Salut,

Astazi am o poveste pentru colectionarii si iubitorii de utilaje. Am sa va prezint o superba macheta de automacara Grove, pe care o puteti gasi si in magazinul nostru online, www.vitrinacumachete.ro.

Este vorba despre macheta automacaralei Grove TB 5515.

Inainte de toate, cateva cuvine despre Grove si automacaraua reala. Grove este unul dintre cei mai mari producatori de automacarale din lume. Grove a luat fiinta in Statele Unite, creat de trei frati, Dwight, Wayne si John Grove,  sub denumirea de Grove Manufacturing Company in 1947 in Shady Grove. La inceput, compania producea remorci agricole. Din nevoia unei macarale cu care sa manipuleze materialele si subansamblele necesare, John a fabricat o macara hidraulica, care a starnit interesul altor producatori. Asa a inceput Grove, in anii ’50, productia primelor automacarale industriale hidraulice. Pe parcursul anilor, gama de produse Grove s-a diversificat, cuprinzand aproape toate tipurile de macarale pe pneuri: macarale uzinale, automacarale pe sasiu de camion conventional, automacarale de teren, etc. De-a lungul timpului, compania a facut cateva achizitii importante, ce au ajutat-o sa devina un lider mondial in domeniu. Astfel, in anul 1984 au cumparat producatorul englez Coles (cel mai mare producator european, la acea vreme), in 1995 au cumparat divizia de automacarale a nemtilor de la Krupp, iar in 2007 a achizitionat divizia de macarale industriale de la Shuttlelift, companie ce detinea suprematia pe piata de macarale industriale din Statele Unite. In prezent Grove este detinuta de grupul american Manitowoc Company, unul dintre liderii mondiali ai pietei de macarale (ce are in portofoliu, printre alte marci, si marca Potain, un nume in domeniul macaralelor turn).

Automacaraua Grove YB 5515 (YB insemnand Yard Boos – ” seful curtii”) este o macara industriala (macarale destinate fabricilor si atelierelor) de tip „pick and carry” (destinata ridicarii si transportului pe distante scurte), caracterizata de o foarte buna manevrabilitate, pentru aceasta fiind prevazuta cu tractiune si directie integrala (4x4x4). Macaraua are o capacitate maxima de aproape 14 tone, un brat ce atinge o inaltime de 17 metri, plus un prelungitor de 4,6 metri si este propulsata de un motor de 100CP. Macaraua a fost produsa initial de Shuttlelift, sub indicativul 5540F.

Automacara Grove YB 5515 gri

Automacara Grove YB 5515 gri

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa de TWH  si dovedeste o atentie extraordinara la detalii, atat cele estetice, cat si cele functionale. De altfel TWH (care, din pacate in Iunie 2013 si-a inchis portile) este cunoscut pentru machetele sale extrem de detaliate („museum quality replica”, spun americanii), unele dintre cele mai detaliate machete de acest gen.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific Grove, fiind protejata la interior de doua „tavi” din polistiren expandat.

Macheta vine asamblata aproape in intregime, singurele piese separate fiind prelungitorul, ce se fixeaza cu doua bolturi (ambalate separat) si doua capace: cel de la compartimentul bateriilor si cel de la un compartimentul de depozitare (util pentru depozitarea bolturilor si a carligului suplimentar, de exemplu). Bolturile, capacele si carligul mantionate anterior sunt ambalate separat intr-o punguta mica ce se gaseste in cutie. De asemeni, in cutie se mai gasesc o unelata pentru deschiderea usii, capotei si a capacelor, precum si o brosura ce reproduce, intr-un format mai mic, brosura de prezentare a utilajului real.

Aproape intreaga macheta este metalica, singurele elemente din plastic fiind motorul, componentele transmisiei, calele si usa cabinei.

Macheta este deosebit de detaliata, incepand cu sasiul, care are farurile si stopurile din plastic transparent si are toate componentele transmisiei modelate (cardane, cutie de viteze, futrune de aer si hidraulice, etc), suprafata texturata (vopseaua are niste ” picatele”  ce imita vopseaua antiderapanta de pe utilaul real), continuand cu cabina cu un interior detaliat, dus la extrem (scaune, volan, tablou de bord, mabete, pedale, inscriptii si grafice) si terminand cu suprastructura macaralei, cu un brat foarte bine reprodus.

Macheta este prevazuta cu doua carlige de dimensiuni diferite.

Macheta automacara Grove YB 5515 - stopuri

Macheta automacara Grove YB 5515 - inscriptii laterale

Macheta automacara Grove YB 5515 – inscriptii laterale

In ceea ce priveste functionalitatea machetei, voi incepe cu sistemul de directie care este foarte corect reprodus, putandu-se simula toate modurile de viraj (doua sau toate patru rotile, in cerc sau paralel – asa zis-ul mod crab, ce permite deplasarea macaralei in lateral, fara a-si schimba orientarea – un mod foarte util in spatii inguste, pentru a evita multe manevre).

Calele sunt telescopice si sunt bine ascunse sub sasiu, ele iesind diagonal. Bratul are patru tronsoane telescopice, ultimul tronson fiind prevazut cu bolturi de blocare, intocmai ca la modelul real (bratul cu patru tronsoane este optional si ultimul tronson se blocheaza manual pe pozitie)  si are un cilindru hidraulic care, desi nu este suficient de rigid ca sa poate mentine bratul telescopat la maximum la un unghi mic, il sustine cu succes la un unghi mare.

In capatul bratului se poate monta prelungitorul aditional. Cand nu este utilizat, prelungitorul poate sta asezat pe lateralul bratului cu ajutorul a doua bolturi. Bratul este prevazut si cu un indicator (functional !) al unghiului de inclinatie.

Macheta automacara Grove YB 5515 - indicator de inclinare a bratului

Macheta automacara Grove YB 5515 – indicator de inclinare a bratului

Macaraua este prevazuta cu un singur troliu, care se manevreza prin rotire cu degetul (are o margine zimtata), si cu doua carlige.

Usa cabinei se poate deschide, la fel si capota motorului si alte trei capace care permit accesul la baterii, sistemul hidraulic si un compartiment de depozitare.

Macheta automacara Grove YB 5515 - capace ce se deschid

Macheta automacara Grove YB 5515 – capace ce se deschid

In incheiere, va pot spune ca aceasta macheta este o macheta foarte complexa, foarte detaliata si solida in acelasi timp, in ciuda dimensiunilor ceva mai mici decat ale altor macarale prezentate pana acum.

Macheta de automacara Grove Yard Boss 5515 o gasiti aici: http://www.vitrinacumachete.ro/machete-utilaje-de-constructii/machete-basculante-1/macheta-automacara-industriala-grove-yar

Spor la colectionat!

Dan

http://www.vitrinacumachete.ro/

https://www.facebook.com/vitrinacumachete.ro

https://vitrinacumachete.wordpress.com/

Lasă un comentariu