Salut,

Dan sunt. Astazi va voi prezenta o macheta a unui autovehicul care a circulat si pe la noi (numai in Bucuresti si Ploiesti, din cate stiu). Este vorba despre macheta unui autobuz (electrobuz, cum i se mai spunea) ZIS 154.

Zis (Zavod Imeni Stalina – Uzina numita Stalin) – a fost o fabrica de automobile sovietica, cu originile in 1916 (AMO – Avtomobilnoe Moskovskoe Obshchestvo – Fabrica Moscovita de automobile), numele de ZIS fiind stabilit in 1931. Ulterior, in 1956, dupa moartea lui Stalin, si-a schimbat numele in ZIL – Zavod imeni Likhachyova, dupa numele directorului sau inca din  anul 1927.

ZIS 154 a fost un autobuz urban, fabricat dupa licenta General Motors, intre anii 1946-1950, fiind urmat de ZIS 155, in productie pana in 1957.

ZiS 154 avea propulsie diesel electrica, in timp ce ZiS 155 era propulsat de un motor diesel.

Autobus ZiS 154 in Moscova

Autobus ZiS 154 in Moscova

In Romania, asa cum scriam mai sus, au circulat cateva autobuze ZiS 154 in Bucuresti si in Ploiesti. Urmasele lor (foarte asemanatoare ca design, propulsate, insa, de motoare diesel cu cutie manuala) au circulat si in Craiova, Cluj sau Resita.

Zis 154 in Romania

Zis 154 in Romania – poza preluata de pe tramclub.org

Legenda spune ca unele dintre ZiL-urile 154 au fost transformate in troleibuze in Bucuresti, avand in vedere faptul ca transmisia electrica era deja prezenta.

Troleibuz ZiS 154 in Bucuresti

Troleibuz ZiS 154 in Bucuresti – poza preluata de pe tramclub.org

Macheta pe care o voi prezenta in continuare este fabricata de Modimio Engineering (firma de design a SSM – Start Scale Models) la scara 1:43 si face parte din seria Autobuzele noastre – Nasii Avtobusi, care prezinta autobuzele din URSS si cateva din autobuzele din Europa de est.

Macheta este ambalata intr-un blister si vine insotita de o revista ce prezinta istoria modelului real, precum si detalii despre acesta si alte autobuze asemanatoare din epoca.

Macheta este realizata din metal (caroseria) si plastic (sasiul) si este foarte detaliata.

Macheta este foarte detaliata, atat la exterior, cat si la interior. La partea din fata, vedem sigla uzinei, farurile transparente, cu rama argintie si o pereche de semnalizatoare vopsite. Stergatoarele sunt piese separate. Pe bara de protectie este figurat numarul de inmatriculare, iar la partea superioara locul pentru placuta cu traseul. Pe laterale sunt montate oglinzile retrovizoare (de forma cu totul diferite stanga, dreapta). De observat parbrizul inclinat si asimetric, o trasatura specifica, preluata de la fratele american.

Pe partea dreapta avem cele doua usi pentru accesul calatorilor, marcate (in limba rusa) „Urcare” si „Coborare”, numarul de flota si placuta cu numarul liniei si traseul. Jantele sunt din plastic, iar anvelopele sunt din cauciuc si au un profil realist.

Partea din spate este destul de simpla si aici vedem grilel de aerisire ale compartimentului motor, numarul de inmatriculare, si lampile de semnalizare, pozitie,  frana.

Macheta autobuz ZIS 154 - vedere din spate

Macheta autobuz ZIS 154 – vedere din spate

La interior, scaunele sunt prezente. Compartimentul soferlui este delimitat de un panou, iar bordul este detaliat. Geamurile au rama (chederele) vopsite si au simulate si ochiurile mobile (culisante).

Interesant este de studiat macheta impreuna cu fratele sau de peste ocean, autobuzul general Motors TDH 3714. Diferentele sunt mai ales de detaliu, forma generala fiind respectata in foarte mare masura. daca macheta prezentata in comoaratie este un model TDH (Diesel, cu cutie automata de tip „hidramat”), Zis 154 a fost inspirat din modelul TDE (Diesel-Electric), de la General Motors, identic din punct de vedere estetic.

Mai jos, putem vedea impreuna cele doua machete inrudite – Zis 154 si GM TDH 3714, ambele la scara 1:43.

Zis 154 si GM TDH 3714

Zis 154 si GM TDH 3714

 

Zis 154 si GM TDH 3714

Zis 154 si GM TDH 3714

 

Zis 154 si GM TDH 3714

Zis 154 si GM TDH 3714

 

Zis 154 si GM TDH 3714

Zis 154 si GM TDH 3714

Ca incheiere, va spun ca aceasta macheta este o macheta interesanta prin faptul ca reproduce un model care a circulat si in Romania si pe care, cu siguranta, parintii sau bunicii nostri si-l amintesc, iar noi il putem recunoaste in fotografiile de epoca.

Puteti gasi macheta aceasta pe site-ul nostru, aici.

Spor la colectionat,

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

Lasă un comentariu