Salut!

Dan sunt! Si, la vremuri de izolare, revin cu o noua prezentare a unei machete de automacara, o automacara Demag AC220-5.

Despre Demag am vorbit intr-un articol precedent dar voi face o scurta revenire, intrucat de la ultimul articol au intervenit cateva noutati.

Astfel, Demag (Deutsche Maschinenbau-AG) este o companie germana ce a luat nastere in Duisburg in 1910, avandu-l ca fondator pe Wolfgang Andreas Reuter. Divizia de macarale mobile a fost cumparata de catre Terex in 2002. Terex, un alt gigant mondial in industria constructiilor, a pastrat brandul Demag (sub numele de Terex – Demag) pana in 2008, insa in 2016 Terex a reintrodus brandul Demag. In anul 2019 Terex a vandut demag catre japonezii de la Tadano, al treilea cel mai mare jucator pe piata macaralelor mobile (automcarale si macarale pe senile).

Automacaraua Demag AC 220-5 este o automacara cu brat telescopic ce poate poate ridica o sarcina maxima teoretica de 220 de tone la raza de 3 metri. Datorita bratului sau de 78 de metri (cel mai lung din clasa de 220 de tone) AC 220-5 este o macara foarte versatila si poate fi configurata in multe multe moduri, incepand cu contragreutatile, care pot varia de la 5 la 72 de tone si terminand cu prelungitorul, care este si el modular.

Automacara Demag AC 220-5

Automacara Demag AC 220-5

Macheta pe care o prezint in continuare este fabricata de IMC, si este uimitoare prin nivelul detaliilor si al vopselei. Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu fotografia macaralei reale. La interior, macaraua este protejata in doua tavi din polistiren expandat.

Macheta este insotita de mai multe pungute cu acesorii si unelte ( cheile pentru strangerea cilindrilor hidraulici ai bratului si prelungitorului, suruburi si piulite pentru fixarea prelungitorului, chei pentru suruburi, etc) si un set de instructiuni de montaj. In cutie gasim si contragreutatile,  prelungitorul si patru placi de calare.

 O macheta extrem de detaliata, in stilul specific IMC cu detalii foarte fidele la toate partile componente ale macaralei. La partea din fata, cabina este detaliata: faruri, semnalizatoare, stergatoare de parbriz, oglinzi, lampi de gabarit plastic transparent, inscriptii impecabile, etc. Toate acestea, dominate de bratul masiv si carligul alb, specific Demag. Tot in fata gasim un lant pentru fixarea carligului.
Toate inscriptiile sunt foarte bine realizate, iar sasiul este plin de detalii. Jantele sunt si ele fidel reproduse, cu butuci diferiti pentru puntile motoare si cele nemotoare, iar anvelopele au un profil foarte realist. Macheta (ca si macaraua reala, de altfel) are o linie eleganta si masiva, in acelasi timp. Iar schema coloristica in culorile originale Demag este una foarte atractiva.
Macheta automacara Demag AC220-5 - un profil elegant

Macheta automacara Demag AC220-5 – un profil elegant

La partea din spate, gasim bara de protectie, triplele, marcajele de gabarit si un carlig de remorcare masiv.

Macheta automacara Demag AC220-5 - la partea din spate

Macheta automacara Demag AC220-5 – la partea din spate

In ceea ce priveste functionaliatea, macheta poate reproduce toate miscarile utilajului real si poate fi montata intr-o multime de configuratii. Directia este functionala pe toate cele 5 axe si poate simula toate modurile de viraj, inclusiv deplasare lateral „crab”.
Talerele calelor culiseaza pentru a intra in gabaritul macaralei la transport, iar pe „puntea” macaralei sunt scari ce se pot roti si rabate pentru a facilitat accesul pe platforma.
Macheta automacara Demag AC220-5 - directie functionala

Macheta automacara Demag AC220-5 – directie functionala

In spatele cabinei sunt reproduse filtrul de aer, esapamentul, rezervorul si capota compartimentului motor. Cappopta motorului este realizata din tabla striata foarte fina, fotodecupata, in timp ce rezervorul este prevazut cu conducte.

Cilindrul hidraulic pentru ridicarea bratului este din  metal si e prevazut cu un surub ce permite strangerea si blocarea cilindrului in pozitia dorita, Acest lucru se efectueaza cu o cheie „inbus” (furnizata odata cu macheta).

Calele sunt telescopice si sunt realizate din metal, excelent inscriptionate, inclusiv cu marcaje pentru diferitele pozitii posibile. Talerele calelor culiseaza si pot fi pozitionate centrat (pentru calare) sau excentrice (pentru transport). Fixarea pe pozitie se face cu ajutorul unor stifturi metalice minuscule (nu apar in poza). CSingurul dezavantaj este ca tijele pistoanelor nu sunt lise ca in realitate.

Pasajele rotilor au simulate sorturile din cauciuc la partea superioara. Puntea este acoperita cu tabla striata si atat sasiul cat si cabina macaralei sunt prevazute cu o multime de avertizari foarte fin realizate.

Detaliile continua si pe partea opusa a platformei macaralei (sau „turela”): panou de sigurante, radiator pentru uleiul hidraulic si…. alte inscriptii.

Cabina macaralei se poate inclina, pentru un confort sporit al operatorului cand ridica la inaltimi mari. Cabina este prevazuta si cu o pasarela laterala care se retrage sub cabina pentru transport.

Macheta automacara Demag AC220-5 - Cabina se poate inclina

Macheta automacara Demag AC220-5 – Cabina se poate inclina

Vratul este la fel de detaliat (cu detalii duse la extrem), precum restul machetei. Pe segmentul de baza, pe langa multe detalii mici (proiectoare, cabluri, conducte) este o rola cu furtun hidraulic pentru actionarea cilindrilor de la prelungitorul zabrelit, iar la capatul bratului este limitatorul de cursa al carligului (cu lant).

Contragreutatile sunt alcatuite din piese detasate, si pot fi montate in varii combinatii.

Macheta automacara Demag AC220-5 - Contragreutati

Macheta automacara Demag AC220-5 – Contragreutati reduse

Macheta automacara Demag AC220-5 - Contragreutati complete

Macheta automacara Demag AC220-5 – Contragreutati complete

Macaraua poate fi prezentata si cand isi monteaza singura contragreutatile, precum utilajul real.

Macheta automacara Demag AC220-5 - Montajul contragreutatilor

Macheta automacara Demag AC220-5 – Montajul contragreutatilor

Unul dintre lucrurile grozave la aceasta macheta este faptul ca poate fi montata si expusa intr-o multitudine de configuratii, intocmai ca si utilajul real. Bratul telescopic este excelent reprodus si este alcatuit din 8 tronsoane telescopice cu pereti subtiri. Toate tronsoanele de brat au posibilitatea de a fi fixate, cu ajutorul unor came cu arc situate in fiecare segment telescopic, la 50  sau 100% din lungime.

Macheta automacara Demag AC220-5 - Bratul extins la maxim

Macheta automacara Demag AC220-5 – Bratul extins la maxim

Pentru comparatie, o putem vedea langa macaraua Liebherr LTM 1250 – 5.1

Prelungitorul este o alta piesa de rezistenta, fiind alcatuit din doua parti rabatabile, putand fi montat in doua configuratii. Inclinatia prelungitorului este reglabila cu ajutorul a doi cilindri hidraulici, prevazuti fiecare cu cate un surub de reglaj, intocmai ca la cilindrul bratului.

Macheta automacara Demag AC220-5 - Prelungitorul pliat ("scurt")

Macheta automacara Demag AC220-5 – Prelungitorul pliat („scurt”)

Macheta automacara Demag AC220-5 - Cilindrii prelungitorului

Macheta automacara Demag AC220-5 – Cilindrii prelungitorului

Macheta automacara Demag AC220-5 - Prelungitorul complet ("lung")

Macheta automacara Demag AC220-5 – Prelungitorul complet („lung”)

In configuratie completa, macaraua atinge circa 2 metri.

Daca o combinam si cu un trailer potrivit pentru transportul contragreutatilor, rezulta un set exceptional.

Macheta macara Demag AC 220-5 cu un trailer suport.

Macheta macara Demag AC 220-5 cu un trailer suport.

Macheta macara Demag AC 220-5 cu un trailer suport.

Macheta macara Demag AC 220-5 cu un trailer suport.

Macheta macara Demag AC 220-5 cu un trailer suport.

Macheta macara Demag AC 220-5 cu un trailer suport.

Macheta de macara Demag AC220-5, face o pereche excelenta si cu macheta Liebherr LTM 1250-5.1 si de-abia asteapta sa imparta acelasi santier sau, macar, acelasi raft in vitrina.

Ca urmare, va spun ca este o macheta superba, complexa, foarte detaliata si intr-o schema coloristica foarte placuta. Macheta permite expunerea intr-o multitudine de variante, atat in pozitie de transport cat si in pozitie de lucru. Nu este o macheta foarte ieftina, in valoare absoluta, insa are un raport foarte bun intre pret si ce ofera (detalii, marime, configuratii posibile).

Macheta poate fi comandata si de pe site-ul nostru, www.vitrinacumachete.ro.

Spor la colectionat va doresc!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com
https://web.facebook.com/vitrinacumachete.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s