Salut!

Dan sunt! Si revin cu o noua prezentare a unei machete de automacara, o atomacara Liebherr LTM 1250-5.1.

Despre Liebherr am vorbit in articolele precedente, astfel incat voi trece direct la cateva vorbe despre macaraua reala.

Automacaraua Liebherr LTM 1250-5.1 este o automacara cu brat telescopic ce poate poate ridica o sarcina maxima teoretica de 250 de tone la raza de 3 metri. LTM 1250-5.1 este una dintre cele mai mari automacarale cu 5 axe. Bratul telescopic poate ajunge la 60 de metri, iar cu prelungitor zabrelit poate ajunge pana la 108 metri. Aceasta macara a fost una dintre primele automacarale de la Liebherr care incorporeaza sistemul Vario Ballast, un sistem care permite configurarea macaralei cu doua raze ale contragreutatii, permitand lucrul in zone mai inguste. La fel, una dintre primele automacarale din clasa de 250 de tone cu un singur motor, care antreneaza si sasiul, si suprastructura.

Automacara Liebherr LTM 1250-5.1 - Fotografie de pe site-ul producatorului

Automacara Liebherr LTM 1250-5.1 – Fotografie de pe site-ul producatorului

Macheta pe care o prezint in continuare este fabricata de NZG, in culorile companiei austriece Felbermayr si este uimitoare prin nivelul detaliilor si al vopselei. Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu fotografia macaralei reale. La interior, macaraua este protejata in doua tavi din polistiren expandat.

Macheta este insotita de mai multe pungute cu acesorii si unelte (oglinzi retrovizoare, cheia pentru strangerea cilindrului hidraulic al bratului, suruburi si piulite pentru fixarea prelungitorului, chei pentru suruburi, precum si un dispozitiv pentru introducerea sforii pe rolele de la brat si carlig – acelasi dispozitiv pe care mamelele noastre-l utilizau sa bage ata in ac). In cutie gasim si contragreutatile, carligele, prelungitorul, etc.

Macaraua are blocurile de contragreutati separate, la fel si elementele prelungitorului zabrelit si carligele. Macheta este o editie limitata la 250 de exemplare si vine insotita si de un certificat de autenticitate cu numarul exemplarului.

 O macheta robusta si, in acelasi timp, foarte detaliata, in stilul specific NZG cu bratul sau detaliat, foarte bine realizat. La partea din fata, cabina este detaliata: faruri, semnalizatoare, stergatoare de parbriz, oglinzi, girofaruri din plastic transparent, inscriptii impecabile, etc. Toate acestea, dominate de bratul masiv si carligul gigantic (daca alegeti sa o expuneti cu carligul de 100 de tone).
Toate inscriptiile sunt foarte bine realizate, iar sasiul este plin de detalii. Jantele sunt si ele fidel reproduse, cu butuci diferiti pentru puntile motoare si cele nemotoare, iar anvelopele au un profil foarte realist. Macheta (ca si macaraua reala, de altfel) are o linie eleganta si masiva, in acelasi timp. Iar schema coloristica este extraordinara, mai ales cu prelungitorul cu accente rosii (aceasta este noua schema de vopsire de la Felbermayr).

La partea din spate, gasim bara de protectie, triplele si o pereche de cale pentru roti.

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - vedere din spate

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – vedere din spate

In ceea ce priveste functionaliatea, macheta poate reproduce toate miscarile utilajului real si poate fi montata intr-o multime de configuratii. Directia este functionala pe toate cele 5 axe si poate simula toate modurile de viraj, inclusiv deplasare lateral „crab”.
Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - directia functionala

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – directia functionala

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - directia functionala "crab"

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – directia functionala „crab”

In spatele cabinei sunt reproduse filtrul de aer, esapamentul, rezervoare si capacele compartimentului motor.

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - detalii in spatele cabinei

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – detalii in spatele cabinei

Cilindrii hidraulici pentru ridicarea bratului sunt din plastic si metal si sunt prevazute cu suruburi ce permit strangerea si blocarea lor in pozitii prestabilite, Acest lucru se efectueaza cu o cheie „inbus” (furnizata odata cu macheta). Cilindri au reproduse si conductele si furtunele de ulei hidraulic.

Calele sunt telescopice si sunt realizate din metal, excelent inscriptionate. Calele culiseaza si pot fi pozitionate centrat (pentru calare) sau excentrice (pentru transport). Fixarea pe pozitie se face cu ajutorul unor stifturi metalice minuscule. Din pacate, placile mari de repartitie nu sunt incluse cu macheta, dar pot fi cumparate separat.

Pasajele rotilor au simulate sorturile din cauciuc la partea superioara.

La partea superioara este o balustrada mobila, ce se coboara pentru transport.

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - balustrada pliata

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – balustrada pliata

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - balustrada ridicata

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – balustrada ridicata

Cabina macaralei se poat inclina, pentru un confort sporit al operatorului cand ridica la inaltimi mari.

Contragreutatile sunt alcatuite din piese detasate, si pot fi montate in varii combinatii. In plus, cu sistemul „Vario Ballast” ele pot fi montate in dua pozitii, cu raze diferite, pentru a putea permite lucrul in spatii mai inguste.

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - contrad=greutatea completa montata la raza mica

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – contragreutatea completa montata la raza mica

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - contrad=greutatea completa montata la raza mare

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – contragreutatea completa montata la raza mare

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - contragreutate redusa

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – contragreutate redusa

Unul dintre lucrurile grozave la aceasta macheta este faptul ca poate fi montata si expusa intr-o multitudine de configuratii, intocmai ca si utilajul real. Bratul telescopic este excelent reprodus si este alcatuit din 6 tronsoane telescopice cu pereti subtiri, inscriptionate cu numele Felbermayr, iar ultimul tronson este gri cu rosu. Toate tronsoanele de brat au posibilitatea de a fi fixate, cu ajutorul unor came cu arc situate in fiecare segment telescopic, la 50, 90 sau 100% din lungime.

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - tronsoanele la 50%

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – tronsoanele la 50%

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - tronsoanele la 90%

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – tronsoanele la 90%

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - tronsoanele la 100% - impreuna cu macaraua Demac AC220

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – tronsoanele la 100% – impreuna cu macaraua Demag AC220

Prelungitorul este si el, o alta piesa de rezistenta, fiind alcatuit din trei parti demontabile: un brat scurt, pentru sarcini grele si doua tronsoane, unul zabrelit si altul plin. Toate piesele sunt prinse intre ele cu suruburi si piulite miniaturale (metric 1!). Inclinatia prelungitorului este reglabila.

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - prelungitorul scurt

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – prelungitorul scurt

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - prelungitorul scurt

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – prelungitorul scurt

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - prelungitorul lung

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – prelungitorul lung

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - prelungitorul lung

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – prelungitorul lung

In configuratie completa, macaraua atinge aproape 1.80 metri.

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 - inaltime maxima

Macheta Liebherr LTM 1250-5.1 – inaltime maxima

Impreuna cu Demag AC220-5, face o pereche excelenta si de-abia asteapta sa imparta acelasi santier sau, macar, acelasi raft in vitrina.

Ca urmare, va spun ca este o macheta superba, complexa, foarte detaliata si intr-o schema coloristica de exceptie. Macheta permite expunerea intr-o multitudine de variante, atat in pozitie de transport cat si in pozitie de lucru. Nu este o macheta foarte ieftina, in valoare absoluta, insa are un raport foarte bun intre pret si ce ofera (detalii, marime, configuratii posibile), ca sa nu mai vorbesc de numarul limitat de exemplare.

Macheta poate fi comandata (cat timp mai este disponibila la producator) si de pe site-ul nostru, www.vitrinacumachete.ro.

Spor la colectionat va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com
https://web.facebook.com/vitrinacumachete.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s