Dragi prieteni colectionari si iubitori de utilaje,

Astazi va voi prezenta o alta macheta din colectia personala (proaspat obtinuta, cu ocazia vizitei de la Bauma). Este vorba despre macheta  de automacara Tadano Crevo GR250N.

Inainte de toate, cateva cuvine despre Tadano si automacaraua reala. Tadano este un producator japonez de traditie, creat (sub denumirea de Tadano Ltd) in 1948 de Masuo Tadano. La inceput, Tadano era un producator de utilaje de manipulat marfa, urmand ca, in 1955 sa produca prima sa macara hidraulica (si prima macara de acest fel din Japonia), cu o capacitate de 2 tone. In 1990 cumpara producatorul german de macarale Faun, care devine,a stfel, Tadano Faun.

Automacaraua Tadano Crevo GR250N este o macara tot teren cu o sarcina maxima de 25 tone, capabila sa atinga viteze ridicate pe sosea, dar sa se descurce si pe terenul accidentat din santierele de constructii, pentru aceasta fiind prevazuta cu tractiune si directie integrala (4x4x4).

Automacara Tadano Crevo 250

Automacara Tadano Crevo 250

Macheta pe care o prezentam astazi este produsa in China (producatorul nu este mentionat), numai pentru reteaua de dealeri Tadano si dovedeste o mare atentie la detalii, atat cele estetice, cat, mai ales, cele functionale.

Macheta este ambalata intr-o cutie de carton, cu design-ul specific Tadano, fiind protejata la interior de doua „tavi” din polistiren expandat.

Macheta Tadano Crevo 250

Macheta Tadano Crevo 250

Macheta vine asamblata aproape in totalitate, nefiind nevoie operatiuni de montaj din partea colectionarului. In cutie se mai gasesc niste placi pentru cale (pentru distribuirea greutatii pe o suprafata mai mare – intalnite la toate macaralele), cheitele de actionare a troliilor si bolturile din plastic folosite la fixarea prelungitorului pe brat, atunci cand se doreste utilizarea acestuia. Tot in cutie se gaseste si o foie cu instructiuni de montaj si manipulare, foarte utila. Cea mai mare parte a machetei este metalica, existand, totusi, si elemente din plastic (prelungitorul, calele, jantele, etc), care sunt, insa foarte bine realizate si nu fac nota distonanta cu elementele metalice. O singura exceptie o face prelungitorul, a carui culoare difera un pic de culoarea machetei si este vizibil ca este din plastic.

Macheta Tadano Crevo 250 - in cutie

Macheta Tadano Crevo 250 – in cutie

Macheta este foarte detaliata, incepand cu sasiul, care este prevazut cu oglinzi retrovizoare, trepte, un esapament foarte bine reprodus, etc si terminand cu platforma si cabina macaralei, care sunt si ele foarte bine detaliate, cabina avand, in fata, indicatoarele optice de sarcina (specifice automacaralelor japoneze) ce constau dintr-un „turn” de lampi de culori diferite (verde, galben, rosu), care se aprind in functie de sarcina pe care o are macaraua in carlig (in momentul in care sarcina este depasita, se aprinde lumina de culoare rosie, pentru a avertiza pe toti cei din jurul macaralei de iminenta unui pericol). Interiorul cabinei macaralei este destul de bine redat, cu scaunul operatorului, tabloul de bord si volanul. Calele macaralei sunt realizate din plastic, insa culoarea lor este foarte apropiata de culoarea vopselei, astfel incat se pastreaza foarte bine realismul machetei. Rotile au jantele din plastic, avand toate detaliile (butuc, prezoane, etc) bine simulate, iar pneurile sunt din cauciuc, cu un profil similar celui real. Singurul minus, in ceea ce priveste sasiul macaralei, il constituie farurirle si stopurile, care nu sunt prevazute cu lentile din plastic, ci sunt realizate din turnare si vopsite.

Bratul este metalic, prevazut cu un singur cilindru hidraulic, iar pe laterala are montat un prelungitor telescopic, realizat din plastic. Tot pe platforma macaralei se gasesc si cele doua bucle pentru fixarea carligelor. Macheta este prevazuta cu doua trolii si doua carlige. Din pacate, mecanisuml real de montare a prelungitorului nu a putut fi replicat pe macheta reala (sistemul in sine este extrem de complex – aici puteti urmari doua filmulete cu functionarea unor sisteme similar in realitate.

Macheta automacara Tadano Crevo 250

Macheta automacara Tadano Crevo 250

Macheta automacara Tadano Crevo 250

Macheta automacara Tadano Crevo 250 – detalii cabina

Macheta automacara Tadano Crevo 250 - detaliu esapament

Macheta automacara Tadano Crevo 250 – detaliu esapament

In ceea ce priveste functionalitatea machetei, voi incepe cu sistemul de directie care este functional, putandu-se simula toate modurile de viraj (doua sau toate patru rotile, in cerc sau paralel – asa zis-ul mod crab, ce permite deplasarea macaralei in lateral, fara a-si schimba orientarea – un mod foarte util in spatii inguste, pentru a evita multe manevre).

Calele sunt si ele functionale, sistemul de pe Tadano fiind un pic deosebit de sistemele clasice cu grinda de calare si cilindri hidraulici la capete. La automacaraua Tadano Crevo, calele se telescopeaza, iar grinda intreaga pivoteza cu ajutorul unor cilindri hidraulici (din cauza complexitatii sistemului, acest lucru a fost simplificat pe macheta, in sensul in care cilindrii hidraulici au fost inlocuiti de niste came care fixeaza grinzile in pozitie coborata).

Macheta automacara Tadano Crevo 250 - sistem de calare

Macheta automacara Tadano Crevo 250 – sistem de calare

Macheta automacara Tadano Crevo 250 - sistem de calare

Macheta automacara Tadano Crevo 250 – sistem de calare

Bratul are patru tronsoane telescopice si are un cilindru hidraulic care este destul de rigid pentru a-l mentine ridicat si telescopat la maxim. Cu toate acestea, in cutie se afla si un suport care se poate monta la baza bratului ca sa il mentina in pozitie ridicata, in cazul in care cilindrul hidraulic nu este destul de rigid. In capatul bratului se poate monta prelungitorul telescopic, care este alcatuit din doua tronsoane. Cand nu este utilizat, prelungitorul poate sta asezat pe lateralul bratului. De asemeni, trebuie mentionat ca prelungitorul poate fi fixat si inclinat in multe pozitii, cu ajutorul unor tije reglabile.

Macaraua este prevazuta cu doua trolii, care se manevreza cu ajutorul unor cheite din plastic (prevazute separat), si doua carlige.

Macheta automacara Tadano Crevo 250

Macheta automacara Tadano Crevo 250

Macheta automacara Tadano Crevo 250 - cu prelungitorul in pozitie inclinata si partial telescopat

Macheta automacara Tadano Crevo 250 – cu prelungitorul in pozitie inclinata si partial telescopat

In incheiere, va pot spune ca aceasta macheta este o macheta complexa, foarte detaliata si solida in acelasi timp, constituind o piesa indispensabila pentru orice colectie de utilaje de constructii.

Spor la colectionat va doresc!

Comentarii
  1. vito spune:

    se puote cumpera

  2. miko spune:

    クレーンが非常に美しいです!

  3. Multumim, Miko! Macaraua este intr-adevar foarte frumoasa! (Noroc cu Google Translate!).

Lasă un comentariu