Macheta camion vidanja KO-520 pe sasiu ZIL-4333, scara 1:43

Posted: 20 martie 2021 in Colectia mea de machete, Recenzii machete
Etichete:, , , , , , , ,

Salut,

Dan sunt. Astazi va voi prezenta o macheta a unui alt autovehicul rusesc, chiar simpatic! Este vorba despre macheta unei vidanje pe sasiu ZiL.

ZiL (Zavod Imeni Likhachyova) a fost unul dintre cei mai mari si prolifici producatori de camioane din fosta URSS si, mai tarziu, Rusia. Zil a luat fiinta in 1916 sub numele AMO (Avtomobilnoe Moskovskoe Obshchestvo). A inceput ca un proiect public, finantat de guvernul rus (tarist, la inceput, comunist, la final). Primul autovehicul produs efectiv la Zil a iesit pe portile uzinei de-abia in 1924 si a fost AMO F-15, practic primul camion de productie ruseasca. AMO F-15 era, de fapt, o copie a camionului Fiat F15, asamblat, la inceput, sub licenta. Dupa cateva schimbari de nume, in 1931, odata cu o importanta retehnologizare cu sprijinul americanilor, uzina isi schimba numele in ZiS (Zavod imeni Stalina), dupa numele „marelui conducator”, Stalin. In acea perioada sunt produse modelele bazate pe camionul american Autocar-5: AMO-2, mdernizat in AMO-3 si, in cele din urma, ZiS-5, calul de bataie al armatei sovietice in cel de-al doilea razboi mondial.

Dupa ce, asa cum se intampla cu mai toti „marii conducatori”, dupa moarte, Stalin a  cazut in dizgratie, uzina isi schimba pentru ultima data numele in ZiS (Zavod imeni Likhachyova) in 1956, dupa numele directorului, Ivan Likhachov.

Un model de deosebit interes pentru noi este modelul Zis 150 (copiat dupa International Harvester K-7), model ce a stat la baza SR101, fabricat la Uzina Steagul Rosu Brasov.

Dupa ZiS 130, au urmat ZiL 164, foarte cunsocutul ZiL 130 (ce se asemana  foarte mult cu Carpati-ul si Bucegiul nostru), Zil 131 si, mai nou seria ZiL 433x (dezvoltat initial sub numele ZiL 169). tot la ZiL au fost produse si un numar mare de limuzine (pentru elita comunista) si autobuze.

Inca un lucru interesant este faptul ca unul dintre proiectele dezvoltate aici, ZiL 170 a devenit ulterior camionul Kamaz (decizia guvernului sovietic a fost ca acest proiect, dezvoltat de ZiL, sa fie produs in noua uzina KaMaZ, proaspat construita).

Din pacate, asa cum s-a intamplat cu foarte multe fabrici din tarile comuniste, din 2012 uzina isi reduce, incet, incet activitatea pana la disparitia sa completa (inclusiv a unui generos muzeu in care erau expuse un mumar mare de modele de serie si prototipuri), in locul fabricii fiind planificata, bineinteles, o dezvoltare imobiliara.

Zil 4333 este un camion mediu, cu o sarcina maxima autorizata de cca 12 tone (in functie de varianta), echipat, fie cu un motor pe benzina cu 6 cilindri in V (6000 cmc), fie cu un V8 diesel (8740 cmc).

KO-520 era un echipament de vidanja conceput special pentru a fi montat pe sasiuri ZiL. Avea un volum de 5,2 mc si avea o pompa de vacuum actionata printr-o priza de putere de motorul camionului,

Macheta pe care o voi prezenta in continuare este fabricata la scara 1;43 de Modimio Engineering (compania care asigura proiectarea, prototiparea si productia pentru SSM si, implicit, si Auto Historia s Soviet Avtobus). Ea face parte dintr-o serie de machete, „Camioane de legenda”, ce reproduc diverse camioane rusesti, cu diverse suprastructuri.

Vidanja KO520 pe sasiu ZiL 4333

Vidanja KO520 pe sasiu ZiL 4333

Macheta vine ambalata intr-o cutie din carton, nu are postament si nici vitrina/clopot si nu necesita nicio operatiune de asamblare. Macheta este insotita si de o revista color despre camionul real, in limba rusa, din pacate, precum si de o carte postala cu o imagine stilizata a camionului.

Macheta vidanja KO520 (ZiL 4333) - macheta si revista

Macheta vidanja KO520 (ZiL 4333) – macheta si revista

Macheta este realizata din metal si plastic si este foarte detaliata.

Macheta este foarte detaliata, atat la exterior, cat si la interior. Cabina este metalica si este detaliata, incepand de la bara (cu faruri transparente) si terminand cu manerele usilor (vopsite autentic). Pe laterale sunt montate oglinzile retrovizoare, care au niste brate foarte fine.

Macheta vidanja KO520 (ZiL 4333) - detalii cabina: manerul usii si siguranta capotei

Macheta vidanja KO520 (ZiL 4333) – detalii cabina: manerul usii si siguranta capotei

Pe capota avem o priza de aer vopsita, iar stergatoarele sunt realizate din plastic.

Pe partea stanga vedem furtunul vidanjei si rezervorul de benzina.

Pe partea dreapta este roata de rezerva si pompa de vacuum a vidanjei.

Cisterna este din plastic, realizata din doua jumatati imbinate orizontal, iar imbinarea dintre ele este vizibila. Insa pompa de vacuum este fidel realizata.

Macheta vidanja KO520 (ZiL 4333) - detaliu pompa de vacuum si roata de rezerva

Macheta vidanja KO520 (ZiL 4333) – detaliu pompa de vacuum si roata de rezerva

Partea din spate este destul de simpla, intocmai cu camionul real: o bara de protectie cu triple vopsite si robinetul de golire al vidanjei.

Sasiul este foarte detaliat, cu transmisia, motorul si sistemul de evacuare fidel reproduse.

In conlcuzie, va spun ca aceasta macheta este o macheta foarte frumoasa, detaliata si reprezinta un model inedit.

Puteti gasi macheta aceasta pe site-ul nostru, aici.

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Lasă un comentariu