Salut! Sunt Dan și astăzi vă voi scrie despre un camion impozant și macheta sa. Este vorba despre macheta de Berliet PMH12, un camion din anii ’60, foarte popular in Franța, dar și în câteva țări africane.

Berliet a fost un producător francez de autoturisme, camioane și autobuze care a luat naștere în 1889, însă putem vorbi cu adevărat despre o producție de serie din 1902, când Marius Berliet (care și-a construit propriul motor cu ardere internă în 1894 și în 1895 a construit primul său autoturism) a preluat o mică fabrică de automobile în Lyon.

Primele camioane au fost fabricate la începutul primului război mondial, modelul Berliet CBA fiind celebru si prin faptul că a asigurat aprovizionarea trupelor în bătălia de la Verdun. Nu mai puțin de 25.000 de camioane au fost furnizate armatei franceze.

După cel de-al doilea război mondial (în timpul căruia fabrica a fost rechiziționata de nemți), Berliet s-a concentrat exclusiv pe producția de camioane și, ulterior, și autobuze. Astfel, primul camion de serie mare produs după război a fost modelul GLR, urmat de GLM, GLC, GLA, GLB, etc. În 1957 au fabricat modelul T100, cel mai puternic camion din lume (la vremea aceea), propulsat de un motor de 600CP (și 700CP un an mai târziu).

În 1967, Berliet este cumpărat de Citroen, iar în 1975 Citroen îl vinde către Saviem, care devine în 1978 Renault Véhicules Industriels. Practic, din 1980, marca Berliet dispare.

Despre modelul PMH12 nu am găsit multe informații, doar că era similar gamei GBH – un camion destinat aplicațiilor dificile: șantiere, exploatări miniere, petrolifere sau drumurile africane și era propulsat de un motor Berliet cu șase cilindri și o cilindree de 12 litri.

Autobetoneira Berliet

Macheta de betonieră Berliet PMH12 este produsa de Ixo Models la scara 1:43 pentru Editions Hachette și este foarte bine realizată. Macheta este ambalată într-un blister termoformat.

Macheta este detaliată, in stilul binecunoscut colecționarilor de astfel de machete. Macheta este personalizată in culorile unui furnizor parizian foarte cunoscut, Beton de Paris până în 2007, când compania a încetat să existe.

Macheta autobetonieră Berliet PMH12 Beton de Paris

Macheta conține multe elemente atent realizate pentru cât mai multă autenticitate. La partea din față, pe lângă calandrul cu sigla Berliet și numele mărcii, întâlnim farurile încadrate în bara de protecție masivă și semnalizatoarele din plastic transparent montate pe aripi. Cabina are reproduse fidel oglinzile retrovizoare și ștergătoarele de parbriz.

Macheta autobetonieră Berliet PMH12 – vedere din față

Tot în zona cabinei avem si filtrul de aer, montat pe aripa stângă, pentru o întreținere facila.

Macheta autobetonieră Berliet PMH12 – detalii la cabină

Silueta este una impozantă, atât datorită robusteții șasiului, cât și datorită suprastructurii masive a betonierei. Detaliile la nivelul betonierei sunt mai simple, accentul fiind pus pe camionul propriu-zis. Avem, totuși, rezervorul de apa, un ceas indicator, scara de acces la pâlnia de încărcare, jgheaburi suplimentare, etc.

Macheta autobetonieră Berliet PMH12
Macheta autobetonieră Berliet PMH12

La partea din spate regăsim triplele simple, realizate prin vopsire și numarul de înmatriculare.

Macheta autobetoniera Berliet PMH12 – vedere din spate

Detaliile nu lipsesc nici pe dedesubt: șasiu detaliat, cu elementele transmisiei și traseul evacuarii bine reprezentate.

Macheta autobetonieră Berliet PMH12 – șasiul

Ca o conlcuzie, este o machetă de avut în orice colecție, mai ales pentru faptul că nu sunt multe machete de autobetoniere la scara 1:43, astfel încât această machetă constituie o excepție plăcută printre machetele de camioane sau basculante, mult mai numeroase la această scară.

Aici închei, spunându-vă că puteti găsi macheta și în magazinul nostru, www.vitrinacumachete.ro și vă urez spor la colecționat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Lasă un comentariu