Salut!

Dan sunt. Dupa o absenta mai indelungata, revin cu o recenzie a unei machete extraordinare din mai multe puncte de vedere! Este vorba despre o macheta de excavator slovac pe sasiu de camion, pe care o puteti gasi si in magazinul nostru online, http://www.vitrinacumachete.ro. Mai exact, macheta excavatorului UDS 114 pe sasiu Tatra 815 6×6. Despre Tatra am mai vorbit in niste recenzii anterioare, asa ca voi spune doar cateva cuvinte despre excavator. UDS114  este un excavator telescopic fabricat in fosta Ceholsovacie, mai exact in Slovacia de catre uzina CSM Industry s.r.o., fosta ZTS. ZTS (Závody ťažkého strojárstva Tisovec) a luat fiinta in 1957 si este specializata in constructia de excavatoare. In 1969 a inceput productia excavatorului cu cabluri D032a (montat pe sasiu de Tatra 138 si 148), iar in 1976 a lansat pe piata revolutionarul excavator cu brat telescopic UDS 110 (montat pe sasiu de Tatra 148). Acesta a fost urmat, in 1984 de UDS 114, montat pe sasiu Tatra 815, model exportat in toata lumea, inclusiv in Romania, une mai sunt inca exemplare care functioneaza si sunt utilizate in continuare. Modelul s-a bucurat de un succes deosebit si a stat in productie 22 de ani, pana in 2006, cand a fost inlocuit de UDS 214.

Aceste excavatoare sunt foarte utile pentru lucrari de drumuri, in mod special pentru realizarea taluzurilor, dar si pentru sapatura generala (santuri, chiar si gropi de fundatie).

Excavator UDS114 pe sasiu Tatra 815

UDS a fost un utilaj care m-a fascinat toata copilaria, cand il vedeam expus la TIB sau pe santiere in tara. Este atat de ‘altfel” incat nu are cum sa nu impresioneze orice pasionat de utilaje.

Macheta este produsa de SSM (Start Scale Models) in China si este foarte detaliata, in stilul clasic SSM. Macheta este montata pe un postament din plastic inscriptionat cu numele modelului si este protejata de o vitrina/clopot din plastic transparent.

Macheta vine asamblata in totalitate, nefiind necesare nici un fel de operatiuni de montaj din partea colectionarului.

Macheta este realizata  din metal si plastic (cabina si sasiul camionutlui Tatra sunt metalice, restul pieselor sunt din plastic) si este extrem de detaliata, incepand cu cabina, care are farurile si semnalizatoarele din plastic transparent, stergatoarele sunt fotodecupate si este prevazuta cu oglinzi, trepte, etc, iar interiorul este si el foarte detaliat (scaune, volan, tablou de bord, chiar si patul din spatele scaunelor).

Macheta excavator UDS114 - vedere din fata

Macheta excavator UDS114 – vedere din fata

Detaliile continua la sasiu, unde sunt prezente toate buteliile de aer, rezervorul de motorina, suspensia, etc, in timp ce la partea din spate, stopurile sunt foarte fidel reproduse, din plastic transparent. Rotile au jantele din plastic, avand toate detaliile (butuc, prezoane, etc) bine simulate, iar pneurile sunt din cauciuc, cu un profil similar celui real si inscriptionate in relief.

Macheta excavator UDS114 - sasiul foarte detaliat

Macheta excavator UDS114 – sasiul foarte detaliat

Macheta excavator UDS114 - vedere din spate

Macheta excavator UDS114 – vedere din spate

Macheta are o tinuta impozanta, iar combinatia de culori este foarte reusita.
Macheta excavator UDS114 - un utilaj impozant

Macheta excavator UDS114 – un utilaj impozant

In spatele cabinei, gasim filtrul de aer si roata de rezerva, precum si cadrul de sustinere al bratului in pozitia de mars.

Pe bratul excavatorului sunt montate doua proiectoare de lucru, cate unul de fiecare parte a bratului.

Cabina excavatorului este si ea foarte detaliata, la exterior si la interior. Iar girofarul scund si mare in diametru, specific utilajelor din Cehoslovacia, este cireasa de pe tort.

Macheta excavator UDS114 - cabina foarte detaliata

Macheta excavator UDS114 – cabina foarte detaliata

Calele se pot cobori, iar bratul este telescopic si se poate ridica cu ajutorul a doi cilindri hidraulici care, insa, nu sunt suficient de rigizi cat sa tina bratul pe pozitie mult timp. Cupa se poate roti atat in plan vertical (pentru incarcat-descarcat) cat si in plan transversal, pentru a putea urmari panta taluzului, de exemplu.

Macheta excavator UDS114 - brat telescopic

Macheta excavator UDS114 – brat telescopic

Macheta excavator UDS114 - brat telescopic

Macheta excavator UDS114 – brat telescopic

Si adancimea de sapare este mare.

Iar impreuna cu o basculanta Tatra, fac o pereche reusita.

Macheta poate fi gasita si in magazinul nostru, www.vitrinacumachete.ro

Spor la colectionat si o saptamana minunata!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s