Macheta camion Mercedes Arocs Big Space 8×4 cu trailer Goldhofer MPA-V, scara 1:50

Posted: 24 februarie 2021 in Colectia mea de machete, Recenzii machete
Etichete:, , , , , , , , , ,

Salut!

Dupa o pauza mai lunga, astazi revin cu o noua prezentare. Este vorba despre o macheta spectaculoasa, atat prin complexitate si nivelul de detaliere, cat si prin dimensiuni: macheta de cap tractor Mercedes Arocs cu un trailer telescopic Goldhofer.

Despre Mercedes am mai povestit, la fel si despre Arocs, calul de povara al celor de la Mercedes, camioane destinate aplicatiilor grele, constructii, transporturi speciale.Asa ca, va voi spune in plus cateva cuvinte despre Goldhofer, unul dintre liderii mondiali in productia de remorci speciale, platforme autopropulsate, incarcatoare miniere, tractoare pentru avioane si alte echipamente pentru aeroporturi. Prima mentiune despre Golhofer apare in anul 1705, cand este mentionat Atelierul de Fierarie Goldhofer, in Amendigen, Germania.

Istoria moderna a Goldhofer incepe, insa, in 1946 cand ia fiinta „Allgauer Fahrzeugwerke Alois Goldhofer KG”, o mica fabrica de remorci agricole. In 1952 Goldhofer produce primul trailer pentru utilaje, iar in 1968 primul tractor pentru avioane. In 2010 Goldhofer prezinta in premiera la Bauma trailerul STZ-VP, un trailer modular, telescopic, cu rotile din spate directoare.

Trailerul pe care il prezentam astazi este un trailer foarte versatil, ce poate transporta o sarcina maxima de pana la 70 de tone (12 tone pe fiecare osie din spate si pana la 35 de tone pe capul tractor), modular (este compus din mai multe module care se pot combina pentru a obtine lungimi mai mari) si telescopic (modulul principal este telescopic).

Trailer Goldhoffer telescopic

Capul tractor este un Mercedes Arocs Bigspace, 8×4, folosit pentru transporturi grele si agabaritice.

Macheta pe care o prezint astazi este produsa de Tekno si IMC. Tekno este un producator olandez de machete cu o istorie de zeci de ani, in timp ce IMC este o firma mai tanara, formata in 2013, de cativa fosti angajati ai WSI, si s-a numit initial Tonkin Replicas Europe (un fel de filiala europeana a celor de la Tonkin Replicas, din SUA). In 2015 si-a schimbat numele in IMC (Industrial Merchandising Concepts).

Macheta propiru-zisa este realizata de Tekno si vopsita, amblata si distribuita de IMC. Acestea fiind zise, pot spune ca ambele companii au facut o treaba excelenta! Veti vedea in cele ce urmeaza!

Macheta este amblata intr-o cutie specifica IMC, in burete predecupat si vine insotita de mai multe pungi cu accesorii: indicatore de gabarit, rampe, bolturi, scanduri pentru supralargire, etc. Tot in cutie, gasim si o brosura cu cateva instructiuni pentru montaj.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – protejata la interior
Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – instructiunile de asamblare

Trailerul si capul tractor sunt decorate in culorile unei companii numite H2 International. Intreaga macheta este realizata in preponderenta din metal (zamac – die-cast), cu foarte putin plastic, doar acolo unde era neaparata nevoie.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – componentele, inainte de asamblare

Macheta necesita cateva operatiuni simple de asamblare, intrucat piesele trailerului sunt ambalate separat: gatul de lebada, modulul cu axele din spate si cele doua platforme. Toata macheta este deosebit de detaliata, atat capul tractor, cat si trailerul.

Capul tractor are toate detaliile posibile, intocmai ca in realitate. La partea din fata, vedem farurile si semnalizatoarele din plastic transparent, grila impozanta a radiatorului, bara de protectie masina, care are si un carlig de remorcare, pentru manevrarea remorcilor si trailerelor in configuratia de remorcher impingator. Culorile sunt atractive, combinatiile de albastru, negru si galben fiind foarte reusite. Cabina are oglinzi, girofaruri si diverse inscriptii. Interiorul este si el foarte detaliat.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – vedere din fata

In spatele cabinei exista un turn de agregate (rezervoare de ulei hidraulic, radiatoare, un compresor de aer, cu butelii de aer, necesare pentru a asigura aerul pentru sistemul de franare al remorcii).

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – turnul de accesorii

Rotile au pneuri detaliate, cu profil realist, iar jantele sunt foarte reusite.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – vedere laterala

Sasiul este si el realizat la aceleasi standarde inalte, cu toate detaliile: rezervoare de motorina, butelii de aer, elementele suspensiei si ale transmisiei.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – sasiul detaliat

La partea din spate, aparatorile de noroi sunt din plastic, iar triplele sunt transparente.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – vedere din spate

Trailerul este un alt exemplu de maiestrie inginereasca. Toate piesele sunt fidel realizate si complexe. Gatul de lebada, care se fixeaza pe saua capului tractor, abunda de detalii: inscriptii, lampi de gabarit, comenzile hidraulice pentru reglarea garzii la sol si pentru dirijarea rotilor din spate. gatul de lebada este prevazut cu doi cilindri hidraulici pentru ridicarea platformei dupa incarcare si ajustarea garzii la sol.

Pe gatul de lebada sunt obloane metalice, creiandu-se o mica platforma pentru transportul diverselor accesorii (rampe, scanduri, panouri de gabarit, etc).

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – gatul de lebada detaliat

Acesta se cupleaza cu platforma trailerului cu niste bolturi. Platforma trailerului este alcatuita din doua module: modulul principal, care este telescopic si inca un modul cu lungime fixa, care poate fi adaugat daca se doreste obtinerea unei lungimi si mai mare a trailerului. Chair daca par niste piese relativ simple, detaliile sunt si ele prezente: insertii din plastic care imita scandura, inscriptii, lumini laterale de gabarit, suportii pentru extensiile laterale, etc.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – trailerul scurt

Partea din spate cuprinde rotile si este prevazuta cu stopuri, semnalizatoare, girofar, numar de inmatriculare si placuta de gabarit depasit.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – modulul din spate

In ceea ce priveste functionalitatea, la capul tractor, cabina este rabatabila, lasand sa se vada motorul detaliat, pe laterale sunt doua scari de acces care sunt rabatabile, directia este functionala pe axele din fata, iar saua (dispozitivul de cuplare al remorcii) este culisanta, putandu-i-se regla pozitia pe lungime.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – cabina rabatabila

Gatul de lebada are cilindri hidraulici functionali pentru reglarea garzii la sol a trailerului si sunt suficient de puternici sa sustina o incarcatura rezonabila.

Modulul principal este telescopic, putandu-si dubla, practic, lungimea. El este prevazut cu mici rampe metalice pentru a facilita urcarea utilajelor pe trailer.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – modulul principal telescopat
Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – rampele pentru incarcarea utilajelor

Modulul intermediar poate fi cuplat intre cel principal si rotile din spate, daca este nevoie. Modulele se leaga intre ele cu niste bolturi.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – cu cele doua module

Ultimul modul, cel cu rotile din spate ale trailerului, are prevazuta si o adancitura pentru bratul excavatoarelor, astfel incat s ase reduca inaltimea totala a ansamblului. Rotile din spate au suspensia functionala si pot vira.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – canalul pentru bratul excavatorului

Ambele module ale trailerului sunt prevazute pe partile laterale cu console pivotante care permit adaugarea unor scanduri in vederea largirii trailerului pentru incarcaturi mai late. Pe lateralele trailerului pot fi montate panouri de gabarit, care au simulate si lampile aferente.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – consolele pentru extensiile laterale
Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – cu extensiile montate

Asa cum ati vazut mai sus, macheta este una de-a dreptul extraordinara si poate fi expusa in multe configuratii si poate fi folosita atat pentru transportul accesoriilor unei macarale (contragreutati, cale, etc), cat si pentru transportul unor utilaje mari sau a unor obiecte agabaritice: grinzi, rezervoare, etc.

Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – incarcat cu utilaje
Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – la lungime maxima, incarcat cu grinzi metalice
Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – vehicul suport pentru o macara
Macheta Mercedes Arocs cu trailer Goldhofer – o mica flota de insotire a automacaralei Grove

Aici inchei, spunandu-va ca puteti gasi macheta si in magazinul nostru, www.vitrinacumachete.ro si va urez spor la colectionat!

Ne vedem online,

Dan

www.vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Lasă un comentariu