentru montarea machetei in configuratia maxima). Daca nu esti intr-o stare psihica corespunzatoare, poate fi foarte frustrant (cred ca am facut si refacut carligele de doua-trei ori fiecare 🙂 ).

Macheta macara Liebherr LG1750 - elastice si PataFix pentru montarea carligului

Macheta macara Liebherr LG1750 – elastice si PataFix pentru montarea carligului

Macheta macara Liebherr LG1750 - elastic pentru mentinerea tensiunii cand se monteaza bratul derrick

Macheta macara Liebherr LG1750 – elastic pentru mentinerea tensiunii cand se monteaza bratul derrick

Macheta macara Liebherr LG1750 - din nou elastice....

Macheta macara Liebherr LG1750 – din nou elastice….

Dupa ce am montat macaraua in configuratia cea mai simpla, am adaugat si bratul derrick (bratul ajutator care sustine de la varf bratul principal in vederea reducerii deformatiei acestuia si cresterii capacitatii de ridicare), obtinand astfel configuratia SD (Schwer+Derrick).

Macheta macara Liebherr LG1750 - SD (brat principal si derrick)

Macheta macara Liebherr LG1750 – SD (brat principal „greu” si derrick)

Bratul derrick are si un troliu (este troliul pentru reglarea unghiului intre derrick si bratul principal).

Macheta macara Liebherr LG1750 - bratul derrick

Macheta macara Liebherr LG1750 – bratul derrick

Macheta macara Liebherr LG1750 - scripetii de la derrick

Macheta macara Liebherr LG1750 – scripetii de la derrick

Prin montarea sistemului suplimentar pentru contragreutati suspendate am obtinut configuratia SDB (Schwer, Derrick, Schwebeballast). Sistemul de suspendare este reglabil, astfel incat permite varierea razei contragreutatii, in functie de sarcina care trebuie ridicata.

Macheta macara Liebherr LG1750 - cu contragreutatile suspendate

Macheta macara Liebherr LG1750 – cu contragreutatile suspendate

Macheta macara Liebherr LG1750 - SDB

Macheta macara Liebherr LG1750 – SDB

Sistemul de suspendare a contragreutatilor este foarte complex. Are o multime de balustrade care se monteaza.

Macheta macara Liebherr LG1750 - Ssitemul pentru contragreutatile suspendate este extrem de complex

Macheta macara Liebherr LG1750 – Ssitemul pentru contragreutatile suspendate este extrem de complex

Cea mai complexa configuratie care poate fi obtinuta cu piesele din cutie rezulta dupa montarea prelungitorului (alte ore de „infasurat” sfori pe scripeti), SDWB. Cu aceasta ocazie am constatat ca imi trebuie un spatiu mai amplu pentru fotografiile de prezentare.

Macheta macara Liebherr LG1750 - SDWB

Macheta macara Liebherr LG1750 – SDWB

Macheta macara Liebherr LG1750 - scripetii de la prelungitor

Macheta macara Liebherr LG1750 – scripetii de la prelungitor

Partea superioara a prelungitorului este de culoare rosie (usor spre roz), si face un contrast excelent cu verdele restului de brat.

Macheta macara Liebherr LG1750 - capatul prelungitorului

Macheta macara Liebherr LG1750 – capatul prelungitorului

Macheta macara Liebherr LG1750 comparata cu Sennebogen Starlifter 5500

Macheta macara Liebherr LG1750 comparata cu Sennebogen Starlifter 5500

Macheta macara Liebherr LG1750 - instaland un tronson de pod

Macheta macara Liebherr LG1750 – instaland un tronson de pod

Macheta macara Liebherr LG1750 - instaland un tronson de pod

Macheta macara Liebherr LG1750 – instaland un tronson de pod

In incheiere, pot doar sa spun ca este o macheta extraordinara, deosebit de complexa, foarte detaliata, ce permite expunerea intr-o multitudine de variante, atat in pozitie de transport cat si in pozitie de lucru. Nu este deloc o macheta ieftina  si nici atat de detaliata ca o macheta WSI, insa are un raport foarte bun intre pret si ce ofera (detalii, marime, complexitate, configuratii posibile).

Macheta de macara Liebherr LG1750 poate fi adusa si la comanda in diverse variante de culoare (in functie de disponibilitatea in stoc la Conrad – aceste modele sunt editii limitate si aproape in fiecare an este lansata o combinatie noua de culori).

Spor la colectionat va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com
https://web.facebook.com/vitrinacumachete.ro/
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s