Salut! Sunt Dan și astăzi vă voi scrie despre un camion legendar și macheta sa minunată. Este vorba despre macheta de Skoda 706R, un camion din anii ’50, care a circulat și la noi în țară în perioada 1950-1950, când a fost folosit și pe rutele internaționale.

Despre Skoda și producția lor de camioane și autobuze am mai vorbit în articolele anterioare, astfel încat nu voi mai insista asupra acestui lucru. Skoda 706R este o evoluție a modelului 706D, apărut inainte de război (R se pare că vine de la „Reproiectat”). Skoda 706 R a avut trei mari variante: 706R, camion cu platforma/carosată sau șasiu (cu sarcina utilă de 7300 kg), 706RS, basculantă (pe trei laturi) și 706ROK gunoieră cu cabină avansata și tracțiune față. Pe șasiul de 706ROK a fost construit și autobuzul Skoda 706RO, care, și el, a circulat în România. Au mai existat, bineînțeles, și alte variante, produse în serie mai mică: cisterne, mașini de pompieri, automăturători, etc.

Skoda 706R erau propulsate de un motor diesel de 11781 cmc ce dezvolta o putere de 145 CP si avea o cutie de viteze manuală cu 5 trepte.

Skoda 706R ITIA (cel mai probabil CLF – Centrala de legume fructe, precursorul ITIA) in Germania – foto preluata de pe baumaschinenbilder.de

Au existat doua variante de caroserie, una cu calandrul simplu, și alta cu un desen mai complicat (precum cel din fotografia de mai sus).

Skoda 706R cu calandrul simplu – imagine preluată de pe http://www.liaz.cz

Macheta de camion Skoda 706R este produsa de Premium Classixxs la scara 1:43 și este o încântare. Macheta este montată pe un postament inscripționat cu numele modelului, protejată cu un capac (vitrină) din plastic transparent într-o cutie cu designul specific Premium Classixxs. De menționat că macheta pare realizată în colaborare cu rușii de la SSM, intrucât postamentul și vitrina din plastic au forma și dimensiunile celor de la machetele SSM.

Macheta camion Skoda 706R – cutia
Macheta camion Skoda 706R – pe postament

Macheta este, în spiritul celor de la Premium Classixxs, foarte detaliată și reproduce fidel în cele mai mici aspecte camionul real.

La partea din față, pe lângă desenul meticulos al calandrului în două planuri, realizat cu grile decupate fin, întâlnim farurile și indicatoarele de gabarit, indispensabile la astfel de camioane, având în vedere botul lung, înalt și poziția coborâtă a șoferului în cabină, în raport cu capota motorului, astfel neavând posibilitatea să vadă „colțurile” cabinei.

Macheta camion Skoda 706R – perspectivă din față

La partea din spate regăsim stopurile și semnalizatoarele, de dimensiuni minuscule, specifice acelor ani, precum și un dispozitiv pentru cuplarea remorcii (care putea fi un pic mai detaliat).

Macheta camion Skoda 706R – perspectivă din spate

Pe capota motorului se găsește sigla Skoda, extraordinar de bine realizată prin fotodecupare.

Macheta camion Skoda 706R – sigla Skoda

Și ștergătoarele sunt fine, realizate tot prin fotodecupare.

Macheta de camion Skoda 706R – ștergătoarele și oglinda retrovizoare

Roțile sunt alt exemplu de atenție la detalii: jante foarte detaliate și anvelope inscripționate cu numele producătorului (Barum, evident) și dimensiunile anvelopei.

Macheta camion Skoda 706R – roti detaliate

Detaliile nu lipsesc nici pe dedesubt: șasiu detaliat, cu elementele transmisiei și traseul evacuarii bine reprezentate.

Macheta camion Skoda 706R – detalii dedesubt

Ca o conlcuzie, este o machetă de avut în orice colecție, dacă nu pentru faptul că a circulat cu înmatriculare româneasca, măcar pentru faptul că este o machetă realizată exemplar și reprezintă o bucățică din istoria motorizată a Europei de Est.

Macheta Skoda 706R împreună cu un tractor KD-35 produs (și) la Brașov (UTOS și, mai apoi, UTB).

Aici închei, spunându-vă că puteti găsi macheta în cele două variante de cabină (cu și făra „aripioarele” de sub masca radiatorului) si două variante de caroserie (camion si basculanta) și în magazinul nostru, www.vitrinacumachete.ro și vă urez spor la colecționat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Lasă un comentariu