Salut,

Dan sunt. Astazi va voi prezenta o macheta a unui autovehcul catre a circulat si pe la noi (in Bucuresti si nu numai). Este vorba despre macheta unui autobuz Skoda 706 RTO.

Despre Skoda, tocmai ce-am vorbit de curand, dar, cum acest model era asamblat si in uzina Karosa (in fapt, se pare ca afost asamblat in 3 uzine: Karosa, Skoda si VSA), o sa spun doua vorbe si despre Karosa (al carui nume, multi il cunoastem de la faimosul Karosa SM11, autobuzul cu doua fete). La inceput (adica in 1896) a fost un mic atelier care facea trasuri, in oraselul Vysoké Mýto. Cu timpul, aici au inceput sa se produca si caroserii de autoturisme, atat caroserii de serie larga, cat si caroserii unicat. In 1948, fabrica a fost nationalizata (cum altfel?) si a inceput sa produca autobuze si autocare. In 2007 a fost cumparata de Iveco, iar acum fabrica autobuze si autocare Iveco.

Skoda 706 RTO a fost fabricata in Cehoslovacia intre anii 1958 si 1972 si a fost succesorul modelului Skoda 706 RO, si acest model circuland in Romania. Skoda 706 RTO avea caroseria fabricata de Karosa si montat pe un sasiu de camion Skoda 706 RT. Folosea acelasi motor si aceeasi cutie de viteze ca si camionul Skoda 706 RT. Skoda 706 RTO a fost fabricata in mai multe variante: autobuz urban, autobuz interurban si autocar. In plus, au existat modele care aveau si geamuri suplimentare curbe (li se mai spune si ferestre zenitale) deasupra geamurilor laterale.

706 RTO a fost fabricat si sub licenta, cel mai cunoscut fiind modelul polonez, Jelcz 272.

In Romania, asa cum scriam mai sus, au circulat atat autobuzele Skoda RO (construite pe o mecanica de camion Skoda 706R – mult diferit de RT), cat si, ulterior, Skoda 706RTO.

Autobuz Skoda 706 RTO in bucuresti - sursa: Facebook

Autobuz Skoda 706 RTO in bucuresti – sursa: Facebook

Macheta pe care o voi prezenta in continuare este fabricata de Abrex la scara 1:43. ea face parte dintr-o serie de machete, denumita Abrex Toys si care, probabil, deschide calea unor machete interesante, la o calitate rezonabila si la un pret acceptabil. In ciuda denumirii, macheta este realizata la scara si este destul de detaliata.

Macheta vine ambalata intr-o cutie din carton, nu are postament si nici vitrina/clopot si nu necesita nicio operatiune de asamblare. Macheta este realizata in trei variante coloristice: autobuzele din Praga (varianta aproape identica cu cele ale ITB-ului), autobuzele care au circulat in Brno (cele cu dunga bej) si autobuzele interurbane CSAD (compania nationala de transporturi), in culoare albastra.

Macheta autobuz Skoda 706 RTO - cutie si variante

Macheta autobuz Skoda 706 RTO – cutie si variante

Macheta este realizata in intregime din plastic, acesta fiind vopsit partial astfel incat rezultatul final este unul rezonabil.

Macheta este destul de detaliata, atat la exterior, cat si la interior. Interesant este ca in zona farurilor, matrita reproduce modelul Jelcz (care avea farurile scoase in afara, in timp ce RTO le avea la nivel cu caroseria), insa pozitia semnalizatoarelor corespunde modelului RTO (Jelcz-ul avea semnalizatoarele din fata pozitionate mai jos).

La partea din fata, vedem grila de dimensiuni generoase, farurile transparente, cu rama argintie si o pereche de semnalizatoare vopsite. Stergatoarele sunt realizate odata cu parbrizul si vopsite. Pe bara de protectie etse figurat numarul de inmatriculare, iar la partea superioara locul pentru placuta cu traseul. Pe laterale sunt montate oglinzile retrovizoare.

Macheta autobuz Skoda 706 RTO - vedere din fata

Macheta autobuz Skoda 706 RTO – vedere din fata

Pe partea stanga este usa soferului si treapta de urcare in cabina, numarul de flota si sigla societatii municipale de transport public din Praga.

Macheta autobuz Skoda 706 RTO - vedere laterala

Macheta autobuz Skoda 706 RTO – vedere laterala

Pe partea dreapta avem cele doua usi pentru accesul calatorilor, marcate (in limba ceha) „Urcare” si „Coborare”, numarul de flota si sigla societatii municipale de transport public din Praga. Jantele Trilex sunt vopsite, iar anvelopele sunt din cauciuc si au un profil realist.

Macheta autobuz Skoda 706 RTO - vedere laterala

Macheta autobuz Skoda 706 RTO – vedere laterala

Partea din spate este destul de simpla si aici vedem numarul de inmatriculare, si lampile de semnalizare, pozitie,  frana.

Macheta autobuz Skoda 706 RTO - vedere din spate

Macheta autobuz Skoda 706 RTO – vedere din spate

La interior, atat scaunele cat si capota motorului sunt vopsite. La fel si volanul (un pic cam inalt pozitionat si realizat destul de simplist). Geamurile au rama (chederele) vopsite si au simulate si ochiurile mobile (culisante).

Sasiul este figurat doar schematic.

Mai jos, putem vedea impreuna cele doua machete inrudite – camionul Skoda 706 RT si autobuzul Skoda 706 RTO, ambele la scara 1:43.

Machete cap tractor Skoda 706 RTTN si autobuz Skoda 706 RTO

Machete cap tractor Skoda 706 RTTN si autobuz Skoda 706 RTO

Ca incheiere, va spun ca aceasta macheta este o macheta interesanta prin faptul ca reproduce un model care a circulat si in Romania si pe care unii dintre noi (si, cu siguranta parintii sau bunicii) ni-l amintim.

Puteti gasi macheta aceasta pe site-ul nostru, aici.

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Comentarii
 1. Florin Mureșan-Grecu spune:

  Frumoasă recenzia. Am și eu o astfel de machetă, cumpărată de la voi, dar e vorba de varianta de vopsire Brno.
  Foarte frumoasă, îmi place mult!

 2. Miulescu Anghel spune:

  Ma intereseaza dar la scara 1/87

 3. Johann Nunweiler spune:

  Faina prezentare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s